Ďakujem všetkým za diskusiu a som fakt rád, že sa našlo dokonca niekoľko krabicových riešení. A aj ten vytipovany stack by mal fungovať.
Pripomeniem zadanie: presunúť fyzickú SIM kartu do "udělátka", ktoré mi hovory a sms prepojí/doručí do mobilu pripojeného cez internet, aby 1) som sa vyhol roamingovým poplatkom mimo EÚ pri dlhodobom pobyte a 2) mohol som byť súbežne dostupný na viacerých číslach, než umožňuje jeden telefón, vrátane sms správ.
Zhrnutie odpovedí:
Hotové riešenia:
1.
Tayumon SIM Air, 4G, cca 125 eur, hotové consumer grade riešenie. Pravdepodobne to bude využívať čínske cloudy ale malo by to byť "plug&play".
2.
GlocalMe SIMBOX, 2G a 3G, cca 156 eur´, hotové consumer grade riešenie s 10 eurovou subscription za volania. Ten poplatok si môžem
optimisticky naivne vyložiť tak, že zaň možno dostávam servis v podobe živej, vyvíjanej alebo aspoň patchovanej služby.
3.
VoIP gateway 100305, 2G a 3G krabička, linux based router, cca 140 eur. Nie som si istý, či k tomu potrebujem niekde Asterisk alebo ho už obsahuje alebo si ho tam môžem doinštalovať.
DYI riešenie:
Tiež to vyzerá tak, že by nemuselo byť nijak extra frustrujúce rozbehnúť si v úvode spomínaný stack
Rpi4 resp. akýkoľvek počítač +
4G GSM hat SM7600 resp.
USB dongle + Asterisk + asterix chan dongle + voip sip softphone, napr. platený
Groundwire.
Jednoduchšie ale polovičaté riešenia:
1) Presmerovať hovory cez nejakú službu, napr. odorik.cz (dostal som viacero dobrých referencíí aj mimo root) s tým, že problémom zostávajú SMS.
2) Použiť nejaký iný telefón so stálym napájaním, hovory presmerovať cez službu a sms riešiť aplikáciou s preposielaním.
Tiež je pre mňa prekvapením informácia, že operátori nemajú radi mobilné brány (poučene sa snažím vyhnúť označeniu GSM) a môžu to detegovať a blokovať. Overím si to aspoň v slovenskom O2.
@HornikNG máš s tou krabičkou skúsenosť? Neviem ako si to vyhrabal lebo ja som pred dotazom samozrejme hľladal... do tohoto asi rovno pôjdem. Díky. Cenovo je to vlastne jedno, stojí to toľko, čo DYI.
Zároveň mám slabo využité Rpi4, tak si to možno vyskúšam tiež. Aj tak tie krabičky potrebujem ideálne dve