Než úplatu, jdi na web, kup si několik tlustých biflí, tím myslím takové ty knížky z edice profesionálně s červeným přebalem o 500 až 800 stranách a čti. Přečti jednu, přečti druhou, přečti třetí a pak se nabídni někomu ZADARMO do nějakého projektu. Dva měsíce se to uč, vezmi si ZASE ZNOVA TY STEJNÉ KNÍŽKY a
No dovolím si s tebou hrubě nesouhlasit, neboť toto je velmi drahý a neefektivní systém. Protože než tu knihu přečteš, o pochopení ani neuvažuji, už je zastaralá a tedy v mnohém neplatná.
Aby jsi se mohl takto učit, tak k tomu musíš mít spoustu HW na testování a neskutečně mnoho "zbytečného" času, který lze využít efektivněji.
Nezapomeň, že tazatel psal, že je zaměstnán jako IT pracovník = správce/servisák/opravář
ZASE ZNOVA SI JE PŘEČTI. Rok pomáhej zadarmo s tou administrací, uč se a pak jdi na certifikaci a dotřetice se přečti ty knížky. Za rok z tebe může být machr! Bohatě bude stačit, pokud se tomu bude věnovat PRAVIDELNĚ A KAŽDÝ DEN nejméně hodinu, pokud to jeden den nezvládneš, druhý den se tomu věnuj dvě a nikdy to nenech přelézt přes tři hodiny. Pokud to necháš přelézt přes tři hodiny, tj. čtyři dny se tomu nebudeš
Ono je to moc hezké jak to píšeš. ALE linux je velmi návykový, a když se ti něco "nedaří" sežere to spousty času, zvláště když dohledáváš info v nějakých knihách papírových (v ebooks by to bylo rychlejší)
věnovat, dostáváš penaltu a ztrácíš sobotu! Dělej to takhle a za dva měsíce překonáš Toma z Liberce, za tři měsíce STENa, za šest měsíců 90% lidí z fóra a za rok, tímhle tempem, budeš moct argumentovat s J nebo Prýmkem a třeba to vyhraješ.
Nejedná se přeci o překonávání nějakých tady diskutujících.
Nevím, já bych ti Jan700 doporučil možná jinou metodu. Není původní z mé hlavy, nicméně držím se jí už 22 let.
1. chceš to umět ? = tak to používej, na vše co to umí, protože to umí vše.
2. chceš být dobrý ? = věnuj tomu veškerý volný čas, stejně nic lepšího nemáš na práci, být dobrým IT znamená se s touto prací oženit... :-)
3. nerozumíš něčemu ? = nauč se ptát google, na fórech a najdi si nějakého blízkého guru, který je dále než ty. Dost z těchto lidí ti poradí zdarma, už jenom proto, že to jednak ví, a jednak si tím znovu dokáží, že jsou lepší než ti ostatní (trochu sociologie :-) že), prostě s kým by se podělili o své vědomosti než s pozorným posluchačem. Jejich manželky s nimi o IT moc hovořit nebudou... děti jim nerozumí (maj to jako hračku) a většina okolí jim taky nerozumí, neboť po dvou větách běžný člověk přestané chápat naše běžné IT výrazy.
Je mnohdy rychlejší se zeptat a dostat rychlou odpověď a nebo alespoň nápovědu, než samostudiem systémem pokus / omyl zjišťovat jak to má fungovat.
4. nejpodstatnější = vyhoď televizi, DVD, zapomeň na volný čas, svůj pokoj vybav kompletním pokusným HW, tak dva-tři HW na servery (nejlépe dva s linuxem jeden s MS) k tomu dva-tři desktopy/laptopy (kombinoval bych to), celé to propoj gigabitovými switchi, připoj to na 100MB internet, nejlépe přes WiFi router (není na škodu mít dva na testy), a hlavně VĚŘ TOMU ŽE TO DOKÁŽEŠ, protože TO dokážeš, jako většina lidí zde.
Jak psal Pavouk106 nejlepší je praxe. Řešit skutečné problémy - ne nějaké umělé příklady, a hlavně umět používat wikipedii, fórum, google search, a znalosti angličtiny je absolutně nejzásadnější (v tom plavu velice... )
Dělám v IT 22 let, nastupoval jsem jako programátor v roce 1990 a jediná moje znalost s PC byla, že to má klávesnici, monitor a cpou se do toho diskety, neuměl jsem vůbec nic, ale měl jsem šéfa co mne trpělivě vše naučil.
Všechno ostatní, tj. jak MS produkty (včetně serverů) tak dnes i Linux a OSX vše tím, že to člověk používal a hledal na netu informace.
Certifikace nemám, není na ně čas a ani peníze, hold vlastní malá firma bohužel žere hodně času, dnes běžně pracuji pouze v Linuxu (moje stroje), a stačily na to 4 roky jeho plné používání pro svoje vlastní věci.
Ale čtu všechny příspěvky, či vyhledávám, jeden laptop a dva (tedy tři) servery mám v obýváku a stále něco na nich zkouším, dříve než to aplikuji u zákazníků. Prostě samouk.
Nejrychleji se člověk naučí plavat když jej hodí do vody...
Ale je to jen a jen můj osobní názor.