HP P400 nebo P410 jsou naprosto bezproblémové řadiče s vlastní cache, počítají si checksumy a pokud to člověD umí nastavit, funguje to desítky(u) let bez problém. P400 běhala od prvních desek s PCIexpress. Sám jsem na tom jel v domácím pecku raid ze dvou Seagate a v práci to bylo v několika serverech. Ten řadič šlape i s Windows 10 s Windows Serverem 2012/16 jako z praku, dneska sice už v testovacím počítáků, ale je to prostě PAN řadič.
K tomu tvému problému, dokud to nezčubčíš tak, že bys ty disky přepsal, data nejsou ztracená a dají se zachránit.
A co se vymrvilo u tebe? Kdo ví, podle mého odhadu jsi nějak popřeházel disky, což není problém, ale musíš vědět, jak to napravit. Skoro bych řekl, že jsi měl raid natažený přes něco jiného, než sis myslel.
Data nejsou fuč, rozhodně ne do doby, než disky přepíšeš. Klidně můžeš disky odpojit, vyresetovat řadič do defaultu, připojit disky zpět a není to problém. Mám to lépe vyzkoušené s PERCovskými řadiči od Dell, ale už jsem měnil zdechlý řadič i v serveru HP a o žádná data se nepřišlo. Stejně tak jsme měnil pořadí disků, atd.
Mám tu na stole dvě P400, což jsou jen starší P410 (P410 podporuje tuším navíc PCIexpress 2.0).
Takže bych to mohl vyřešit, ale asi bys musel sáhnout do prasátka, zadarmo si pustím raději film, nejlevnější budeš mít obnovit zálohu.