Co bych mohl s tímhle dělat za práci?

Ruprecht

Co bych mohl s tímhle dělat za práci?
« kdy: 13. 01. 2015, 13:37:01 »
Mám vystudovanou střední školu v oboru elektronické počítačové systémy. Teď studuju na vysoké (technický obor, ale s IT nesouvisející), ale mám čím dál tím větší obavu že to nezvládnu, je to hrozná zabijárna (z 30 nás po dvou letech zbývá aktuálně 6). Co umím, no, orientuju se ve Windows XP až 7 (osmičky jsem nikdy neměl v ruce) a jsem samouk co se týče Debianu/Xubuntu Linuxu, řekl bych že budu tak mírně pokročilý. Zajímalo by mě co bych s tomhle mohl dělat. Napadlo mě jestli existuje taková pozice toho "ajťáka", co kancelářským krysám mění klávesnice a instaluje programy. Spravovat třeba v nějaké malé firmě linuxový server, no možná bych to zvládl (myslím že jsem celkem schopný v tom si dohledávat informace o tom co nevím jak na to), ale přiznám se že teď bych z toho měl strach. Když si hraju se svým servříkem a něco se podělá, no tak to holt nějaký čas nepůjde, než přijdu na to co se s tím stalo a opravím to, ale tady by takovýhle průšvih znamenal v lepším případě vyhazov pro neschopnost, v horším vymáhání ušlého zisku (třeba). Jak to chodí v téhle branži v praxi?

MK

Re:Co bych mohl s tímhle dělat za práci?
« Odpověď #1 kdy: 13. 01. 2015, 13:48:25 »
A co riskuješ kromě vyhazovu z práce? Asi nic, když jsi teď student. Tak můžeš přijmout nějakou výzvu v zaměstnání, které je mírně nad tvé znalosti. Buď to zvládneš, nebo tě vyrazí. Nic horšího se stát nemůže. Jiná situace je u člověka, který má hypotéku, rodinu,...

« Odpověď #2 kdy: 13. 01. 2015, 13:56:31 »
Normalni firma nikdy nepusti bez dohladu niekoho k produkcnym servrom. Normalne ta zamestnaju, zo zaciatku budes robit klasiku: servis pc, tlaciarne, instalacia sw atd., ale o server sa stara niekto skuseny. Postupne, ak budes sikovny, tak ti budu pribudat povinnosti, napr. zastup, ak admin ide na dovolenku... a o niekolko rokov sa dostanes k sprave serverov (a zodpovednosti za ne) aj ty.

czberg

« Odpověď #3 kdy: 13. 01. 2015, 13:56:47 »
No nevím hele. Já když jsem nastupoval na VŠ, tak jsem si myslel, jakej nejsem na svůj věk master a že bych se klidně mohl programováním už živit. Jo, asi bych uplatnění našel, protože webové technologie
jsem měl docela dobře zmákle a ovládal jsem hodně slušně tehdejší n1 framework Zend (kde je teď, že :)).
No a po 4 letech IT VŠ jsem se sám sobě musel smát. Hrozný posun celkově v myšlení, algoritmizaci apod, porozumění pc i po jiné stránce než jen vytváření webovek a našel bych kupu dalších věcí.
Co tím chci říct je to, že i když sám pro sebe máš pocit, že by si mohl dělat něco s PC i když VŠ na které jsi
nemá s IT nic společného, tak v porovnání s nějakým absolventem IT VŠ budeš šíleně strádat a není to o tom,
že ty znáš víc linuxových příkazů. Je to podobný jako kdyby někdo cvičil doma s vlastní vahou
a myslel si, že když přijde na měření sil s někým, kdo chodí x let do pořádné posilovny, tak že by se
s ním mohl měřit.  Sice trochu debilní přirovnání, ale pointu chápeme. Podle mě lidi bez opravdové IT
VŠ se nemohou rovnat s opravdovýma vystudovanýma IT lidma.

« Odpověď #4 kdy: 13. 01. 2015, 13:58:44 »
Ušlý zisk lze vymáhat pouze, pokud je způsoben úmyslně (a je problém vyčíslit ušlý zisk stejně ako prokázat úmysl).
Ostatní škody způsobené zaměstnancem lze vymáhat maximálně do 4.5 násobku mzdy (a opět se v případě takovéto práce blbě prokazují a vyčíslují).

V praxi se není čeho bát. Maximálně tě vyhodí a i tak máš záznam do životopisu.

TKL

« Odpověď #5 kdy: 13. 01. 2015, 14:04:33 »
Podle mě lidi bez opravdové IT VŠ se nemohou rovnat s opravdovýma vystudovanýma IT lidma.

:-) a jsme zase tam, kde jsme byli...

Doporučuji přečíst toto: http://forum.root.cz/index.php?topic=10383.msg117563;topicseen#new
a další debaty na toto téma zde ukončit.

czberg

« Odpověď #6 kdy: 13. 01. 2015, 14:21:42 »
Podle mě lidi bez opravdové IT VŠ se nemohou rovnat s opravdovýma vystudovanýma IT lidma.

:-) a jsme zase tam, kde jsme byli...

Doporučuji přečíst toto: http://forum.root.cz/index.php?topic=10383.msg117563;topicseen#new
a další debaty na toto téma zde ukončit.

Je to můj subjektivní dojem. Ona je jedna věc se naučit programovat, což zvládne každý z netu a druhá věc
jsou nějaké pokročilejší vědomosti jako třeba namátkou klasifikační algoritmy které používají firewally.
V té škole se toho za ty roky probere tolik, že to člověka posune úplně někam jinam. Nejde o to si to všechno
pamatovat, ale že o tom víš, víš jak to cca funguje, kdy to použít apod.. Podle mě takový samouk se zasekne
už třeba na tom, když by měl vysvětlit, k čemu je např. systémová sběrnice.

Daemon

« Odpověď #7 kdy: 13. 01. 2015, 15:00:05 »
Mám vystudovanou střední školu v oboru elektronické počítačové systémy. Teď studuju na vysoké (technický obor, ale s IT nesouvisející), ale mám čím dál tím větší obavu že to nezvládnu, je to hrozná zabijárna (z 30 nás po dvou letech zbývá aktuálně 6). Co umím, no, orientuju se ve Windows XP až 7 (osmičky jsem nikdy neměl v ruce) a jsem samouk co se týče Debianu/Xubuntu Linuxu, řekl bych že budu tak mírně pokročilý. Zajímalo by mě co bych s tomhle mohl dělat. Napadlo mě jestli existuje taková pozice toho "ajťáka", co kancelářským krysám mění klávesnice a instaluje programy. Spravovat třeba v nějaké malé firmě linuxový server, no možná bych to zvládl (myslím že jsem celkem schopný v tom si dohledávat informace o tom co nevím jak na to), ale přiznám se že teď bych z toho měl strach. Když si hraju se svým servříkem a něco se podělá, no tak to holt nějaký čas nepůjde, než přijdu na to co se s tím stalo a opravím to, ale tady by takovýhle průšvih znamenal v lepším případě vyhazov pro neschopnost, v horším vymáhání ušlého zisku (třeba). Jak to chodí v téhle branži v praxi?

Uvažoval bych na Tvém místě o pozici, která by se dala nazvat dejme tomu "end user support - junior". Taková místa skutečně existují i když už to není taková sláva jako před pěti, deseti lety. Podniková IT oddělení hodně pozanikala, služby se outsourcují. Takže asi by ses spíš měl zaměřit na firmy, které toto nabízí jako službu. Byla by tam samozřejmě podmínka, být aktivní řidič, protže bys jezdil ke zákazníkům. Taky by se dalo uvažovat např. o nějakém (W)ISP, kde bys montoval nové a servisoval stávající klienty. Existují taky pozice na různých telefonických technických podporách u ISP, mobilních operátorů nebo v hostingových firmách. S Tvojí praxí a zkušenostmi nepočítej s tím, že by Tě někdo pustil k adminování nějakých serverů. Na to se budeš muset postupně vypracovat.

Kolemjdoucí

« Odpověď #8 kdy: 13. 01. 2015, 15:05:35 »
Je to můj subjektivní dojem. Ona je jedna věc se naučit programovat, což zvládne každý z netu a druhá věc
jsou nějaké pokročilejší vědomosti jako třeba namátkou klasifikační algoritmy které používají firewally.
V té škole se toho za ty roky probere tolik, že to člověka posune úplně někam jinam. Nejde o to si to všechno
pamatovat, ale že o tom víš, víš jak to cca funguje, kdy to použít apod.. Podle mě takový samouk se zasekne

Absolvent VŠ IT možná umí vysvětlit k čemu je systémová sběrnice, ale zřejmě naprosto netuší že tento koncept byl v PC opuštěn před deseti lety :o ;D
Tedy jeden za 18 a druhý za -2+20 :)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 13. 01. 2015, 15:26:04 »

To je pravda, ale přiznejme si, že i ti "amatéři" se občas hodí, pokud např. nějaká malá firma potřebuje třeba pár statických HTML stránek, nějakou utilitku v C# nebo jednoduchou databázi v Accessu. Na tom by profík nic lépe neudělal, jen by za to chtěl víc.

Tomáš Roll

« Odpověď #10 kdy: 13. 01. 2015, 15:35:25 »
Navíc ten amatér může mít grafické cítění.

Ajaj

« Odpověď #11 kdy: 13. 01. 2015, 15:41:18 »
Semnou se nemuzete rovnat ani kdyz budete mit 50 titulu.  8) 8) 8)

TVL

« Odpověď #12 kdy: 13. 01. 2015, 15:58:18 »

Absolvent VŠ IT možná umí vysvětlit k čemu je systémová sběrnice, ale zřejmě naprosto netuší že tento koncept byl v PC opuštěn před deseti lety :o ;D
Tedy jeden za 18 a druhý za -2+20 :)

Mě se na vysokoškolácích nejvíce libí, že jejich svět nezačíná a nekončí u PC.
Ne všichni si z VŠ odnesli, co měli, ne všichni jsou dobře použitelní pro praxi. Ale většina ví o existenci jiných architektur, jiných programovacích paradigmat, jiných typech sítí, atd.

Michalus

« Odpověď #13 kdy: 13. 01. 2015, 16:05:59 »
Nechci tu dlouhosahle polemizovat a vytahovat se, ale nevesel bych hlavu. Mám stejně jako ty stredni skolu slaboproude elektrotechniky se zamerenim na operacni systemy. Vejsku jsem ukoncil hned v prvaku. Po skole jsem sel na pul roku do Irska pro anglictinu, pak jsem nastoupil do jedne firmy, kde jsem delal puvodne operatora, pak na logistice a nyni uspesne (3. rok) IT admina pro 60 stanic + par serveru a dalsi veci, co IT bezne dela. Uprimne? Ze zacatku strasny obavy, jestli to dam, ale po roce uz jsem mel vsechno zmakle. Dulezite je sledovat aktualni deni na profi bazi, mit nekoho nad sebou, kdo poradi (materska firma v zahranici) a nebat se - jak to tu uz zminili, hrozi max. vyhazov. Samozrejme je to prace, kde pracujes nonstop resp. mel by to by, dle meho, tvuj zivotni styl, aby jsi udrzel krok s technologiemi. Tod ma zkusenost.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 13. 01. 2015, 17:04:40 »
Bych z toho hned nedelal kovbojku s psychologickou zapletkou. Kdyz jsi na te skole dokazal prezit dva roky, behem kterych obvykle dochazi k nejvyssimy poctu vrazd, existuje nadeje, ze tam vydrzis az do konce. A i kdyby ne, tak kazdy rok znamena nejake ty vedomosti navic, z nichz se cast jednou muze hodit. Krome toho, na vysoke skole je nejcennejsi to, ze je to prvni skola, kde lidi uci myslet, k cemuz dochazi zejmena ve vyssich rocnicich. Vsechny skoly pred vejskou jsou pakarna, kde se clovek akorat zpameti bifluje kraviny, protoze lepe tam ucit neumi, navic maji osnovy uplne na hlavu, system by v tom clovek hledal jen ztezi.