Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?

Re:Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?
« Odpověď #45 kdy: 13. 06. 2014, 16:43:04 »
protože jsem dostal nějaký to odstupný na 6 měsíců tak se mi nechce dělat
A proto budes celej zivot socka. Uplna nicka, chrchel lidske spolecnosti. Budes se jen uzirat tim, ze ostatni maji vic, ze ti stat neda praci atd.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Návštěvník

« Odpověď #46 kdy: 13. 06. 2014, 16:59:04 »
protože jsem dostal nějaký to odstupný na 6 měsíců tak se mi nechce dělat
A proto budes celej zivot socka. Uplna nicka, chrchel lidske spolecnosti. Budes se jen uzirat tim, ze ostatni maji vic, ze ti stat neda praci atd.
No, neužírám se tím že ostatní mají víc, naopak po ničem extra netoužím. Vždy po pár letech nějaké činnosti se z nějakého neznámího důvodu psychicky sesypu a potřebuji pár měsíců nedělat nic, pak mě to přestane bavit a začnu zas něco dělat. Ještě před pár měsíci jsem v práci dobrovolně dělal neplacený přesčas protože jsem si vypiplával to jak je to naprogramovaný hlavně aby se mi to líbilo, nebo jsem stejný problém dobrovolně nakódil několikrát a pak vybral řešení co se mi nejvíc líbí. Nebavilo mě dělat stylem copy-paste za minimum času, což se u nás stalo velmi oblíbené protože to krátkodobě vede ke snížení doby nutné k řešení bugů a management na to slyší...

Takže si chci teďko něco nastartovat sám až se odpočinu, ale nechce se mi riskovat že nainvestuji prachy ze kterých nic nebudu mít. Na co platit skoro 4 tisíce záloh když nemám jistotu že ten měsíc něco vydělám? Proto hledám způsob jak to obejít abych nemusel platit dokud něco nevydělám, navíc spíš by mi vyhovovalo "podnikání" typu perverz blogýsek který vydělá dejme tomu 300 Kč měsíčně na reklamách na přilepšenou, než nějaké "velké" podnikání typu B2B (navíc se nechci stýkat/spolupracovat s lidmi v lokalitě kde bydlím protože všichni už mě znají jako kokota...), vzhledem ke své osobnosti je má jediná naděje stejně jenom zaměření se rovnou na endusera.

Tomáš Roll

« Odpověď #47 kdy: 13. 06. 2014, 17:01:17 »
A preco je to nelegalne? :)

Protože politici rozhodli. Logiku v tom nehledej.

Adam

« Odpověď #48 kdy: 13. 06. 2014, 17:19:17 »
Nečetl jsem všechny odpovědi, ale nedá mi to taky přispět:
Dost lidí doporučuje nechat si zaměstnanecký poměr a k tomu si vytvořit živnost. Můžete pak svou "práci navíc" (pro současného zaměstnavatele nebo pro jiné klienty) fakturovat a časem můžete poznat, co živnost obnáší, zda se Vám opravdu vyplatí a nepřijít přitom o 'benefity'.

Nějaké konkrétní poznatky:
- není to nelegální, ale je dobré si nastudovat, co se státu nelíbí (nepoužívat firemní počítače, auta atd...),
- jako živnostník skoro vždy ušetříte na daních,
- jako živnostník budete mít větší problémy při žádání o mateřskou, rodičovskou, nemocenskou atd...,
- jako živnostník máte větší volnost a větší zodpodvědnost (skladovat faktury a paragony, které tvoří Vaše výdaje, včas odevzdat daňové přiznání, nechávat si rezervu na daně, hlídat si pojištění, umět dát peníze stranou a investovat - do pracovních potřeb, do sebe, do aktiv), plánovat dopředu (mateřská),
- živnostník něco málo uspoří při nákupech (makro, nebo to dá do nákladů),
- jako živnostník většinou rostete osobnostně rychleji než jako zaměstnanec (více zodpovědnosti, schopnost najít si klienty, umět dojednat a uzavřít obchod), což ale platí jen pro živnostníky, kteří chtějí svou živnost rozšiřovat a pak případně i někoho zaměstnávat.

PS: Odpovědi na tuhle otázku se budou lišit, jako ve všech diskuzích na internetu, ale skoro nikdo neodpoví s ohledem na Vaši budoucnost, spíš s ohledem na to, že chtějí vyjádřit svůj názor (jako já :)). Proto je dobré si z odpovědí vzít pouze objektivní fakta, ověřit si je a názor si vytvořit podle toho, co do budoucna plánujete. To říkám proto, že to není volba určená tím, jak ušetřit, ale tom, kam Vás to posune.

« Odpověď #49 kdy: 13. 06. 2014, 19:56:50 »
+ jednodušší dělání se bohatým (posuzování hypotéky)
U živnostníka je jednodušší i tohle. Když dva roky po sobě odvedeš dvakrát větší daně než bys musel, tak tě za to nikdo popotahovat nebude :) Ale je to podvod samozřejmě.

TomasVoracek

« Odpověď #50 kdy: 13. 06. 2014, 20:12:38 »
Jinak se ale sociální i zdravotní platí z příjmu (zisku) a nemám pocit, že by tam byla jiná sazba pro vedlejšák.

Tak to mas spatny pocit, protoze sazby se lisi http://jakpodnikat.cz/zalohy-na-socialni-pojisteni.php  ;)

« Odpověď #51 kdy: 13. 06. 2014, 20:21:04 »
Tak to mas spatny pocit, protoze sazby se lisi http://jakpodnikat.cz/zalohy-na-socialni-pojisteni.php  ;)
Kde se tam píše co o sazbách? Sazba je to procento, které platím z nějakého vypočítaného příjmu. Zálohy jsou něco úplně jinýho, to je jako záloha na plyn.

Host

« Odpověď #52 kdy: 13. 06. 2014, 20:38:54 »
V diskusi myslím ještě nepadlo, že jako živnostník ručíte celým svým majetkem. Což by mohl být problém pokud by se vám něco nepovedlo. U zaměstnance je to tuším omezené výší 3 x měsíční plat nebo tak nějak.
Pokud vím žádná pojišťovna vás na riziko, že způsobíte škodu jako OSVČ nepojistí, ale už je to několik let, co jsem to řešil.
Taky se to řídí jinými předpisy než zákoníkem práce, takže je na místě dobře pročíst smlouvu pokud nějakou podepisujete.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 13. 06. 2014, 22:15:04 »
U zaměstnance je to 3x plat (pokud se to nezměnilo), pokud ve smlouvě není ujednáno jinak. Každopádně stejně je lepší si na to zřídit pojistku - je za pár stovek na rok.

Pro OSVČ ... pojistka proti škodě, kterou způsobí Tvoje práce (program) se dá zařídit, ale je to o dost dražší. Já jsem se na to vy... . A to, že v kanclu něco omylem rozflákáš, kryje běžná pojistka občanské odpovědnosti.

čtenář

taky sem to řešil
« Odpověď #54 kdy: 13. 06. 2014, 22:46:08 »
Chlape víš jak to dopadne?

Budeš línej jak ta svině a začneš si počítat na hodinu o něco nižší nebo stejný prachy jako by zákazníci vyplázli jiným firmám a na podnikání se vykašleš. Já v práci jako zaměstnanec skončil sám a třetí rok neplatím daně a sociální pojištění, jen to zdravotní pojištění. Sociální se platit nemusí, ale zas o tu dobu neplacení půjdeš dýl do důchodu nebo vůbec. Zvykneš si, že tě nikdo nehoní, nikdo ti nenadává a vstávat z postele můžeš když chceš, žádnej budík, žádnej stres. Pokud tě nějakej zákeřňák nahlásí, že si přivyděláváš, tak daňová povinnost je od 30 000,- Kč ročně, kdy stát chce prachy. Jinak, vypomáháš svým známím, a hledáš si vhodný zaměstnání.

« Odpověď #55 kdy: 13. 06. 2014, 22:50:11 »
V diskusi myslím ještě nepadlo, že jako živnostník ručíte celým svým majetkem.
To je fakt, na to jsme uplne zapomneli. Ale zas je to obecne znamo.

Pokud vím žádná pojišťovna vás na riziko, že způsobíte škodu jako OSVČ nepojistí, ale už je to několik let, co jsem to řešil.
To zalezi na oboru. V IT to je celkem problem. Taky bacha na to, co pojistka opravdu kryje - aby si clovek nemyslel, ze je v klidu a pak ouha...

Taky se to řídí jinými předpisy než zákoníkem práce, takže je na místě dobře pročíst smlouvu pokud nějakou podepisujete.
To je taky pravda. A taky je to dost podstatna vec. Zivnostnik proste vystupuje jako obchodni partner (B2B).

A to, že v kanclu něco omylem rozflákáš, kryje běžná pojistka občanské odpovědnosti.
Tohle by me hodne zajimalo, jak to je - jestli tyhle obecne pojistky muzou kryt i cinnost, kterou delas v ramci cinnosti OSVC. Aby to pak nedopadlo nejak takhle: "A co jste tam, pane Prymek, vlastne delal? - No stehoval jsem zakaznikovi pocitaci z jednoho kanclu do druhyho. - Zakaznikovi?! Aaaaaaha! Tak to vas bohuzel musim zklamat..."

Sociální se platit nemusí
A na to jsi prisel jak? Jestli si neplatis socialni a nejses vedenej na pracaku, tak ti jednou prijde velmi tucnej ucet i s urokama.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 13. 06. 2014, 22:53:39 »
Kde se tam píše co o sazbách? Sazba je to procento, které platím z nějakého vypočítaného příjmu. Zálohy jsou něco úplně jinýho, to je jako záloha na plyn.

Ano, jsou to sice jen "zálohy", nicméně těch 750 a 1800 tak nějak reflektuje i rozdíl mezi minimálním vyměřovacím základem pro hlavní a vedlejší činnost. Minimální vyměřovací základ je minimální výše příjmů - i když si vyděláš méně, zaplatíš na pojistném tolik, co bys zaplatil, pokud by sis vydělal ten min. vyměřovací základ. Teď se koukám do pokynů na vyplnění papíru pro sociálku (náhodou se mi tu ještě válí pod stolem) - pro hlavní činnost je to 6 471 za měsíc a pro vedlejší 2 589 za měsíc. A to není zas tak těžké nepřestřelit - můžeš si náklady na podnikání uplatnit tuším 60% procenty z příjmů a můžeš se domluvit se "zaměstnavatelem", že Ti dá část peněz na dřevo bez faktury. Kromě toho, finanční úřad nekontroluje, jestli součet částky na fakturách není náhodou o něco vyšší než to, co napíšeš do daňového přiznání atd. Samozřejmě si ještě můžeš nechávat účtenky od všeho možného (a ještě je vybírat od známých). Pak, pokud součet všech účtenek je vyšší než 60% z příjmů, můžeš vykázat náklady pomocí nich. Minima pro vedlejšák se mi nikdy nepodařilo "dosáhnout", ale běžně jsem mohl vykázat méně než to minimum pro hlavní. A díky tomu, že jsem byl student a měl jsem tedy vedlejší činnost, jsem dost často "měl" příjem 3-4 000 za měsíc.

Takto optimalizovaná částka je právě ten vyměřovací základ, ze kterého se platí jak daně, tak odvody.

Takovéto praxe jsou hodně rozšířené a vydělávají na tom právě takoví lidé, jako jsou programátoři - náklady skoro nula* a platí odvody a daň de facto jen ze 40% toho, co by měli platit. Státu se to samozřejmě nelíbí a zákonodárcům taky ne (viz výrok jednoho z poslanců ČSSD o živnostnících a příživnících). V době, kdy jsem byl na bakaláři na denním studiu a s malou praxí, se mi to jednoznačně vyplatilo - dokázal jsem zaplatit náklady na studium, jídlo a pití (myslím takové to pití, na které je uvalena spotřební daň), stát mi moc peněz nesebral a firmy se k zaměstnávání "nezávislých subdodavatelů" staví přeci jen jinak - stalo se mi, že po přijímacím pohovoru naprudko řekli "na živnosťák na 100 hodin/měsíc Tě vemem, na smlouvu ne".

*dost často firmy poskytují firemní notebook se softwarem a pustí vás do kanceláře - ono licence na Visual Studio (plná, ne jen upgrade a ne parodie typu Express edition) stojí min. 500 USD, Ultimate s MSDN klidně 14.000 USD - a firma je může získat levněji než jednotlivec

čtenář

« Odpověď #57 kdy: 13. 06. 2014, 22:58:46 »
A na to jsi prisel jak? Jestli si neplatis socialni a nejses vedenej na pracaku, tak ti jednou prijde velmi tucnej ucet i s urokama.
[/quote]

Sociální se opravdu povinně neplatí. Je to dobrovolná volba pro nepracujícího obyvatele ČR.  Najdi si to přes Google a nestraš tu ostatní lidi.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 13. 06. 2014, 23:07:10 »
A to, že v kanclu něco omylem rozflákáš, kryje běžná pojistka občanské odpovědnosti.
Tohle by me hodne zajimalo, jak to je - jestli tyhle obecne pojistky muzou kryt i cinnost, kterou delas v ramci cinnosti OSVC. Aby to pak nedopadlo nejak takhle: "A co jste tam, pane Prymek, vlastne delal? - No stehoval jsem zakaznikovi pocitaci z jednoho kanclu do druhyho. - Zakaznikovi?! Aaaaaaha! Tak to vas bohuzel musim zklamat..."

U každé pojistné události je potřeba pořádně přečíst pojistné podmínky a případně trošku optimalizovat realitu. Pojistky občanské odpovědnosti nekryjí škody způsobené Tvou prací, ale pokud se něco stane, co nesouvisí přímo s Tvou prací, např. si nevšimneš zavřených skleněných dveří apod., tak by to krýt měly. A kdyby ne, tak ta firma nemusí být zákazník, ale mohl jsi čekat na známého, až skončí s prací a půjde na oběd, jak jste byli domluveni ... a přitom jsi přehlídl zavřené skleněné dveře. Zde už je to jansé ;-) .

Pojistné podmínky jsou dělány především pro to, aby pojišťovna mohla hledat kličky, jak se vyvléct z plnění svých povinností. Chce s Tebou vyjebat? Proč bys měl mít v takovém případě špatné svědomí s ní vyjebat taky?

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 13. 06. 2014, 23:16:58 »

Sociální se opravdu povinně neplatí. Je to dobrovolná volba pro nepracujícího obyvatele ČR.  Najdi si to přes Google a nestraš tu ostatní lidi.
[/quote]

U osob bez zdanitelných příjmů se sociální pojištění (nemocenské, důchodové, "státní politika zaměstnanosti") platit nemusí.