Kam na vejšku, VŠB nebo UPOL?

davkol

Re:Kam na vejšku, VŠB nebo UPOL?
« Odpověď #15 kdy: 20. 01. 2014, 22:06:55 »
Do nějaké nedávné diskuze jsem tady házel odkazy na Paradigmata programování, jeden ze stěžejních předmětů na KMI UPOL. Škola je to fajn, ale je dost možné, že si budeš i na aplikované, kde je asi polovina teoretických předmětů jednodušší nebo povinně volitelná, připadat nějak takhle.

Ň

« Odpověď #16 kdy: 21. 01. 2014, 00:00:44 »
Jestli chceš, aby se ti lidi posmívali, tak běž na VŠB.
Podla mna je dost zavadzajuci ten nazov ,  t.j. ze sa to vola Vysoká škola báňská, ked tam je len asi jedna fakulta s takym zameranm, t.j. "Hornicko-geologická fakulta". Ostatne studijne obory asi nemaju s banou moc spolocneho. Vola sa to tak zrejme kvoli tradicii, co je sice pekne, ale marketing je tiez dolezity. Na niekoho moze ten povodny nazov posobit nespravnym dojmom, hlavne ked tam napriklad chce studovat obor ktory vobec nesuvisi s banou - aj ked nepochybujem ze uroven skoly moze byt dobra. Mali by sa nazvat jednoducho TU Ostrava a potom by sa nikto neposmieval.

On se nikdo neposmívá kvůli názvu, ale kvůli tomu, že úroveň té školy opravdu nieje dobrá.

bomberman

« Odpověď #17 kdy: 21. 01. 2014, 05:41:45 »
proc by nemnela byt dobra ? kuli par lidem co chlastaji a stejne ich pak vyrazi ?  skola co vim tak poskytuje studentum prax pocas studia misto psani bakalarky co je myslim + , tak nevim jestli je to sni fakt tak zle jak rikas

« Odpověď #18 kdy: 21. 01. 2014, 07:23:22 »
z toho delate vedu... sam musis vedet na co mas, co chces delat. to fakt chces studovat IT a nejsi schopen si vygooglit aspon zakladni info? tady se to probira snad kazdy tyden na milion stranek. a rok v pazi nebude, na vejsce je mnohem podstatny uzit si kolejni zivot.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

mmm

« Odpověď #19 kdy: 21. 01. 2014, 07:41:32 »
Musíš si uvědomit co vlastně chceš. Pokud ti jde jen o titul, bude pro tebe lepší spíše kritériem spojení do onoho města a jeho kulturura(noční kluby) než cokoliv dalšího. Mám za sebou VŠB a úplná procházka to tedy není jak si někteří myslí, nemohu soudit jak to bylo před x lety, ale jak to je rok zpět. Jsou absolventi co jen procházeli, ale to je o každém a jeho přístupu, musíš si uvědomit že není jejich cílem tě do něčeho nutit, ale ukázat směr, tzn. že samostudium je automatické, ale zvládne se to i bez něj. Jak bylo řečeno zaměstnavatele zajímá hlavně praxe a znalosti, obejít to můžeš známostí, ale to je druhý pohled, u kterého ani tu školu nepotřebuješ :) Nejlépe ti odpoví ten kdo studoval obě školy. A za druhé proč by se měl někdo vysmívat za studium VŠB, to by mě zajímalo ... Pochopil bych to možná u jiné fakulty, ale u FEI??? Ať si to posměváček nejdříve vyzkouší a potom dělá závěr.

bomberman

« Odpověď #20 kdy: 21. 01. 2014, 08:05:33 »
nejde mi o titul jen ... tak aspon pises, chci skolu kde mi ukazu ten spravnej smer :) na diskoteky nechodim ani nic nejsem moc spolocenskej :D tak jako sem napsal chci dobrou skolu ale ne kde zas nebudem mit cas na sebe a na pritelini vid VUT napr.
takze rikas ze vsb je na tom dobre pokud chci mit uplatneni v budoucnu ?

aaa

« Odpověď #21 kdy: 21. 01. 2014, 08:50:15 »
Pohybuju se v prostredi s vysokym poctem absolventu UPOL, MUNI, VUT a VSB. Uprimne receno, nevsmil jsem si, ze by absolventi jedne z techto skol viditelne vycnivali nebo zaostavali. Naopak, kdyz se od absolventu dozvidam, co vsechno je na tech skolach mozne, neprstavam se divit. Jakekoli deleni na kvalitativni kategorie jsou jenom kecy. Zvlast, kdyz VSB lze zaberem oboru srovnavat castecne jen s VUT.

Vyhodou VSB je, ze krome ciste informaitky muzes studovat i aplikaci informatiky v ruznych technickych oborech (at uz volbou predmetu, nebo volbou jineho oboru). Na FEI mají například obor kombinujici informatiku a aplikovanou matematiku. Na VŠB je největší superpočítač v ČR. (IT4INNOVATIONS). Nakonec, když tě zvolený obor v průběhu studia přestane bavit (zjistíš, že chceš dělat něco jiného) dá se přejít na jiný. To je výhoda technických oborů.

Na tvém místě bych volil i podle toho, zda chci/nechci zůstat doma/dojíždět, ve kterém místě mám nějaké další aktivity a jak jsou pro mne důležité, atd... Obě školy ti jsou schopny poskytnout dobrý základ, nakonec bude stejne nejvíc záviset na tobě. Jak jsem řekl, pro mě osobně VŠB kvůli přesahu do techniky (na což můžeš na UPOL zapomenout) a větší variabilitě, pokud tě čistá informatika nebude bavit.

Ň

« Odpověď #22 kdy: 21. 01. 2014, 09:18:45 »
Musíš si uvědomit co vlastně chceš. Pokud ti jde jen o titul, bude pro tebe lepší spíše kritériem spojení do onoho města a jeho kulturura(noční kluby) než cokoliv dalšího. Mám za sebou VŠB a úplná procházka to tedy není jak si někteří myslí, nemohu soudit jak to bylo před x lety, ale jak to je rok zpět. Jsou absolventi co jen procházeli, ale to je o každém a jeho přístupu, musíš si uvědomit že není jejich cílem tě do něčeho nutit, ale ukázat směr, tzn. že samostudium je automatické, ale zvládne se to i bez něj. Jak bylo řečeno zaměstnavatele zajímá hlavně praxe a znalosti, obejít to můžeš známostí, ale to je druhý pohled, u kterého ani tu školu nepotřebuješ :) Nejlépe ti odpoví ten kdo studoval obě školy. A za druhé proč by se měl někdo vysmívat za studium VŠB, to by mě zajímalo ... Pochopil bych to možná u jiné fakulty, ale u FEI??? Ať si to posměváček nejdříve vyzkouší a potom dělá závěr.

To je docela legrační, jak tady o tom, co chtějí zaměstnavatelé, káží zejména ti, kteří buď ještě studují, nebo čerstvě vylezli nebo je vyrazili, zaměstnavatel jim nabídl 25 hrubého a oni jsou z toho mírně rozčarováni oproti původním očekáváním a léčí si komplexy na škole, nebo ti, kteří jsou sami zaměstnáni v akademickém prostředí, případně ti, kteří dělají v IT oborech, kde vysokoškolské vzdělání není třeba (síťařina, web atp.). Myslím, že docela srovnávat mohu, jakožto absolvent a následný doktorand na FJFI-ČVUT, nyní už 6 let v byznysu v R&D oddělení nadnárodní firmy. Studium na VŠB si opravdu zkoušet nepotřebuji, stačí, že jsem měl s pár lidmi odtamtud tu čest. Fakt netuším, jakou práci bych jim jako zaměstnavatel svěřil. Ale když jim dáte matematický popis šifrovacího algoritmu za účelem jeho implementace, tak na to čuměj, jak kdybych po nich chtěl vyřešit gravitační rovnice. A to se bavím taky o doktorandech. Pokud jde o undegratuates, tak ti jsou vygumovaní naprosto, ani pasivně anglicky neuměj (zadání úkolů máme anglicky). Jediné plus - aspoň to o sobě tuší a nástupák si představují začínající dvojkou, což je ovšem vzhledem k jejich "schopnostem" stejně moc. Prostě když v CV vidím VŠB, je mi to hned jasné - schopný člověk by tam ani nelezl, proto zde neplatí, že někteří vyjdou nepoznamanení a někteří si odnesou díky samostudiu víc. Sem prostě lezou přesně ti, co chtějí 5 let prochlastat a prohulit a ještě jsou tak naivní, že si myslej, že diplom z VŠB jim snad nějak pootevře brány k dobrému zaměstnání. "Ostravská Sorbonna" se tomu říká nejen mezi studenty jiných škol, ale i mezi zaměstnavateli. Jednou jsem tam byl na jakési konferenci a připadal jsem si tam spíš jak v hiphop doupěti než jako na vysoké.
Chápu, že asi nikdo nechce nejlepší léta prožít zavřený na koleji v knihách. Ale pokud se chce na nějakou úroveň dostat, tak přinejmenším ty první dva-tři roky bude muset přítelkyni poprosit o trpělivost, pivko omezit na jednou, dvakrát týdně po třech kusech a brigádu na nádraží odložit o tři roky s tím, že pak už bude brigádit v oboru.

« Odpověď #23 kdy: 21. 01. 2014, 09:22:42 »
furt nechapes? netusime jak jsi chytry a inteligentni. netusime jestli takovou nebo onakou skolu zvladnes i na pul plynu nebo jestli na te nejjednodussi stejne vyhoris. Prestiz skoly? Nepodstatne. Chces uplatneni? Skvela polozka do CV je: opensource projekt XY. Teda naopak to muze byt zase hrobnik toho CV pokud tebou produkovany kod nestoji za nic. Programatora z tebe zadna skola neudela. Naopak uplatneni za slusne prachy najde i clovek bez skoly kdyz na to ma a maka na sobe.

a vlastne to vubec neni o skole. je to o ocekavanich od zivota.

aaa

« Odpověď #24 kdy: 21. 01. 2014, 09:37:18 »
Ň: Slušná snůška blábolů. Taky bych na základě vědecké spolupráce s elitou zrovna na FJFI mohl napsat něco o uhrovitých, zakomplexovaných mimoních, naprosto nepoužitelných pro normální život o které baba ani nezavadí (jak snadné je tupě plácet něco o stereotypech že?), ale tohle si odpustím.

Absolvoval jsem VŠB (technika/přírodní vědy), včetně postgraduálu (+ publikace typu ELSEVIER). Pracuju v IT oboru v nanárodní korporaci, která je ve své části oboru světová 1. Vzhledem k tomu, že IT už dneska dávno není jen programování nebo "správa" sítě, dokonce se jedná o ty hůře placené části IT, musím se vaší argumentaci jenom smát. NA řadu IT oborů dneska zaměstnavatelé požadují spíše znalosti Matematiky, Fyziky, techniky nebo přírodních věd. Dokonce znám jednu absolventku Biochemie, kterou to po 5 letech v laboratoři přestalo bavit a dneska programuje aplikaci stojící na Smaltalku, jezdí po celém světě a bere více než my dva dohromady. Vtip je v tom, že když na to přijde, programovat vás naučí i zaměstnavatel, když to bude potřebovat. Znalosti oboru, ve kterém jako IT dodavatel působí však do hlavy absolventovi informatiky nenatluče. Myslete si co chcete, jste k smíchu.

neron

« Odpověď #25 kdy: 21. 01. 2014, 09:45:45 »
Faktem je, že za mých studijních let (pozdní 90. léta :-), bylo studium na VŠB považováno za snadno získaný titul a několik mých spolužáků se touto cestou po nedobrovolném opuštění jiných škol vydalo a uspělo. Tahle pověst se jistě s touto školou několik let potáhne.

To nic nemění na faktu, že současná situace může být úplně jiná. Také to nemění nic na faktu, že tehdy i nyní mohou tuto školu absolvovat vynikající studenti a posléze odborníci. Takže argumentovat tím, že mám VŠB a jsem chytrej jako rádio je trochu mimo.

Osobně bych bral Olomouc, školu neznám, ale je to hezké město a je tam lepší vzduch :D

txt

« Odpověď #26 kdy: 21. 01. 2014, 11:45:25 »
z toho delate vedu... sam musis vedet na co mas, co chces delat. to fakt chces studovat IT a nejsi schopen si vygooglit aspon zakladni info? tady se to probira snad kazdy tyden na milion stranek. a rok v pazi nebude, na vejsce je mnohem podstatny uzit si kolejni zivot.
Můžeš googlit, jít na den otevřenejch dveří atp., ale v těchhle nekončících diskuzích na rootu jsou obsaženy zákulisní informace které jinde nejsou. Když se zrovna "poměřujou pindíci" tak pár příspěvků odfiltruješ a jede se dál...

K tématu:
rozhodni se, jestli preferuješ spíš informatiku (víc. teoretický informatiky, což je vlastně matika) nebo informatickej obor na technice (míň teoretický informatiky, ale šírší záběr. Víc předmětů s náznakem praxe).

« Odpověď #27 kdy: 21. 01. 2014, 13:08:36 »
Osobně bych bral Olomouc, školu neznám, ale je to hezké město a je tam lepší vzduch :D
tohle je presne to o cem mluvim. skola je relAtivne nepodstatna z hledisaka spokojeneho zivota

tomas

« Odpověď #28 kdy: 21. 01. 2014, 13:50:40 »
Ahoj. Procitam si prispevky a nemohu se nepridat. Loni jsem delal bakalarske statnice pro dalkove studium na VSB. A pokud by to dojizdeni dovolilo, pokracoval bych dal. Uroven studia se mi zda v normalu, ale nemohu soudit i studium na jinych skolach (Matfyz, MIT, CVUT je asi nekde jinde, ze?). Myslim, ze na FEI se umerne venuje studium tematum, ktere jsou dneska 'in' a je to prokladane durazem na matematiku, teoretickou informatiku apod. Nechybi zamereni na pocitacove site, programovani, databaze, mobilni aplikace, grafika atd.  Musim priznat, ze nekteri pedagogove dokazali pekne zatopit, ale zpetne bych jim nejradeji podekoval, protoze si alespon pamatuji vice informaci a mam prehled nejen o vecech, kterym se venuji v praxi.

bomberman

« Odpověď #29 kdy: 21. 01. 2014, 14:06:40 »
tomas : jakej odbor si studoval ? a uplatneni mas jake ?