CETIN - připojení bytu

Re:CETIN - připojení bytu
« Odpověď #30 kdy: 03. 10. 2024, 19:37:42 »
Mít rychlé a stabilní připojení k netu dneska nutnost pro většinu lidí je, to je prostě nepopiratelná realita, stejně jako má většina lidí vodu, elektriku, plyn, auto a mobilní telefon. A pokud takové připojení k netu nemají a jsou díky nesmyslným zákonům odkázáni na 30 let staré zvonkové dráty (DSL 20/2) nebo jednu BTS za kopcem (LTE ve dvou pásmech), o kterou se dělí 5 vesnic, tak jejich "nadšení" bych rozhodně sdílet nechtěl.
Jinak na ulici mně mnohem víc - než nějaké dráty na sloupech - vadí soustavně štěkající čokli, jejichž "produkty" jsou posety okolní trávníky a smrad hlavně v létě je neuvěřitelný, případně stojící a smrdící kontejnery a popelnice a další podobné obtěžující věci. Ne kabel kdesi 5m vysoko, který přestanu vnímat po pár dnech po instalaci, protože mě nijak neobtěžuje. A i kdyby na té ulici žádný kabel venku nebyl, tak stejně tam budou stát minimálně sloupy veřejného osvětlení, takže něco tam bude vždycky. Úplně čistá ulice neexistuje.

« Odpověď #31 kdy: 04. 10. 2024, 10:58:35 »
Z pohledu technické životnosti jsou u sítí pod povrchem největším problémem půdní pohyby, havárie vodovodu a kanalizace a podzemní voda obecně, a samozřejmě jsou problémem zřizovací náklady. U nadzemních sítí  průjezdní výška a nutnost zřízení stožárů, jejichž postavení TAKY často koliduje s umisťovacími předpisy. Jsou tam věci jako minimální vzdálenost od vozovky, průchozí šířka chodníku, vzdálenosti od ostatních sítí, od stromů, apod. Navíc je to spojeno s poměrně velkými náklady na údržbu (viz před pár lety jak vítr v Praze na Legerce x Rumunské shodil do křižovatky ten uhnilý velký portál se značením a semafory a jen díky tomu, že se to stalo asi ve 3 ráno, to nikoho nezabilo). Na výložníky na budovách se to už asi 20 let nedává (a kde to je, tam se to ruší) hlavně kvůli odpovědnosti za údržbu a eventuální poškození budovy namáháním od výložníku; nezdá se to, ale sanovat prasklé zdi v celé ulici je ve výsledku dražší, než to rovnou uložit do země.

« Odpověď #32 kdy: 04. 10. 2024, 12:37:47 »
No, asi patřím k těm šťastnějším, ale tak týden poté co dělníci zaházeli kabel, jsem začal na stránce Cetinu, našel seznam poskytovatelů, napsal jim, během týdne vybral (Metronet tenkrát), a za 14 dnů na mne koukala ze zdi optika s 2Gbit/s. Jedná se o bytovej barák, s optickým připojením v suterénu. Naštěstí ze sklepa vede kabelovej prostup ke všem bytům, takže žádnej problém, žádné bourání. A navíc - beze všech dalších poplatků.

« Odpověď #33 kdy: 04. 10. 2024, 13:08:10 »
Tak u nás předloni byla optika taky během půl roku od prvního kopnutí a jelo to třetí den po zafouknutí vlákna.
Akorát těch 5 let předtím bylo strašný peklo. BTW do tý wifiny vyrostl sousedův smrk (a zastřihnout ho odmítnul), takže to ke konci jelo jen když stabilně foukalo ze správnýho směru.

armyk

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 17:04:07 »
Update pro vsechny.
1) Psal jsem na CETIN. Tam se vyjadrili, ze tam sit je, ale ze nekdo (majitel, respektove SVJ to zamitli cca 3 roky zpet). A ze dodelani je mizne se souhlasem a zadosti o incesticni akci u nejakeho poskytovatele. Divny, protoze to stejnak budou realizovat ani, ale budiz.
2) Napsal jsem tedy na 02. Hlavne proto, ze maji moznost krasne komunikovat pres iMessage, funguje to paradne. Pani ze tam je pouze DSL.
3) Logicky jsem nemel zajem a rikam jak ziskat optiku. Ona se uvolila, ze to proveri s Cetinem.
4) za cca tyden odpoved, ze uz kontaktovali nekoho z SVJ a ze souhlasil a uz tu pry nekdo byl se domluvit a instalace na konci mesice.

Takze je to porod, vsechno dela Cetin, ale musi se jit pres operatora, jinak se s vami nebavi.

No tak to jen takova zkusenost pro ostatni….

« Odpověď #35 kdy: Dnes v 18:42:12 »
...

Telecom je proste telecom a nikdy se nic nezmeni. Tech zazitku s nima mam celou radu za minulych 30 let a je to porad totez. A klidne i presne opacne = klidne ti na misto poslou technika kterej to ma zapojit a ten pak zjisti, ze nejblizsi draty koncej 5km od baraku. Ostatne parkrat sem tu psal, oni skupovali lokalni wifinare, a pak se snazili na DSL previst vsechny jejich klienty, i takovy, kterym zadny jejich draty nevedli ani na pozemek, natoz do baraku.
Nepredana sit je procesni bordel a nekdy za nej muze i developer nebo realizacni firma. Nebot Cetin sam nemusi stavet sit. Drive stavbu bylo mozne postavit i vlastni realizaci a sit se pak predavala (tohle jeste fungovalo i za O2). No a tak si to obvykle prvni clovek co mel byt napojeny vse vyzral.
Zase neni to pri tak rozsahle siti nic noveho. Da se to v pohode udelat mistnim pruzkumem.
Akorat jste narazil na nekoho pro ktereho jsou mapy siti svate. Podivejte kdyz se nepredaji radne pripojky elektriny,vody nebo plynu mate uplne stejny problem. Taky vas nepripoji.

To druhe to nebyl problem Cetinu ale O2 ktera skupovala wifinare a neresila tyto pripady. Coz mne u O2 neprekvapuje. Ti byly tak neschopni ze nebyli schopni ani prodat sluzbu na optice ktera byla dotazena az do bytu a patrila jim. Jen se zrusila a znovu zavadela sluzba po novem najemci.

« Odpověď #36 kdy: Dnes v 18:47:16 »
Moje nedávná zprostředkovaná zkušenost s CETINem. Obec s pár desítkami obyvatel,  kde se před lety napříč obcí náhradou za starý telefonní kabel, natáhla optika. Přípojky se dělali jen tam, kde někdo už služby využíval, nebo měl zájem, což v obci, kde jsou povětšinou důchodci znamenalo, že jich moc nebylo.

Dnes, za zřízení připojky, na hranici pozemku, pár metrů od kabelu, chtějí 200 tisíc. Řekl bych, že investice to byla za X milionů, takže mohli udělat rovnou po trase odbočky, které by se v případě zájmu jen vyhrábly a napojili dále, aniž by se muselo kopat až ke kabelu či do něj rovnou zasahovat.

200 tisíc vám za připojení k internetu, nebo jen telefonu, pochopitelně na vesnici nikdo nedá. Takže kabel za miliony má minimální využití, a návratnost investice je předpokládám daleko za jeho životností.
Za pouhych 200 tisic bych jim tady na vesnici libal nohy. Jenomze to mate to same kdysi kdyz prapradedecek odmital pripojeni statku k elektrine. Dodnes tam elektrina neni a dotazeni by stalo 4 mega a to dotoho neni zapoctena trafostanice (nejbliz je 22kV vedeni). Novy majitel uz jede ciste solar ostrov/dieselgenerator.
Uplne to same jsem mel na vinohradech. Duchny odmitli instalaci a dodnes tam je naprosto mizerne VDSL v dratech v lepence nebo asfaltu. Protejsi barak ma kabelovku od VDF a dva ISP na optice.

« Odpověď #37 kdy: Dnes v 20:18:00 »
Jenomze to mate to same kdysi kdyz prapradedecek odmital pripojeni statku k elektrine. Dodnes tam elektrina neni a dotazeni by stalo 4 mega a to dotoho neni zapoctena trafostanice (nejbliz je 22kV vedeni). Novy majitel uz jede ciste solar ostrov/dieselgenerator. [...] Duchny odmitli instalaci a dodnes tam je naprosto mizerne VDSL

Prapradědeček na to neměl (což může znamenat i to, že to pro něj prostě nemělo prioritu; já taky nemám na věci, které mi jsou k ničemu) a nový majitel na to nemá i nadále. Na tom nic divného není. Prostě normální mikroekonomie. A platí to i o připojení k internetu. Pro vás nějaká optika v domě smysl má. Pro mě má v praxi smysl reálně nulový a to "mizerné VDSL" nám naprosto stačí. Pokud to tedy není něco ve smyslu 10/2, ale i na padesát až osmdesát let starých rozvodech nám 50/20 zprovoznili. A stačilo to bez problémů.