Můj koment.
Co víc dokáže takhle rozdělit společnost (nebo vlákno na fóru) na levici a pravici než přerozdělování z daně z příjmu? A přesto obě strany souhlasí s tím, že nechat pochcípat lidi na kraji bídy nebo při ztrátě práce znamená revoluci? A že sebrání poloviny zisku všem produktivním znamená jejich odstěhování, odmítnutí pracovat dál, snížení poptávky po čemkoliv, co není ve slevě za minimální cenu, když je všechno kvůli daním 2x předražené. Demotivace a zmrazení společnosti?
Nejsrandovnější je sledovat, jak se elitám podařilo vás přesvědčit, že tenhle konflikt mezi dvěma třídami je nevyhnutelný.
Během osvícenství lidi tušili, že třídy v konfliktu jsou 3, ne pouze 2. Od Adama Smithe po Karla Marxe všichni ekonomové mluvili o kapitalistech, pracujících a rentiérech (aristokracii). Kam se rentiéři poděli? Protože nežijí svůj okatě přepychový život na zámku, tak aristokracie vymizela?
Co takhle banky, státní zakázky, tunely, dotační "podnikatelé", obchod s chudobou - dotované nájemné, infrastrukturní monopoly a stovky miliard odplutých z rent na dividendách, pozemková spekulace, rozkradené přirodní bohatství (lithium), apod.? Já vám nevím, já trochu cítím rozdíl mezi tím, co my malí považujeme za podnikání, a tímhle.
Neměla aristokracie blízko ke králi, jako tihle podnikatelé mají blízko ke státu dneska?
Problém s revolucemi je, že pokud nikdo neví o lepším uspořádáním společnosti, pak se pouze krvavě a krátkodobě docílí spravedlnosti, ale do generace dvou se původní uspořádání obnoví. Takže po francouzské revoluci byla původní aristokracie nahrazená novou (buržoazií), po ruské revoluci se mělo dosadit dělnictvo, ale vznikla jenom nová vlivná třída s vazbami na stát. U nás po 1948 totéž. Po 1989 si to dokonce pamatujeme, jak naše nová miliardářská šlechta vznikla. Za dalších 10-20 let se zpětně dozvíme i o současně probíhajících tunelech v dotacích a IT, až o tom někdo vydá reportáž.
Dokázali byste vyjmenovat naše miliardáře nebo úspěšné české firmy, co uspěli jinak než výhodným privatizačním dědictvím?