Ze zvědavosti - proč psát takovou otázku na IT fórum?
K tématu: není třeba mazat med kolem ůst - nemít maturitu člověku zavře hodně dveří. Samozřejmě že jde sehnat práci, ale vyžaduje to podstatně víc úsilí. Ale i se vším úsilím zůstanou vyžší pozice navždy nedostupné.
Je možné si později doplnit vzdělání, ale to je dodatečně náročnější. Například když už člověk bydlí sám a pracuje, tak k tomu ještě navíc dělat školu není snadné.
Já sám bych se pokusil zaměřit na to co je problém - nedostatek motivace, špatná metoda učení se, či něco jiného - a to se pokusit napravit a pak školu úspěšně dokončit. Sám jsem měl s obojím problémy na základní i střední škole, a z maturity jsem měl hrůzu.
Když jsem byl na základní škole, tak jsem nevěděl co chci ve svém životě dělat. Naštěstí jsem v osmé třídě narazil na úžasnou učitelku fyziky která ve mě zapálila zájem o elektřinu. S tímhle zájmem jsem v tomto předmětu zářil a pomohl mi i v jiných předmětech, například matematice protože spolu souvisí.
Tohle mě přivedlo na průmyslovou střední školu kde byla elektronika hlavním předmětem. Tak jsem objevil nadšení pro programování (jak bych býval slintal blahem kdyby v té době bylo Arduino
).
Když jsem pak přemýšlel o vysoké škole, tak mě odrazovalo že jsem nikdy neslyšel nic dobrého o českých vysokých školách. A tak jsem se začal dívat na alternativy - a zalíbila se mi myšlenka studovat v zahraničí. Tohle pro mě byl veliký zdroj motivace naučit se anglicky, a během roku jsem si polepšil známky z angličtiny z 3 až 4 na 2 až 1! Ale jedničku mi učitelka nemohla dát protože by to budilo moc veliké podezření xD
Nejenom že jsem byl na zahraniční školu mého výběru přijat, ale také jsem ji úspěšně dokončil bakalářem. Magistra jsem začal ale nedokončil kvůli silným depresím.
S jistotou můžu konstatovat že průmyslová škola kterou jsem studovat, ale hlavně ta vysoká škola mi otevřela mnoho dveří a příležitostí o kterých jsem ani nevěděl.
Motivace jako taková je pomíjivá, je potřeba najít zdroj motivace, nejlépe nějaký cíl za kterým si člověk jde. Například moje angličtina kterou jsem potřeboval abych mohl na moji vysněnou vysokou školu.