O2 internet přes 5G a IPv6

O2 internet přes 5G a IPv6
« kdy: 18. 02. 2025, 17:44:56 »
Ahoj všichni,
chci se zeptat, uvažuji, že časem přejdu od poskytovatele internetu přes WiFi 5Ghz na O2 5G, vysílač mám vzdušnou čarou 200m. Jenže podle nich, ten jejich modem dostane IP adresu v IPv6. Já chci z jejich modemu udělat bridge do mého routeru Mikrotik RB750 Gr3 hEX. Jenže mám v něm nastaveno všechno na IPv4 a popravdě se mi nechce přecházet na IPv6. Podle technika i4wifi to nelze udělat tak, že vnitřní síť pojede jako doposud na IPv6 a modem bude mít IPv6? Tohle jsem ještě neřešil a co jsem se ptal už pár lidí, tak taky ne ...

Díky předem

Re:O2 internet přes 5G a IPv6
« Odpověď #1 kdy: 18. 02. 2025, 18:38:58 »
U O2 na 5G je dynamická IPv6 /64 a mikrotik neumí ND Proxy.
IPv6 ve vnitřní síti v této kombinaci prozatím nejde.

Co se dá udělat je, že Modem (GP H5 nebo MF268) v režimu router přidělí jednu IPv6 routeru na WAN ale tím to končí. Vznikne tak ale double NAT na IPv4.

Další varianta je odebrat mikrotik a za modem v režimu router dát switch. Všechny zařízení pak dostanou IPv6 z modemu.

Také můžete nahradit za jiný router s podporou ND proxy a IPv6 pojede.

Pokud plánujete doplatit statickou IPv4/v6 za 254,-, přidělí se Vám pouze IPv4 ale IPv6 nebude funkční.

« Odpověď #2 kdy: 18. 02. 2025, 18:41:50 »
Pardon, v dotazu jsem se na konci přepsal, vnitřní síť chci mít v IPv4.
Tedy, když dostanu na WAN IPv6 a vnitřní budu mít na IPv4, tak to na Mikrotiku pojede?
« Poslední změna: 18. 02. 2025, 18:45:35 od davidasis »

« Odpověď #3 kdy: 18. 02. 2025, 19:19:46 »
Vyčkejte na pana Caletku nebo pana Zajíce, jejich vysoká odborná znalost IPv6 a přechodových mechanismů tady bude daleko vhodnější.

Z mé osobní zkušenosti co nefugovalo nativně, vždy vyžadovalo častou údržbu a stějně docházelo k problémům.

« Odpověď #4 kdy: 18. 02. 2025, 20:32:36 »
Tedy, když dostanu na WAN IPv6 a vnitřní budu mít na IPv4, tak to na Mikrotiku pojede?
Ta služba od O2 podporuje kromě IPv6 taky IPv4, jinak by byla neprodejná. Navíc O2 používá dual-stack, takže IPv4 a IPv6 jsou na sobě zcela nezávislé. Pokud tedy v domácí síti nechcete IPv6 řešit, můžete ji zcela ignorovat. Naopak, pokud byste IPv6 v domácí síti chtěl, bude to přes 5G poměrně velký oříšek, právě kvůli nemožnosti získat blok adres pro domácí síť.

« Odpověď #5 kdy: 18. 02. 2025, 21:28:46 »
No to by bylo nejlepší, viz. zde: https://www.o2.cz/podpora/internet/nastaveni-o2-5g-box#c-dalsi-uzitecna-nastaveni-a-odkazy-a177139

"!POZOR!

Vzhledem k tomu, že v mobilní síti je zprovozněná IPv6 bude na druhém LAN portu dostupný Internet v IPv6 protokolu. Tedy některé servery mohou být nepřístupné.
"

Otázka je, jestli je to bráno jako možnost, nebo jako povinnost.

« Odpověď #6 kdy: 18. 02. 2025, 23:04:46 »
Proc prechazet na 5G, neni jednodussi tlacit operatora Wifi na upgrade technologie.
Pokud je problem rychlost?

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2025, 10:42:05 »
"!POZOR!

Vzhledem k tomu, že v mobilní síti je zprovozněná IPv6 bude na druhém LAN portu dostupný Internet v IPv6 protokolu. Tedy některé servery mohou být nepřístupné.
"
To je opravdu velmi zvláštní vyjádření a marně se snažím přijít na to, co tím chtěl básník říci. Možná kdyby O2 používala 464XLAT, bylo by na LAN portu pouze IPv6 a skutečně by pak mohlo dojít k několika drobným problémům, ale vzhledem k tomu, že používají dual stack, mělo by tam být kromě IPv6 i nativní IPv4.

Doporučoval bych službu pořídit, vyzkoušet a případně vrátit ve lhůtě na vyzkoušení. Pokud se tu nenajde nikdo s přesně stejnou službou a stejným modemem/routerem, nikdy nebudeme přesně vědět.

« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2025, 13:53:31 »
"!POZOR!

"
To je opravdu velmi zvláštní vyjádření a marně se snažím přijít na to, co tím chtěl básník říci. Možná kdyby O2 používala 464XLAT, bylo by na LAN portu pouze IPv6 a skutečně by pak mohlo dojít k několika drobným problémům, ale vzhledem k tomu, že používají dual stack, mělo by tam být kromě IPv6 i nativní IPv4.

Doporučoval bych službu pořídit, vyzkoušet a případně vrátit ve lhůtě na vyzkoušení. Pokud se tu nenajde nikdo s přesně stejnou službou a stejným modemem/routerem, nikdy nebudeme přesně vědět.

Hrál si s tím švagr, který má koupenou pevnou IP a modem v režimu bridge. Bohužel ani na jednom portu se nepovedlo IPv6 nachytat a skončilo to u nějakého O2 Guru, který po meditaci prohlásil, že na tomhle připojení IPv6 nefunguje... Nepovedlo se IPv6 nachytat ani na tom portu bridge, ani na tom druhém, kde zmiňují pouze IPv6... Ale IPv4 funguje jen na tom portu kam je nasměrován ten bridge, druhý port je z pohledu IPv4 mrtvý. Bridge režim totiž pridělí pevnou IP přímo dalšímu zařízení, které se tam připojí...

« Odpověď #9 kdy: 19. 02. 2025, 16:44:42 »
Ja mam od O2 Internet max stribrny s modemem Green Packet H5. Modem je v modu routing. Apnko v IPv4v6. Za nim je Mikrotik RB951G s IPv6 balickem. Jedu stale na ROS 6.49 kvuli CAPSMANOVI. Mikrotik funguje jako DHCP server a CAPSMAN. IPv6 jsem nenastavoval ani z modemu nevytahoval, ale jednotliva zarizeni pripojena k tomu Mikrotiku dostanou pridelenou IPv6 adresu. Test IPv6 ukazuje IPv6 adresu primo toho zarizeni.

« Odpověď #10 kdy: 19. 02. 2025, 17:03:01 »

Pojede. WAN dostava IPv4 i IPv6 adresu. Bez IPv4 by si clovek na WANu neskrtl. Vnitrni mam na Mikrotiku IPv4 a jako bonus zarizeni dostavaji IPv6 bez nastaveni v Mikrotiku (jen nainstalovany IPv6 balicek).

« Odpověď #11 kdy: 20. 02. 2025, 11:06:02 »
Tak asi fungují obě verze. Připojil jsem mobil jen k datům a ve stavu ohledně sítě jsou obě verze IP, takže je dual-stack.

Pro mě je důležité, že to dává IPv4, 6tka mě nezajímá :-D

A proč tu službu od O2 chci? Protože se zřejmě budeme stěhovat na místo, kde není ani tel.kabel, ani WiFi, ale paradoxně vzdušnou čarou 600m vysílač O2 5G a testoval jsem tam rychlost přes mobil při zapnutých neomezených datech a jede to stabilně 180mbit/s. Tedka jedu na WiFi, ale zajímá mě to do blízké budoucnosti (2roky). Ale i kdybych si v dohledné době místo WiFi pořídil 5G, tak to potom přenesu tam.

Děkuji za zkušenosti :-)

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 20. 02. 2025, 12:09:34 »
Tak asi fungují obě verze. Připojil jsem mobil jen k datům a ve stavu ohledně sítě jsou obě verze IP, takže je dual-stack.

Pro mě je důležité, že to dává IPv4, 6tka mě nezajímá :-D

A proč tu službu od O2 chci? Protože se zřejmě budeme stěhovat na místo, kde není ani tel.kabel, ani WiFi, ale paradoxně vzdušnou čarou 600m vysílač O2 5G a testoval jsem tam rychlost přes mobil při zapnutých neomezených datech a jede to stabilně 180mbit/s. Tedka jedu na WiFi, ale zajímá mě to do blízké budoucnosti (2roky). Ale i kdybych si v dohledné době místo WiFi pořídil 5G, tak to potom přenesu tam.

Děkuji za zkušenosti :-)

O2 ti tu sluzbu zadarmo na 14 dni pujci na zkouzku. Asi nejlepsi to proste vyzkouset v praxi.
O Starlinku jsi neuvazoval?
50 USD za 50G neni uz tak zly...
« Poslední změna: 20. 02. 2025, 12:11:53 od r223 »