Hackerspace, matfyz, IT a podobné instituce lačnící po zaměstnancích.
No zrovna tohle je názor intelektuální úrovně typu "od kolína na východ začíná Asie"
Máte pocit, že tohle v bledě modré se jinde nenachází?
V Brně ano (jak jsem psal), v ostatních městech například fungující hackerspaces nejsou (při vší úctě - Labka nebo Hackerspace Pardubice jsou fajn, ale prostě začínají a nemají lidi). Škola třeba je v jiných městech jedna (Baťa v Ostravě, ZČU v Plzni), když mi nesedne, nemůžu se přesunout mezi matfyzem a ČVUT nebo VUT/MUNI v Brně. A s nabídkami práce je to podobné, prostě menší výběr (daný jednoduše velikostí).
No hlavně že Mirek, který Ceka s největší pravděpodobností nikdy v životě neviděl a vůbec nic o něm netuší, ví, v jakém poměru má výplatu, nájem a ostatní konzumované služby a tak dokáže spočítat, co se mu vyplatí a co ne.
No tak především Cek byl ten, kdo tvrdil, že se mu život v Praze vyplatí, čili důkazní břemeno je na něm. Já jenom reaguju na jeho tvrzení tím, že bych to tak jednoznačně neviděl, protože vyšší mzdy spolkne z velké části celkově vyšší cenová hladina.
A on ti napsal, že pro jeho spotřební koš to tak prostě není. To by sis jako představoval výpis finančních transakcí za posledních 5 let?
Zvlášť pokud se bavíme o trvalém životě v Praze, bavíme se o spotřebě skrz celý život - a ta je v rámci střední třídy velice podobná. Zvlášť jakmile má člověk děti, tak se jeho život hodně standardizuje. Nepotřebuju Ceka vidět, abych si mohl tipnout, že největší část příjmů utratí za bydlení, jídlo, děti, auto, ošacení a z toho, co mu zbude, si koupí semtam nějakou tu elektroniku, semtam zajde do hospody, jednou až dvakrát ročně pojede na dovolenou. Protože to tak děláme všichni.
Protože to Mirek řekl. (v hospodě jsem byl letos jednou, auto nemám a dovolená pro mě znamená jet někam na kole a spát v kempu) Jestli se to někdy změní… kdo ví.
Btw. spotřební koš: https://www.abclinuxu.cz/blog/urandom/2015/3/nase-mena-je-pevna
Vůbec nechápu, s čím ten článek má polemizovat.
S tím, že cenová hladina spočítaná podle tohoto koše může být pro lidi co si třeba nekupují každý měsíc novou kytaru a nekouří poněkud irelevantní. Ať už jedním nebo druhým směrem.