Dobrý den,
dostal jsem od kolegy čistou instalaci Debian 12. Povedla se mi taková šikovná věc(jednou za čas se prostě stane), ke které se asi není třeba vůbec vyjadřovat :-D Editoval sem sudoers file s tím, že když mám autentifikaci skrze klíč místo hesla, tak nechci pořád zadávat heslo při zadání sudo příkazu. No a jelikož nevím na co si hraju, tak sem ještě předtím změnil shell root uživatele na /sbin/nologin .. Tak a i když sem použil "sudo visudo" a dal zapsat, tak sem ten soubor nějak dojebal - asi sem tam nastavil špatně hodnotu? Tak a jelikož mi nevadí, že budu za kreténa tady, ale né před svým kolegou, tak se zde ptám, zda-li to lze nějak ještě spravit. Je to server v datovém centru, nemůžu disk namountovat někam jinam, případně pustit nějakou live distribuci. Mám pouze příkazovou řádku a svůj nefunkční sudo účet :-D
Zkoušel jsem su -s /bin/bash nebo su -s /bin/bash -c "/usr/sbin/usermod -s /bin/bash root" ale to skončí tímto:
su: using restricted shell /sbin/nologin
This account is currently not available.
Někde jsem ještě našel, že existuje nějaký pkexec, ale ten balíček nemám nainstalovaný, tudíž to nepůjde.
Je tomu ještě nějak pomoci, nebo budu muset kolegovi přiznat, že jsem prostě kretén? :-D Naštěstí mám home-office, tak se mu při tom aspoň nebudu muset dívat do očí.
Děkuji :-)