A mám toho dost! Proč po probuzení linuxového PC (z hibernation) se bezdrátová karta jmenuje wlan0 když už jsem byl nucen si zvyknout na krkolomná jména fn5z7b6 nebo ad0lf18SS44
je to debian 13, standartně vidím v dmesg něco jako "udev detected renamed wlan0 to wllp1s0" mám v systemd/network/.netdev pravidlo pro vytvoření druhého virtual wifi s pevným jménam device a standardně se jmenuje rozhraní wlp1s0.. Stávalo se mi za nějakých okolností že při 1/10 bootů se jmenovalo wlan0. Mám udělat netdev pro toto rohraní? neudělá to bordel třetí rozhraní? Dokonce jsem i kvůli tomu přizpusobil .network soubor [Match]Name=wlan0 wlp1s0, ale wpa_supplicant@wlp1s0 asi budu muse taky rozdvojit na wpa_suplicant@wlan0 ....
taky mám v dmesg něco jako systemd(1): Timed out waiting for device sys-subsystem-ne-devices-wlp1s0.device a systemd-networkd(454) wlan0 :Interface na name change detected, renamed to wlp1s0
A co hůř! mohu přejmenovat "wlan0" na wlennart0 ale už na na wlp1s0(a to ani jiný zařízení) ... RTNETLINK File exists !!! Co to sakra je!!! Odpovim sisám! druhéé virtual wifi rozhraní přebralo jméno wlp1s0 jako altname!
Nějak se ta modernizce nepovedla a nové pořádky. Používám systemd-netwokd plus netwokring (man interfaces)
Druhá věc co m taky rozbila a ktomu bych se chtěl zepat co se děje. Je definovaný síťový most a jen jsem čuměl že ip link hlásí, že síťový most má stejnou mac adresu jako jeho první rozhraní(pro jistotu jiné rozhraní než to co změilo jméno) Zatímco když vytvořím iw interface add virtuální rozhraní bez uvedení mac adresy a snažím se JEDNO z nich dát UP, tak mě to hned praští po hubě "RTNETLINK ANSWERS Name not unique on etwork".Měří linux i mostům stejnym metrem?
proč po probuzení získal síťový most jinou MAC adresu?
A to mě přivádí k otázce: musí mít každý member síťového mostu unikátní mac adresu? I včetně mostu samotného? nebo se zde může vyskytovat jedna nebo dvě duplicity?
Otázka další: jak bude fungovat wake on LAN a jakou adresu mám zadávat? Nabízí se poznatek, že ve vypnutém=hibernovaném stavu nemá (nedošlo) ke změně MAC adresy.
Ale po třetím, čtvrté hibenaci a nebo po manuální změna mac adresy ? Jakou adresu pak mám zadávat jinému počítači? Reaguje na svou permantní adresu nebo i na nastavenou nově? Projeví se změna pokud ta ethernetová síťovka je v mostu a budu měnit ip link set addr pro dev mostu nebo pro dev karty?
Existuje nějaké zařízení (member mostu) , který je jako primární? Co je KeepMaster?
dotaz mimo: proč neexistuje systemctl sleep příkaz? (THe system will sleep now! /The system will hibernate now)