Já zastávám minimalistickou pozici. I kdybych vyvíjel něco v Javě, používal bych na to rád editor Vim. Otázka zní, šlo by to vůbec? Nebo je to tak špatný jazyk, že ho prakticky nelze používat bez nenažraného neefektivního bloatware, jakým bývají 'kvalitní ide', které programátory vychovávají k tomu, že potřebují pořát dokola přepracovávat kód v tisících souborech?
+1
Pravda je, ze na Python, Perl, ... C, COBOL,... staci editor. Na kompilovane jazyky je dobre este k tomu aj debugger. Len Java nevystaci s editorom. Treba k tomu tlste IDE, lebo s tak rozvlacnym a ukecanym jazykom sa neda inac pracovat. Kym som nemusel pracovat v Jave refactoring som nerobil. Nieco zmenit/premenovat v par zdrojakoch to ano, ale nikdy sa to nenazyvalo honosne "refactoring".
Dobry navrh nepotrebuje kazdu chvilu refaktorovat. Myslim si, ze tato cinnost prisla s nesvarom zvanym agile a robi sa to zamerne. Kod sa navrhne rychlo, bez rozmyslania - samozrejme nahovno a potom to stale refaktoruju a maju stale dost co robit a vykazovat. Dokola refaktorovat a tahat prachy zo zakaznika - to je dnesna strategia dodavatelskych firiem. Zabavne je ze kazdy majster sveta sa tu nafukuje ako refaktoruje tisice suborov. Tisice suborov som nikdy nemusel menit. To pracujete na nejakom softwari na riadenie galaxie, alebo preco mate tisice suborov - pre kazdy bobok hovna vyrobite class ?
Nechapem preco Javisti, ktori nevedia programovat v Pythone stale nan nadavaju.
Pred Javou som pouzival Python a ked som prechadzal na Javu bol to dost bolestivy prechod z vyssieho jazyka na ovela primitivnejsi jazyk. Vtedy bola v Jave novinka napr. foreach cyklus, ktory bol v Pythone a v Perle odjakziva.
Python je vhodny na rychle prototypovanie. Oproti Jave je ovela stucnejsi, takze napisat v nom nieco stoji zlomok usilia toho co v Jave. Preto ak ma niekto problemy, ze casto musi svoj kod refaktorovat moze zacat svoje navrhy najprv nahrubo prototypovat v Pythone a zamysliet sa nad nimi, kym ich nakodi v Jave.