Rozdílné fonty na webu Windows / Ubuntu

Tonda

• 650
    • Zobrazit profil
Re:Rozdílné fonty na webu Windows / Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 21. 03. 2014, 16:50:22 »
Kolemjdoucí, ano fonty jsou stejné - fonty z Win jsem si doinstaloval. Mám Ubuntu Server 12.04 a xfce4 (nikoliv xubuntu), takže tam to vypadá jinak než na návodu co odkazuješ. Jak sem psal, s nastavením antialiasingu/hintingu/subpixel renderingu v /etc/fonts/conf.d jsem si vyhrál docela dost, ale celé se to chová divně, pro hinting jsou 4 úrovně, první dvě v podstatě nebyl rozdíl a další pak byl ohromný skok, subpixel rendering (aka Cleartype) podobně, navíc pro každý font je to jiné, co je pro jeden OK je pro jiný špatné, to co je v té ukázce je to nejlepší, co se mi povedlo dosáhnout a stejně to nevypadá dobře.

Např. při použití Firefoxu i ostatních browserů na Android tabletu z toho podobně nepříjemný pocit jako na Linuxu nemám.

« Odpověď #16 kdy: 22. 03. 2014, 09:04:18 »
Já nechci vzhled Mac OSX, já chci hezké vykreslování fontů, ne nutně stejné jako Windows, jen aby to na první podle nevyvolalo dojem "to to ale vypadá divně", který krok z toho devítibodového seznamu nastavuje fonty?
Ale já ti to nevnucuji...

Problém je, že nevím v čem jsou tedy fonty ve Windows lepší.
Na druhou stranu, mne se ptají uživatelé W7 a WXP jak dostanou tak čitelné písmo co mám já do svého systému ?

A musím uznat, že když dojdu k Windows tak na webových stránkách mi připadají ty fonty v IE takové nečitelné a vyblité. Místo ostrých a vykreslených fontů, které mám teď v Ubuntu... Asi je to podle toho jaké má člověk oči a představy od designu.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Tonda

• 650
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 22. 03. 2014, 11:24:56 »
V čem jsou lepší? To je snad evidentní, i když na tom TV programu možná ne tolik jak sem doufal, takže ještě jedna ukázka
http://i.imgur.com/JeqsHLL.png
Linux vlevo, Windows vpravo, obojí aktuální Firefox.

Jakub Galgonek

« Odpověď #18 kdy: 22. 03. 2014, 11:40:23 »
V čem jsou lepší? To je snad evidentní, i když na tom TV programu možná ne tolik jak sem doufal, takže ještě jedna ukázka

Nejsem si jist, která ta varianta má být evidentně lepší. Mně osobně přijde o chlup lepší ta vlevo. Ta vravo mi místy přišla jakoby rozpitá.

« Odpověď #19 kdy: 22. 03. 2014, 11:42:50 »

Není evidentní, že je to lepší, je evidentní, že je to jiné.
Já osobně jsem si před pár lety při trvalém přechodu na Linux všiml, že renderování fontů na webu vypadá malinko jinak, ale spíš ve smyslu, že je písmo kontrastnější a lépe se mi čte (především pak velmi malý text). Je to prostě otázka preference a možná i zvyku, ale v tomto mám jasno. Windows varianta mi přijde prostě zbytečně rozmazaná, vynikne to hlavně, když se člověk vzdálí od monitoru na hranici čitelnosti.

(U toho předchozího srovnání jsem si popletl, který z obrázků ma být Win a který Linux - divil jsem se, že mám písmo stejně krásně čitelné, jako jako to, co sem považoval za Windows, i když to byl obrázek z Linuxu, na který si autor stěžoval).

Tím samozřejmě autorovi dotazu nechci vymlouvat snahu dosáhnout stejného vzhledu. Jen bych vykreslení fontů na Linuxu nepovažoval za apriori špatné.

Lol Phirae

« Odpověď #20 kdy: 22. 03. 2014, 11:47:08 »
Šmarjááá, to je zas debata. Prostě Linux nerozblemcává fonty ClearTypem. Tečka. Nelíbí? Smůla.

Jenda

« Odpověď #21 kdy: 22. 03. 2014, 11:49:08 »
Ukázka Linux x Windows
http://oi59.tinypic.com/2vlsj13.jpg
http://oi59.tinypic.com/swb6fk.jpg

Na Linuxu mi prostě přijde to vykreslení písma nehezké.
Na mém LCD naopak zase vypadá divně ten screenshot s Windows. Myslím, že to může být způsobeno špatně nastaveným subpixelovým vyhlazováním. Resp. máš jiný monitor, tak u tebe vypadá to windowsové hezky a linuxové hnusně, u mě naopak. Takže si pohrej s nastavením…

Windows varianta mi přijde prostě zbytečně rozmazaná, vynikne to hlavně, když se člověk vzdálí od monitoru na hranici čitelnosti.

Navštiv vlastnosti plochy (teda alespoň na XP to tam bylo) a vypni ClearType.

Do veľkej miery to závisí aj od konkrétnej webovej stránky, ako má nastavené fonty v css.
Pravdu má...

Mně výmysly webových designérů strašně štvou (většinou totiž vedou jen k nečitelně malému písmu a špatnému kontrastu), tak jsem si ve svém prohlížeči nastavil písmo napevno.

Bogs

« Odpověď #22 kdy: 22. 03. 2014, 12:11:09 »
Pánové, už jsem na to přišel. Když NEnainstaluji balíček ttf-mscorefonts-installer a NEdám do Ubuntu fonty z Windows, tak stránky vypadají opravdu skoro identicky, přesně podle mých představ. Ubuntu má lépe čitelné fonty, jsou takové lépe vyhlazené.

Ovšem s balíčkem ttf-mscorefonts-installer a Windows fontama, jsou fonty menší a tlustší - hůře čitelné. Vždy jsem po instalaci OS automaticky instaloval ttf-mscorefonts-installer a to byla chyba! Takže se tímto můj problém vyřešil. :)

Tonda

• 650
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 22. 03. 2014, 12:23:53 »
Ano na tom Linuxu je cleartype vypnutý, protože se mi tam nedařilo rozumně nastavit intenzitu, byla příliš vysoká a písmena měla u některých fontů dost nepříjemnou barevnou aury. Na Win je zapnutý, tam to lze nastavit poměrně detailně, vypínat to jak tu někdo radí nebudu, protože to velmi výrazně zvyšuje kvalitu zobrazení písma.

Pokud tedy budu konkrétní, tak na tom Linuxovém screenu mi vadí deformované tvary písmen, přílišné a někde nestejnoměrné mezery mezi písmeny, nestejnoměrná tloušťka čar v písmenech, např. šikmé čáry v K jsou tenčí, natolik, že se jeví jako šedé.

Prostě kdykoliv někde někomu kouknu na monitor, kde běží Linux, tak to ve mě vyvolá dojem "to vypadá divně a nepříjemně, jak na to může někdo dlouhodobě koukat", nemůžu si pomoct, ale takhle to prostě vnímám. A fakt, že existují alternativní balíčky jako zmíněný fontconfig-infinality, ukazuje, že rendering písem přijde nedobrý i dalším uživatelům.

kuba77

« Odpověď #24 kdy: 22. 03. 2014, 12:55:42 »
Já mám v ArchLinuxu + GNOME Shell nainstalovaný fontconfig z ubuntu a písmo ve Firefox u mě vypadá takto:

Jenda

« Odpověď #25 kdy: 22. 03. 2014, 13:26:33 »
Hm, že bych se taky pochlubil svými fonty, v browseru a v terminálu? Tak třeba http://jenda.hrach.eu/f/ods.png

Tonda

• 650
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 22. 03. 2014, 20:23:27 »
Tak to co postnul kuba77 taky není stejné jak ve Windows, přesto mi to přijde fajn, netahá mě to za oči.

Stránka na obrázku od Jenda je jiná a dost jednoduchá, navíc si nedovedu udělat srovnání s Win, na onom URL je již jiný obsah, tak těžko dělat závěry, nicméně to málo co tak je mi není nepříjemné. Čili zdá se, že v novějších verzích/některých distrech/při správné konfigurace se to dá dokopat k uspokojivému výsledku.