Budu se živit programováním, jak začít?

Budu se živit programováním, jak začít?
« kdy: 26. 05. 2013, 13:32:22 »
Ahoj všichni  ;)

budu Vám komukoliv vděčný, kdybyste mi poradili nějaké užitečné doporučení jak na to. Chci přesedlat na programování, a čím nejdříve to půjde, živit se jako programátor.

Moje výhoda je, že mi není cizí matematické myšlení, na univerzitě i v praxi jsem mel dost matematiky, statistiky, ale bohužel žádné programování. Časem bych určitě chtěl dalšího inženýra, možná na ČVUT nebo UK mat-fyz informatiku, ale to až když se naučím minimálně základy programování.

Moje nevýhoda je, že mi je 36 let, a o programování skoro nic nevím. Ve srovnání s mladými, co programují od základní školy, jsem v nevýhodě - na “programátorském” myšlení budu muset zapracovat…

Takže teď intenzivně studuji Javu, myslím že “kvalitní“ programování je v OOP. Nicméně se učím i HTML, CSS, JavaScript, PHP,UML, SQL, asi bych měl mít i v tom nějakou znalost.

Můj cíl je co nejrychleji se vypracovat na úroveň, abych mohl jako programátor pracovat (praxe je nejlepší škola). Počítám s tím, že na začátku jako nezkušený programátor půjdu platově dolů oproti současné práci (která není úplně špatná), ale tuto cenu jsem ochoten zaplatit. Prostě se chci realizovat v oboru, který mě bude naplňovat a má perspektivu. Nicméně si zase nemůžu dovolit odejít ze současného oboru a začít pracovat skoro zadarmo – ten přechod bude nejtěžší. Myslím, že když jednou budu v programátorském oboru, tak se rozkoukám, a budu sám vědět kudy kam.

Teď řeším, jak ze samouka přesedlat na programátora – asi v tom meziobdobí bych rád programoval jako vedlejšák při zaměstnání, a učil se praxí. Ale co přesně? Webové stránky, práce s databázemi, nebo aplikace? Na velkém Pražském trhu práce snad jsou firmy, co by využili levného nezkušeného programátora, který ale nemůže být k dispozici v klasické pracovní době.

Děkuji předem za jakékoliv doporučení, rady, tipy a triky jak na to. ;) :) :)

Juraj
« Poslední změna: 26. 05. 2013, 21:08:22 od Petr Krčmář »

N

Re:Jak začít? Budu se živit programováním.
« Odpověď #1 kdy: 26. 05. 2013, 13:45:46 »

« Odpověď #2 kdy: 26. 05. 2013, 13:49:00 »
www.freelancer.com

Díky, ten freelancer vypadá zajímavě  :)

TomBA

« Odpověď #3 kdy: 26. 05. 2013, 13:51:13 »

gg

« Odpověď #4 kdy: 26. 05. 2013, 14:42:04 »
A čím se teď živíš? Líbí se mi, že chceš takhle radikálně změnit svůj život :) Co jsi ale doteď dělal? Matematické myšlení a logika jsou nutným předpokladem pro programování, proto bych se nebál, že by ti to nešlo.

cleb

« Odpověď #5 kdy: 26. 05. 2013, 14:49:51 »
Zkuste začít dělat bokem webovky - je to jednoduché a dost se u toho můžete naučit. Firmy tvořící weby vezmou v podstatě každého, protože na tom není moc co zkazit. A můžete to zezačátku dělat paralelně se svojí současnou prací.

gg

« Odpověď #6 kdy: 26. 05. 2013, 14:52:00 »
Bych se bál, že z webů už nepřejde nikam jinam a v podstatě by u toho zůstal a na fórech by byl jen za lepiče :D To ta Java je zajímavější a klidně může začít i dělat weby, ale asi to nebude úplně ono pro začátečníka.

« Odpověď #7 kdy: 26. 05. 2013, 14:59:00 »
Díky za náyor. Řídím tady jednu menší firmu, pro zahraničního investora, co tady investuje do různých projektů. Tady na otevřeném fóru nechci psát detaily, ale s kýmkoliv si rád napíšu na 77juraj@gmail.com.

Mám ekonomku na finance, teď dodělávám postgraduál, ale už dávno vím, že tudy cesta pro mě nevede. Není to, co by mě naplňovalo. Už 11 let jsem chtěl být programátor, ale z jistých rodinně-finančních důvodů na to přišla příležitost až teď. Až teď si můžu dovolit i výpadek příjmů když se to časem vrátí.  :)

Jenom ty začátky budou krušné.

« Odpověď #9 kdy: 26. 05. 2013, 15:08:00 »
:o :o :o

http://forum.root.cz/index.php?topic=6482.0

Máš pravdu :) tímto příspěvkem jsem se inspiroval. Trklo mě – vždyť já jsem vlastně na tom podobně  :) tak třeba i forum.root bych se něco zajímavého dověděl ?   :) Tak jsem se včera registroval.

« Odpověď #10 kdy: 26. 05. 2013, 15:09:33 »
:o :o :o

http://forum.root.cz/index.php?topic=6482.0

Máš pravdu :) tímto příspěvkem jsem se inspiroval. Trklo mě – vždyť já jsem vlastně na tom podobně  :) tak třeba i forum.root bych se něco zajímavého dověděl ?   :) Tak jsem se včera registroval.

A omlouvám se za nedokonalou češtinu, no holt jsem Slovák  :)

tulda

« Odpověď #11 kdy: 26. 05. 2013, 19:04:26 »
Ahoj všichni  ;)

budu Vám komukoliv vděčný, kdybyste mi poradili nějaké užitečné doporučení jak na to. Chci přesedlat na programování, a čím nejdříve to půjde, živit se jako programátor.

Moje výhoda je, že mi není cizí matematické myšlení, na univerzitě i v praxi jsem mel dost matematiky, statistiky, ale bohužel žádné programování. Časem bych určitě chtěl dalšího inženýra, možná na ČVUT nebo UK mat-fyz informatiku, ale to až když se naučím minimálně základy programování.

Moje nevýhoda je, že mi je 36 let, a o programování skoro nic nevím. Ve srovnání s mladými, co programují od základní školy, jsem v nevýhodě - na “programátorském” myšlení budu muset zapracovat…

Takže teď intenzivně studuji Javu, myslím že “kvalitní“ programování je v OOP. Nicméně se učím i HTML, CSS, JavaScript, PHP,UML, SQL, asi bych měl mít i v tom nějakou znalost.

Můj cíl je co nejrychleji se vypracovat na úroveň, abych mohl jako programátor pracovat (praxe je nejlepší škola). Počítám s tím, že na začátku jako nezkušený programátor půjdu platově dolů oproti současné práci (která není úplně špatná), ale tuto cenu jsem ochoten zaplatit. Prostě se chci realizovat v oboru, který mě bude naplňovat a má perspektivu. Nicméně si zase nemůžu dovolit odejít ze současného oboru a začít pracovat skoro zadarmo – ten přechod bude nejtěžší. Myslím, že když jednou budu v programátorském oboru, tak se rozkoukám, a budu sám vědět kudy kam.

Teď řeším, jak ze samouka přesedlat na programátora – asi v tom meziobdobí bych rád programoval jako vedlejšák při zaměstnání, a učil se praxí. Ale co přesně? Webové stránky, práce s databázemi, nebo aplikace? Na velkém Pražském trhu práce snad jsou firmy, co by využili levného nezkušeného programátora, který ale nemůže být k dispozici v klasické pracovní době.

Děkuji předem za jakékoliv doporučení, rady, tipy a triky jak na to. ;) :) :)

Juraj

Tak hlavně se nehlaš do naší firmy.  :) :) :) :)

« Odpověď #12 kdy: 26. 05. 2013, 21:08:38 »

Tak hlavně se nehlaš do naší firmy.  :) :) :) :)

Neboj, určitě nebudu, na Vaši firmu si dám bacha   ;)

perceptron

Re:Budu se živit programováním, jak začít?
« Odpověď #13 kdy: 26. 05. 2013, 21:43:37 »
reset z nicoho na programatora je odvazny: vacsina programatorov vo vasom veku uz je rada, ked neprogramuje ;-) ale to nevadi.

java je ok. do praxe cesta istoty. najlepsie smerom na web

imho zaklad je sediet a programovat: robte projekty, zacnite malymi hovadinami, utilitami pre seba ("ako by som vytriedil fotky v bordelizovanom adresari"), ktore mozno nespasia svet, ale su pre vas zabavne. casom vychytate navyky a budete vediet robit vacsie veci, hadzte veci na github, nech vsetci vidia, ako vam to ide.

Juro

Re:Budu se živit programováním, jak začít?
« Odpověď #14 kdy: 26. 05. 2013, 22:10:27 »
Moze to byt celkom vyzva najst si taku robotu. Zakladna otazka ktoru si polozi zamestnavatel znie: "ak hladam zaciatocnika za malo penazi, preco by som mal zobrat 36-rocneho chlapika a nie absolventa". Okrem toho, ze je tam vacsi predpoklad na rychle ucenie, lahsie vyrazim 23 rocneho chalana bez zavazkov, ako 36 chlapika, ktory ma mozno na krku decka, hypoteku a pod. A byt schopny dobre odpovedat na tuto otazku je zakladny problem na ktory sa treba zamerat. Mozno sa to da uhrat na to, ze si zodpovednejsi nez absolventi. Ale uprimne, aku velku zopovednost budes ako zaciatocnik mat. Od zaciatku rataj s tym, ze sa s tym mozes na pohovoroch borit.