Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?

Re:Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?
« Odpověď #30 kdy: 13. 06. 2014, 13:52:36 »
Obavam se, ze tzv. swartzsystem (doufam, ze to pisu spravne - ....

Podle meho nazoru je to zas zpusob jak pekne "v*mr*at" s lidma.  >:(

;)
http://forum.root.cz/index.php?topic=9239.msg97462#msg97462

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 13. 06. 2014, 13:53:51 »
a jeste takovy maly detail, v pripade ze se proflakne, ze nekdo pracuje, nebo zamestnava na swartz - jsou potrestany OBE strany.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 13. 06. 2014, 13:55:12 »
Obavam se, ze tzv. swartzsystem (doufam, ze to pisu spravne - ....

Podle meho nazoru je to zas zpusob jak pekne "v*mr*at" s lidma.  >:(

;)
http://forum.root.cz/index.php?topic=9239.msg97462#msg97462
Aha, tak sorry, priznavam se, ze jsem tu diskuzi neprochazel :-D

Pavel...

« Odpověď #33 kdy: 13. 06. 2014, 14:00:04 »
Korektna cena prace na ICO vs. plat sa pocita subjektivne.
Najrozumnejsia metodika je podla mna cena "co by to stalo zamestnavatela" s tym, ze clovek si nejak subjektivne naceni vsetky polozky.
Úplný souhlas. Akorátže tyhle náklady ani sám živnostník v drtivé většině neví, protože většina v oboru má paušál a když někdo jede na účetnictví, tak tam zas naháže co nejvíc věcí ;)

hm... cena "co by to stalo zamestnavatela" nema nic s tym, v akom rezime "zivnostnik" ide.

Jednoducho zacne:
- hruby plat 10.000, co cini povedzme 14.000 cena prace (co je v SR dokonca ciselko na vyplatnej paske)
- 5 tyzdnov dovolenky... + 14.000 * 5/4.5 / 12 navyse k predoslemu cislu
- odstupne 2 mesiace... nech 1x za dva roky clovek meni miesto, t.j. + 14.000 * 2 / 24
- vlastne vybavenie typu pocitac/internet...  + 2.000 mesacne
- povedzme tyzden na ochorenie + 14.000 * 1/52
- komercne poistenie zodpovednosti
...

(cisla su cucane z prsta, ide iba o osvetlenie aku metodiku som myslel)

« Odpověď #34 kdy: 13. 06. 2014, 14:16:39 »
Take se nebavim o mzdach za 30k hrubeho, kde ruzne danove slevy udelaji hodne, ale v IT beru jako zaklad cca 50tis hrubeho a vice. A tam se uz pohybuje danove zatizeni nekde na 45% a vice.
50kkč hrubého: mzdové náklady = 67000, celkové odvody = 28 246, zatížení 42.1%
100kkč: MN=134k, CO=60 796 => 45.37%

K tomu DHP, ruzne spotrebni dane, a mame z toho danove zatizeni klidne pres 60%, jen to vetsina lidi nevidi :)
Bavíme se o rozdílu mezi OSVČ a zaměstnancem, takže ostatní daně jsou irelevantní.

(cisla su cucane z prsta, ide iba o osvetlenie aku metodiku som myslel)
Jasně, však já jsem tomu rozuměl a souhlasím. Akorát dodávám, že jsou tam mimo to co píšeš i třeba náklady za kancelář, auto, počítač, školení, literaturu... Prostě opravdové náklady si málokterý živnostník spočítá, protože to je prostě náročný vyčíslit.

Host

« Odpověď #35 kdy: 13. 06. 2014, 14:33:37 »
Take se nebavim o mzdach za 30k hrubeho, kde ruzne danove slevy udelaji hodne, ale v IT beru jako zaklad cca 50tis hrubeho a vice. A tam se uz pohybuje danove zatizeni nekde na 45% a vice.
50kkč hrubého: mzdové náklady = 67000, celkové odvody = 28 246, zatížení 42.1%
100kkč: MN=134k, CO=60 796 => 45.37%
OK, je to nižší, cca o 3%, než jsem tvrdil, nicméně stále se jedná o vysoká čísla.

K tomu DHP, ruzne spotrebni dane, a mame z toho danove zatizeni klidne pres 60%, jen to vetsina lidi nevidi :)

Bavíme se o rozdílu mezi OSVČ a zaměstnancem, takže ostatní daně jsou irelevantní.
Ne až tak docela, pokud bude OSVČ plátcem DPH, tak ostatní daně nejsou irelevantní. Ale to už je další kosmír této problematiky.

Jak už tu bylo zmíněno několikrát, nelze paušálně říct, co se více vyplatí, záleží to od konkrétního případu, a hlavně je velmi důležité, aby si uměl živnostník dopředu spočítat veškeré náklady, což není nic jednoduchého a je tendence to podceňovat.

« Odpověď #36 kdy: 13. 06. 2014, 14:51:50 »
a hlavně je velmi důležité, aby si uměl živnostník dopředu spočítat veškeré náklady, což není nic jednoduchého a je tendence to podceňovat.
Na tom se určitě shodneme. Nemusí to ani dělat nijak přesně, protože stejně budoucnost neodhadne, ale měl by aspoň tušit, jaké tam jsou ty ne úplně zřejmé dodatečné náklady a rizika.

Návštěvník

« Odpověď #37 kdy: 13. 06. 2014, 14:59:24 »
Hm, pořád mi nikdo neodpověděl co je to ta práce na ičo, je to to samé jako práce na živnosťák? Je možné si přivydělávat a mít podnikání jako hobby ale nemuset platit zdravotní a sociální?

Jsem teď nezaměstnaný a na pracáku a protože jsem dostal nějaký to odstupný na 6 měsíců tak se mi nechce dělat a místo toho si chci užít léto ale rád bych nějaký přivýdělek a jako že zkusil podnikat ale ne moc, rozhodně nechci pracovat tak abych si vydělal těch 3642 na zálohy živnostníka a pak teprve generoval zisk, to radši když za mě zdravotko platí pracák. Zatím se válím doma a každý den chlastám ;)

Fungovalo by založení s.r.o. za korunu, udělat ji plátcem dph a pak nahodit nějaký web s google adsense a napsat to nějak na tu firmu, která by realizovala zisk třeba v řádu pár stovek měsíčně? Jako že bych ten web udělal zadarmo jako jednatel a prostě by "jen tak vznikl"? Nevím jak je to se sídlem firmy, jestli je možné napsat to na trvalý bydliště v bytě a nahodit na dveře nálepku a nebo jak to ojebat aby se nemusel platit pronájem adresy, ten je co jsem se díval pár stovek měsíčně a to je už moc...

Peníze bych vyváděl tak, že bych firmě půjčil vlastní peníze a pak jen vybíral úrok a pokutu z neplacení úvěru, tedy sám sobě lichvářem, muhehehe...

« Odpověď #38 kdy: 13. 06. 2014, 15:04:37 »
Hm, pořád mi nikdo neodpověděl co je to ta práce na ičo, je to to samé jako práce na živnosťák?
Internet ti dneska nefunguje? http://cs.wikipedia.org/wiki/Identifika%C4%8Dn%C3%AD_%C4%8D%C3%ADslo_osoby

Je možné si přivydělávat a mít podnikání jako hobby ale nemuset platit zdravotní a sociální?
Ani fórum ti nefunguje? http://forum.root.cz/index.php?topic=9239.msg97481#msg97481

rozhodně nechci pracovat tak abych si vydělal těch 3642 na zálohy živnostníka
Pokud nemáš zaměstnání, minimální zálohy platit musíš.

Fungovalo by založení s.r.o. za korunu, udělat ji plátcem dph a pak nahodit nějaký web s google adsense a napsat to nějak na tu firmu, která by realizovala zisk třeba v řádu pár stovek měsíčně?
Ne.

jestli je možné napsat to na trvalý bydliště v bytě
Ano

a nahodit na dveře nálepku a nebo jak to ojebat aby se nemusel platit pronájem adresy, ten je co jsem se díval pár stovek měsíčně a to je už moc...

Peníze bych vyváděl tak, že bych firmě půjčil vlastní peníze a pak jen vybíral úrok a pokutu z neplacení úvěru, tedy sám sobě lichvářem, muhehehe...
Spíš radši dál chlastej :)

Návštěvník

« Odpověď #39 kdy: 13. 06. 2014, 15:12:16 »
No ok, zamyslym se nad tím, dík za info.

Citace
Pokud nemáš zaměstnání, minimální zálohy platit musíš.
No tak zdravotko platí pracák po dobu evidence uchazeče o zaměstnání, a sociální se neplatí dokud je člověk v edidenci, a pokud je tak jsem v zadeki bo neplatím nic protože si myslím že když mám tu kartičku z pracáku se kterou jsem byl na pojišťovně tak tím je to vyřešeno, alespoň do doby než si najdu práci a nebo mě vyřadí pro lemráctví...

Citace
Ok, to je blbý nápad. Lepší je asi vyvádět to na dohodu o provedení pracovní činnosti, pokud si člověk v evidenci který nebere podporu takto vydělá do 4 tisíc měsíčně, tak za něj stát stále platí zdravotko a nemusí platit sociální pojištění. Třeba ta dohoda to by se dalo dát jako poradenská činnost v oboru IT. Taky by to šlo napsat na nezaměstnané rodiče a vyvést ještě více, pokud by snad takový podnik snad nějakou podivnou náhodou něco vydělal.

« Odpověď #40 kdy: 13. 06. 2014, 15:20:35 »
No tak zdravotko platí pracák po dobu evidence uchazeče o zaměstnání, a sociální se neplatí dokud je člověk v edidenci
No jenže tohle platí jenom za přesně daných podmínek.

Ok, to je blbý nápad. Lepší je asi vyvádět to na dohodu o provedení pracovní činnosti, pokud si člověk v evidenci který nebere podporu takto vydělá do 4 tisíc měsíčně, tak za něj stát stále platí zdravotko a nemusí platit sociální pojištění.
To jo. Do nějakých těch cca 4k si můžeš přivydělat i na pracáku. Ale nesmí to být tvoje živnost, musí to být nějaká dohoda o provedení práce apod.

Honza

« Odpověď #41 kdy: 13. 06. 2014, 15:33:46 »
OSVČ
+ podstatně méně peněz státu (náklady procentem, sociální pojištění od zaměstnavatele)
+ méně buzerace státu
+ méně papírování (pro pracovníka a odběratele celkově)
+ jednodušší dělání se chudým (alimenty)

HPP
+ míň papírování (pro zaměstnance)
+ nejrůznější ochrany
+ vyšší důchod
+ nižší odpovědnost za škodu
+ jednodušší dělání se bohatým (posuzování hypotéky)
+ je to legální
+ placená dovolená
+ placená nemocenská
+ placený vyhazov

Závěr: Pokud člověk nepotřebuje vodit za ručičku, dokáže hospodařit s penězi a s odběratelem se dokáže rozumně dohodnout a dohodu dodržovat, je lepší Švarc systém. Je to lepší hlavně pro zaměstnavatele, který by to měl ocenit na odměně. Část peněz navíc padne švarc zaměstnanci na pokrytí specifických rizik (spoření na důchod, nemocenská, spoření na dovolenou, spoření na vyhazov bez odstupného, pojištění odpovědnosti, ...) a část mu zůstane k dobru. Při správné hohodě se to pak vyplatí oběma.

Návštěvník

« Odpověď #42 kdy: 13. 06. 2014, 15:36:02 »
Citace
To jo. Do nějakých těch cca 4k si můžeš přivydělat i na pracáku. Ale nesmí to být tvoje živnost, musí to být nějaká dohoda o provedení práce apod.
No však jo, sročko je jiná (právnická) osoba než ty, takže i když si jednatel (takže nemáš nárok na podporu i kdyby hodnota té firmy byla nulová...) tak můžeš sám sebe zaměstnat na DPP jako zaměstance a nechat si to zaplatit, nebo to nejde?

Pavel...

« Odpověď #43 kdy: 13. 06. 2014, 16:13:20 »
No však jo, sročko je jiná (právnická) osoba než ty, takže i když si jednatel (takže nemáš nárok na podporu i kdyby hodnota té firmy byla nulová...) tak můžeš sám sebe zaměstnat na DPP jako zaměstance a nechat si to zaplatit, nebo to nejde?

nie je to take jednoduche :)
http://poradna.hnonline.sk/otazka/davka-v-nezamestnanosti-pre-konatela-spolocnika-s-r-o

« Odpověď #44 kdy: 13. 06. 2014, 16:40:59 »
Obavam se, ze tzv. swartzsystem (doufam, ze to pisu spravne - tedy pracujete jako zamestnanec pro fyrmu, ale na zivnostensky list, pochopil-li jsem Vas zpravne)
Švarc. Ten chlap se jmenuje Švarc. A není černej!

Ses chlape linej si aspon projet tu stranku?
Děkuji za možnost editace příspěvku.