Vezme AI ajťákům práci?

Zopper

• 957
    • Zobrazit profil
Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Odpověď #30 kdy: Dnes v 07:36:43 »
Pokud tady na root.cz od nástupu AI vidím neustálou radost nad tím, jak si AI snadno poradí s parsingem divných dat z divného zdroje a nadšení nad tím, jak jim to ulehčilo práci, tak mám pro vás špatnou zprávu: Ne neulehčilo. Pouze ten problém zabetonováváte a bude mnohem těžší jej v budoucnu řešit.
Ale nebude, protože to není parsování těch stejných dat v nějaké smyčce v backendové úloze, ale "tady mám nějaká data na screenshotu, tady jsem uložil html a tady jsem si teď naměřil něco sám tužkou na papír, hoď to všechno do jednoho grafu." A je to o dost jednodušší, než si jednou za rok vzpomínat, jak mám v tom kterém tabulkovém procesoru nastavit správně správný typ grafu a přepisovat to do jednotného formátu.

A zrovna tenhle specifický případ se bude hodit třeba jednou za rok. Ale o dva dny později se mi bude hodit pár řádků javascriptu, abych si v TamperMonkey upravil tenhle web, nebo si rovnou nechám vygenerovat nějaké malé rozšíření do prohlížeče, protože ta AI to zvládne s mojí korekcí během půl hodiny zatímco já bych dva dny studoval dokumentaci, a k rozšířením od třetích stran je vhodné mít nedůvěru, protože kdo ví, co v nich je za breberky.

Pak po tom zas budu chtít najít kus informace z dokumentace k nějakému SQL dialektu nebo chování, ono mi to udělá předžvýkaný souhrn, a já si můžu otevřít odkazy pro detaily. A tak dál, ono se něco najde skoro každý den.

A to jsou ti obecní chatboti. Když se bavíme o coding toolech, jako Copilot nebo Cline, tak jejich kódový výstup sice má do ideálu mnohdy daleko, ale skvěle plní funkci gumové kachničky. Jejich slepá místa se obvykle nepřekrývají s mými, takže si všimnou toho jednoho řádku, co už hodinu přehlížím, i když se pořád motám kolem. Nebo upozorní na obskurní detail v chování nějaké knihovny a corner case, o kterém bych se jinak dozvěděl až za půl roku z logů

« Odpověď #31 kdy: Dnes v 07:44:17 »
Ale nebude, protože to není parsování těch stejných dat v nějaké smyčce v backendové úloze, ale "tady mám nějaká data na screenshotu, tady jsem uložil html a tady jsem si teď naměřil něco sám tužkou na papír, hoď to všechno do jednoho grafu." A je to o dost jednodušší, než si jednou za rok vzpomínat, jak mám v tom kterém tabulkovém procesoru nastavit správně správný typ grafu a přepisovat to do jednotného formátu.

Aha, tak tady se míjíme zcela. Já si myslel, že hovoříme o importu vážných důležitých dat a ně něco ze screenshotu nebo z excelu.

Jasně, pokud nemám jiný zdroj dat, tak i já nechám prohnat scrshot přes ocr a potom do spisovky uložím jak ten obrázek tak i ten text s tagem "pozor, ocr".

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 09:23:14 »
I na papire mohou byt vazna dulezita data z nejakeho mereni.
Děkuji za možnost editace příspěvku.