k NVMe:
Aky zmysel ma riesit tu PCIe bifurcation, ak ide o bezny desktop? Odkial mate dalsie linky? Neviem ako Intel platforma, ale ked som si par mesiacov dozadu skladal novy PC, dlho som hladal dosku ktora ma ASPON 2ks pouzitelnych PCIe4 x4 pri Ryzen 7000... nasiel som 1.
Ak sa bavime o hernom PC, je velmi pravdepodobne ze mas z celkovo 24 liniek pri ryzenoch 7000 a 9000 uz 16 pevne obsadenych pre GPU, dalsie 4 mas v jednom M.2/PCIe a dasie 4 v druhom M.2/PCIe... Este mas 4 linky ktore idu do chipsetu a z nich mozes mat nejake pouzitelne vyvedene do PCIe slotov, ale to bude na urvni 2ks x1, alebo 1ks x4.
Este jeden misconcecption treba napravit: To ze ma doska niekolko _mechanickych_ PCIe x16 slotov neznamena ze su to aj elekticky PCIe x16. Takto tam mozes pichnut napriklad nejaku lepsiu NIC co ma x8 interface, ale uspokoji sa aj s x1 ak viac nemas.
k SATA:
SATA opcionalne podporuje viac diskov na 1 porte (SATA PM, max 15 diskov na 1 SATA port)... Hlavne ak mal radic vyvedeny aj eSATA port to bolo bezne a cezen si vedel napojit napriklad 4 SATA disky v externom ramiku. Logicky vsak zdielaju bandwidth, co by ti vsak pri spinning diskoch mohlo byt jedno. Este som vsak nevidel kabel pre klasicky interny sata port co by vyuzival SATA PM a splitol by ho na viac.
Ak ti chyba len SATA a mas volny PCIe (kludne x1), je najjedoduchsie riesnie kupit SATA radic. Lacne SATA radice aj tak pouzivaju napriklad ASM1061 co je PCI 2.0 x1.