JIVA's DOSBox Toolset

JIVA's DOSBox Toolset
« kdy: Dnes v 02:41:22 »
-----------------------------------
JIVA's DOSBox Toolset
-----------------------------------

Vytvořil jsem sd card image o velikosti 8GB se systémem Raspberry Pi OS Lite ve kterém jsem se zaměřil na zprovoznění plnohodnotného dosboxu.

Moje distro je určeno pro Raspberry Pi 3B+ , po bootu se automaticky přihlásí do xorgu a přihlásí uživatele.

Na ploše najdete výukový plakát s příkazy linuxu a jejich popisy.

Distro nemá menu start ani žádnou možnost konfigurace plochy, taky nemá ikony.

Je to fluxbox. V nabídce na pravém tlačítku myši jsou jen dvě položky a to xterm a dosbox.

Systém disponuje mc v xtermu a pro dosbox se objeví po spuštění dosman.exe

Zaměřil jsem se na DOS. Na disku najdete systémové soubory DOSu z počítače 80286 pro 20ti MB harddisk.

Pak ořezaný Borland Turbo Pascal 7.0 který však má kompiler, ide, assembler, a nápovědu v plnohodnotné češtině s diakritikou.

Přidal jsem manuálové programy které dostatečně detailně popisují technické specifikace počítače s DOSem.

Zahrnul jsem svoje knihovny a rozpracovanou práci na programu pro DOS (zdrojáky)

Na kartě jsou dvě hry které se nabízejí na tigerhareram.cz na mém blogu za 3 dolary. Přidal jsem je sem zdarma jako bonus.

Klíčová vlastnost dosboxu v mém distru je že nechybuje tak jako verze dosboxu ve Windows a linuxu .

Ono to máte tak, počítače které jsou schopné spouštět DOS se asi už nevyrábějí ,

DOSBox pro windows selhává a pro linux také. Zkoušel jsem různé dosboxy a počítače a zjistil jsem že platforma DOS je vzácná.

Zde v mém distru je dobrá verze DOSBoxu a dobře rozjetý workshop na programování hry. To je jeho plus.

Vyniká stabilitou a funguje alokace paměti cwsdpmi nebo taková věc jako smazání souboru z DOSMANa nebo v Pascal IDE.

připravil jsem soubory na google disk ke stažení : pokud máte Raspberry Pi 3 B+ můžete se podívat

DOWNLOAD :

https://drive.google.com/drive/folders/1MxhTSeM5UuD11MwVPomBF8tkLsfvQ1q9?usp=sharing

taky jsem dělal video seriál na YouTube jak pracovat s mým DOSBoxem a programy.

YOUTUBE :

https://youtube.com/playlist?list=PLrDzLKWNZrKTFoLC7mEcVEcgTWYwdgiKI&si=2uNeu8nEIRonQoFB

TOTO VIDEO JE DEMO POPISOVANÉHO DISTRA SD CARD IMAGE

https://www.youtube.com/live/4x_jnKC5o7g?si=EuXcbsv8-egJZ_v6

podívejte se na to video na to demo

software je nabídnutý zdarma a to i pro komerční účely s tím že si neřeknu nikdy o žádný podíl ze zisku když můj software někdo použije ke komerčním účelům

JIVA's Tigerhareram

tigerhareram.cz

PS EDIT:

napadá mě že budete chtít více cycles dosboxu

distro vzniklo velmi jednoduše, je tu možnost že si ho vytvoříte pro raspberry pi 4 nebo 5 potažmo raspberry 400 a bude úplně stejné
postupujte takto :
stáhněte si Raspberry Pi OS Lite pro vaše raspberry novější řady , vemte Lite verzi bez ničeho
1 - po bootu , zadejte : sudo apt update
2 - pak další příkaz : sudo apt install xorg fluxbox lightdm mc dosbox
3 - teď zadejte : sudo raspi-config a proveďte expand filesystem a nastavte autologin do x a autologin uživatele , projděte všechno podívejte se
4 - uživatel by měl být jiva aby to bylo stejné
5 - z mého distra si přetahejte složku doshdd pak .dosbox a .fluxbox tam se podívejte na soubor menu
6 - co se týče pozadí plochy , měnil jsem ho v /usr/share/fluxbox/styles v některém tom stylu (jeho správné jméno je v /home/jiva/.fluxbox/init hledejte slovo style) tak nastavíte wallpaper

a je to máte identické distro jen je pro raspberry pi 5 nebo 400 takže dosáhne dosbox cycles daleko více - podívejte se do dosbox-jiva.conf na hodnotu cycles limit

raspberry pi 3 B+ dosáhne asi na cycles 20000 to odpovídá 80486 je to dost slabé , raspberry pi 5 však nemám tak jsem to dělal pro Rpi 3B+ důvodem bylo i to že pro RPi 3B+ se prodává pěkná NES Pi Case krabička která disponuje tlačítkem Power , je skutečně pěkná

pokud jste se rozhodli koupit si raspberry pi 3B + mám tu ještě další sd card image
https://drive.google.com/drive/folders/1ui8YB1Mc48kEr8rotWotuEdzFwZMUtB6?usp=sharing

ve složce najdete hlavně herní kompilace a 2 videa jak se zapisuje sd card image ve windows a jak se montuje ta krabička NES Pi Case