Je programátorů moc, nebo málo?

BoneFlute

• 2 083
    • Zobrazit profil
Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Odpověď #45 kdy: 30. 10. 2025, 23:11:50 »
Vzpomínám si, jak jsme kdysi v jedné firmě, plné výborných vývojářů, zkoušeli zavádět unittesty. Já jsem z nich o tom překvapivě věděl nejvíc, tak jsem dostal za úkol udělat nějaké seznámení. Používání testů je užitečný, dnes už to moc lidí nekritizuje. A má svá úskalí. Své nadšence a odpůrce. V případě LLM to vidím jako podobný pattern.

Já LLM dost masivně používám. Ale přesto v porovnání s popisy některých místních, jsem evidentně ještě dost konzerva.

Mám kamaráda, který o tom hrozně básní. Asi si k němu sednu a budu pozorovat, jak to používá.

« Odpověď #46 kdy: 30. 10. 2025, 23:36:16 »
Pokud jde o široce používaný jazyk/knihovnu/framework/API/algoritmus, tak AI umí excelovat - o víkendu jsem měl jednoduchý webový GPX editor v PHP pro vyhlazení hodnot v exportu z mapy.cz hotový za 5 minut, stačilo mít představu a dobře ji popsat.
Ale když jde o něco méně používané, čemu se navíc v průběhu času často měnilo rozhraní, může AI plodit nesmysly a k použitelnému výsledku se člověk nikdy nedobere. Stalo se mi to loni např. s komponentou MUI X Data Grid, kde jsem to po několika hodinách vzdal a dělal jsem to raději bez AI.
Je možné, že současné verze AI by si vedly o něco lépe, nevím.

a6b

• 165
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: Dnes v 07:41:29 »
Pokud jde o široce používaný jazyk/knihovnu/framework/API/algoritmus, tak AI umí excelovat - o víkendu jsem měl jednoduchý webový GPX editor v PHP pro vyhlazení hodnot v exportu z mapy.cz hotový za 5 minut, stačilo mít představu a dobře ji popsat.
Ale když jde o něco méně používané, čemu se navíc v průběhu času často měnilo rozhraní, může AI plodit nesmysly a k použitelnému výsledku se člověk nikdy nedobere. Stalo se mi to loni např. s komponentou MUI X Data Grid, kde jsem to po několika hodinách vzdal a dělal jsem to raději bez AI.
Je možné, že současné verze AI by si vedly o něco lépe, nevím.

to se mi zda jako spravna cesta, nechat si od ai udelat konektor na nejake api at se s tim clovek nemusi trapit.
ja jsem pouzil ai na vygenerovani kodu na parsovani a zpracovani json do datovych struktur, je to trivialitka, ale
je to dost psani, takze tohle ai zvladlo dobre.

« Odpověď #48 kdy: Dnes v 10:03:52 »
já jsem vám chtěl jenom říct že jsem nezaměstnaný seniorní progamátor a nikdo mě nechce protože už mě bylo 50 :(

« Odpověď #49 kdy: Dnes v 10:42:12 »
já jsem vám chtěl jenom říct že jsem nezaměstnaný seniorní progamátor a nikdo mě nechce protože už mě bylo 50 :(

Práce v Českém Brodě by byla dosažitelná a zajímavá? Jedná se o autonomní pozemní stroje.

« Odpověď #50 kdy: Dnes v 11:37:46 »

A co znamená "takový nezaměstnaný seniorní programátor"? Opravdu tu nechci dělat kariérní poradenství ale to je dost široký pojem. Potkal jsem lidi nad padesát, co normálně vyvíjeli, znali toho víc než drtivá většina mladších kolegů a do nezaměstnanosti měli dost daleko i lidi, co byli naprosto nepoužitelní, odmítali se posouvat naprosto kamkoliv a byli bohužel nezaměstnaní víceméně z dobrých důvodů.

« Odpověď #51 kdy: Dnes v 11:42:15 »
Já LLM dost masivně používám. Ale přesto v porovnání s popisy některých místních, jsem evidentně ještě dost konzerva.

Myslím, že taková konzerva nejste. Ze zkušených vývojářů co reálně stále vyvíjí neznám vyloženého nadšence žádného i když AI používají rutinně všichni a někteří dokonce pracují na velmi AI-heavy soukromých projektech. Za to jsem potkal dost nekritických nadšenců, co ale o tom vývoji vědí kulové nebo jako vývojáří žádná světla diplomaticky řečeno fakt nebyli. Závěry z toho dělat nechci ale ten pattern se kolem mě opakuje s drtivou pravidelností. V podstatě by to klidně šlo považovat za red flag.
« Poslední změna: Dnes v 11:43:48 od Martin Poljak »

« Odpověď #52 kdy: Dnes v 19:13:16 »
Jo, AI umí dramaticky akcelerovat práci prvních pár měsíců, ale juniory programovat nenaučí.

Pokud člověk vidí programování jako chatování s AI, tak stejně brzy skončí.

Podle mě je AI dobré pro seniory, kteří dokážou rozeznat bullshit od dobrého kódu. Junior to ale většinou nedokáže, takže AI asistent je některé věci učí blbě.

Podle mě se člověk prostě musí naučit věci časem - to je jako kdybych chtěl po dětech, ať se s AI naučí za 1 rok všechno co ve škole dělají 9. Prostě to nejde.

mat .

« Odpověď #53 kdy: Dnes v 19:35:50 »

Co je to za blbost?