Tohle vlákno mě donutilo se zaregistrovat, díky za to :-).
1. Pokud jednatel jedná s péčí řádného hospodáře, tak neručí za dluhy sro.
2. Společník obecně může tahat peníze z sro přes zisk - tzn. zdaní zisk daní z příjmů právnických osob (momentálně 19 %), následně rozhodne o vyplacení zisku a při vyplacení z něj zaplatí srážkovou daň 15 %. Je možné si v průběhu roku vyplácet i zálohu na zisk, ale v tom případě je třeba dělat mezitimní účetní závěrku a provést testy insolvence.
3. Jednatel může být zároveň zaměstnancem, ale je třeba si dávat pozor, může z toho být mračení. Nicméně tohle se dá řešit pomocí odměny jednatele, která se počítá téměř stejně jako mzda. Jednatel ve společnosti může dělat všechno, takže klidně i programovat.
Co se OSVČ týče, tak pokud přijde na nějaký velký průšvih a opravdu se jedná o švarc, tak nejlepší taktika je si zničeho nic vzpomenout, že se vlastně jedná o závislou práci a začít tvrdit, že se jedná o zamětnanecký poměr. Z toho je sice taky různé mrzení, ale může to být lepší řešení. Niméně (já jsem taky OSVČ), ty různé "smlouvy o spolupráci" jsou většinou dost vágní a vyvodit nějakou odpovědnost je docela složité. Pokud člověk neudělá nějaký vyložený (třeba úmyslný) průšvih, tak to s nějakou odpovědností nebývá tak horké.