Housing - cena elektřiny

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
Housing - cena elektřiny
« kdy: 27. 07. 2025, 12:30:26 »
Ahoj,

kolik platíte za 1kWh ve svém housingu?
Jednu dobu cena vystřelila až na 6-8-10kč/kWh, nahoru to šlo okamžitě, ale dolů to jde dost pomalu.

Re:Housing - cena elektřiny
« Odpověď #1 kdy: 27. 07. 2025, 19:33:34 »
Ahoj,

elektřinu vůbec nemusím řešit, mám server u Hetznera ve Finsku za 5EUR měsíčně. Takže než housing je lepší dobrý zahraniční server a doporučuju právě Německého Hetznera.

David

• 170
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 07. 2025, 19:58:02 »
Ahoj, elektřinu vůbec nemusím řešit
To je úplně něco jiného mit VPSku a vlastní server, což se tady řeší.

Mimochodem, care to comment? https://forum.root.cz/index.php?topic=30575.90

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. 07. 2025, 20:31:06 »
Potřebuji někam prdnout vlastní server s vlastním hardwarem, včetně asi 100TB kapacity.
Proto mě zajímá cena elektřiny.
Ale je to dobrá myšlenka, šupnout to do Polska s 1/2 cenou elektřiny.
Za to ti díky.

Mimochodem, jak správně @David zmiňuje, tohle si určitě projdi.
https://forum.root.cz/index.php?topic=30575.0

« Odpověď #4 kdy: 27. 07. 2025, 21:06:09 »
Casablanca spotřebu neřešila, na dnešní dobu už to asi není TOP DC ale funguje stále slušně.

https://www.casablanca.cz/cs/housing
Happy FreeBSD user! 😊🚀
Proudly using FreeBSD every day!

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 27. 07. 2025, 21:22:07 »
Casablanca spotřebu neřešila

Tak já nechci nikoho vyžírat  ::) to by mě štvalo.
A ty mašiny jedou 24/7 při 350W
Jen na elektřině to může dělat 31(dní)*24(hod.)*0.35(kWh)*6,5Kč = 1 692 Kč jen za šťávu.

Teď jsem se spojil s Polákama (kdy jen Wroclaw dává smysl) a mluvili něco o 600 Kč za šťávu u nich...ale o nabídku si mám zavolat až zítra.

To je asi výsledek toho, že mají levnější elektřinu + rychleji reagují na změnu ceny.
My jsme velký vývozce elektřiny v Evropě, lacino jí prodáme dojčákům a pak jí pro sebe draze nakupujeme...

https://k.pl/static/guests/images/mapa-siec.3af273e5ab6d.png
https://k.pl/en/colocation/

Buldr

• 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 27. 07. 2025, 21:31:09 »
Nepatřím mezi reprezentativní vzor, přesto za každý 1U server si účtují 3500 Kč měsíčně DC Ktiš, včetně doplňkových služeb. Účtují si za reálný příkon, což je asi férové, ale ve srovnání s konkurencí v Polsku hodně přestřelené. 4DC2 Katowice vychází housing cca o 30 % levněji.

Carpe diem

« Odpověď #7 kdy: 27. 07. 2025, 22:26:22 »
Nepatřím mezi reprezentativní vzor, přesto za každý 1U server si účtují 3500 Kč měsíčně DC Ktiš, včetně doplňkových služeb. Účtují si za reálný příkon, což je asi férové, ale ve srovnání s konkurencí v Polsku hodně přestřelené. 4DC2 Katowice vychází housing cca o 30 % levněji.

No a kolik má ten váš 1U v průměru odběr?  Ono to může být 30W ale i 150W.  Co jsem si všiml, tak všichni neradi umísťují jeden server. Když jich má člověk třeba 7, cena za jeden vyjde výrazně levněji.

L..

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. 07. 2025, 09:42:32 »
My jsme velký vývozce elektřiny v Evropě, lacino jí prodáme dojčákům a pak jí pro sebe draze nakupujeme...

A tenhle nesmysl ti nakukal kdo?

Jinak jsem se teď koukal na burzu a nevypadá to, že bychom měli (silovou) elektřinu nějak extra dražší než Poláci. Možná v nějakých situacích (?)

« Odpověď #9 kdy: 28. 07. 2025, 10:12:54 »
Server mám u coolhousing.net. Počítají s průměrnou měsíční spotřebou. Na webu mají kalkulačku ceny, tak si tam cenu napočítej.

Když jsem k nim server dával tak jsem měl nadstřelenou očekávanou spotřebu a po měsíci se mi ozvali pro optimalizaci na základě reálné měřené spotřeby.

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 07. 2025, 11:01:55 »

Jinak jsem se teď koukal na burzu a nevypadá to, že bychom měli (silovou) elektřinu nějak extra dražší než Poláci. Možná v nějakých situacích (?)

necpat elektrinu na burzu tak ji mame skoro za nula.

« Odpověď #11 kdy: 28. 07. 2025, 11:09:57 »

Určitě protože ty dostavby JE jsou skoro zadarmo. A ti soukromí investoři co stavějí elektrárny, ti by byli zcela nadšení kdyby jim stát diktoval cenu za kterou bude od nich vykupovat ... (aneb centrální plánování, to už tu bylo :-D)

_Jenda

• 1 638
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #12 kdy: 28. 07. 2025, 12:26:44 »
A tenhle přístup bys doporučoval i u dalších věcí? Třeba u svých produktů - v ČR ti za něco zaplatí 10Kč, v sousedních zemích 20Kč, tak je rozumné to prodat v sousedních zemích (a naopak, když si něco můžeš koupit v ČR za 20 a v Německu za 10, tak pokud to vyjde i s dopravou levněji, tak si to přece koupíš tam).

Kit

• 838
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28. 07. 2025, 12:28:40 »

Určitě protože ty dostavby JE jsou skoro zadarmo. A ti soukromí investoři co stavějí elektrárny, ti by byli zcela nadšení kdyby jim stát diktoval cenu za kterou bude od nich vykupovat ... (aneb centrální plánování, to už tu bylo :-D)

Povinností státu je zajistit, aby to bylo win-win. Tedy aby spotřebitelé měli energii za rozumnou cenu a výrobci si přišli na své. Mám sice svou vlastní elektřinu, ale cítím s těmi, kteří ji mít nemohou a jsou de facto závislí na monopolu.

Kit

• 838
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 28. 07. 2025, 12:30:19 »
A tenhle přístup bys doporučoval i u dalších věcí? Třeba u svých produktů - v ČR ti za něco zaplatí 10Kč, v sousedních zemích 20Kč, tak je rozumné to prodat v sousedních zemích (a naopak, když si něco můžeš koupit v ČR za 20 a v Německu za 10, tak pokud to vyjde i s dopravou levněji, tak si to přece koupíš tam).

Jak si koupím elektrickou energii v Německu?