Nečetl jsem všechny odpovědi, ale nedá mi to taky přispět:
Dost lidí doporučuje nechat si zaměstnanecký poměr a k tomu si vytvořit živnost. Můžete pak svou "práci navíc" (pro současného zaměstnavatele nebo pro jiné klienty) fakturovat a časem můžete poznat, co živnost obnáší, zda se Vám opravdu vyplatí a nepřijít přitom o 'benefity'.
Nějaké konkrétní poznatky:
- není to nelegální, ale je dobré si nastudovat, co se státu nelíbí (nepoužívat firemní počítače, auta atd...),
- jako živnostník skoro vždy ušetříte na daních,
- jako živnostník budete mít větší problémy při žádání o mateřskou, rodičovskou, nemocenskou atd...,
- jako živnostník máte větší volnost a větší zodpodvědnost (skladovat faktury a paragony, které tvoří Vaše výdaje, včas odevzdat daňové přiznání, nechávat si rezervu na daně, hlídat si pojištění, umět dát peníze stranou a investovat - do pracovních potřeb, do sebe, do aktiv), plánovat dopředu (mateřská),
- živnostník něco málo uspoří při nákupech (makro, nebo to dá do nákladů),
- jako živnostník většinou rostete osobnostně rychleji než jako zaměstnanec (více zodpovědnosti, schopnost najít si klienty, umět dojednat a uzavřít obchod), což ale platí jen pro živnostníky, kteří chtějí svou živnost rozšiřovat a pak případně i někoho zaměstnávat.
PS: Odpovědi na tuhle otázku se budou lišit, jako ve všech diskuzích na internetu, ale skoro nikdo neodpoví s ohledem na Vaši budoucnost, spíš s ohledem na to, že chtějí vyjádřit svůj názor (jako já
. Proto je dobré si z odpovědí vzít pouze objektivní fakta, ověřit si je a názor si vytvořit podle toho, co do budoucna plánujete. To říkám proto, že to není volba určená tím, jak ušetřit, ale tom, kam Vás to posune.