Fakta: Modrý Turris dostali lidi (včetně mě) do nájmu na tři roky za cenu nějakých povinností. Po této době se mohl router vrátit nebo odkoupit za korunu. Nechci kecat, nepamatuju si to, ale tuším, že tu korunu za nás dal ředitel NIC.CZ (nebo šel ten router do pronájmu za korunu a tuhle korunu za nás dal ředitel?). Tak jako tak peněžní hodnota routeru pro člověka, který ho poté vlastnil, byla maximálně 2 Kč.
Měly by se tedy modré routery Turris prodávat za 1 Kč (polovina hodnoty, kterou za něj vlastník dal) nebo dokonce zadarmo? Nebo se budeme odrážet od hodnoty, kterou určil NIC.CZ? To tuším bylo přibližně 12 tisíc a drobné... Proč tolik, když je to takovej šrot (slyším od některých diskutujících)? Co třeba vzít v úvahu vlastní výzkum a vývoj stejně tak jako malou sérii? Někdo to musel dát dohromady, někdo musel zaplatit součástky, výrobu plošných spojů, výrobu krabičky atd. A kolik šlo do vývoje samotného, to si já nedovedu představit. Takže cena 12 tisíc mi ve finále na de facto prototypovou nebo beta-testing řadu přijde ok. Měl by se tedy modrý Turris prodávat třeba za 5 tisíc (cca 40% původní ceny dle NIC.CZ)? nebo třeba za 3000 (cca 20% původní ceny)?
Ve finále jsou tyhle dohady kompletně mimo mísu. Proč? Protože je to funkční router, tedy má užitečnou hodnotu. A pak už je na prodávajícím, jak tuto hodnotu vidí on, a taky na kupujícím, kolik za tu hodnotu je ochotný dát. Já bych svůj neprodal (pořád funguje perfektně, takže nemám důvod prodávat). A kdybych kupoval, tak jsem ochotný dát litr, kdybych měl sentimentální chvilku, tak možná 1500. I tak je to pro mě dost, protože router momentálně ani nesháním/nepotřebuju. Ale hodnotu pro mě jako kupujícího by prostě měl těch 1000 korun. Někomu se to nelíbí? To je mi jedno
Jsou to moje peníze. Někdo jiný utráci třeba za cigára nebo chlast, někdo sype litr měsíčně do předplatných Netflixu, Disney+ apod.... a co je MNĚ po tom? To jsou vaše/jejich peníze, dělejte s nima co chcete
A já se svýma budu nakládat taky tak.
A pokud někdo má pocit, že jeho Turris má hodnotu půl milionu a za míň ho neprodá, tak ať. Co je mi po tom? Já ho od něj za půl milionu nekoupím a tím to pro mě skončilo.