Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base

Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« kdy: Dnes v 10:04:31 »
Pro evidenci dětských táborů využívám již mnoho let kombinaci Libre Office Writer (přihlášky) a Libre Office Calc (databáze účastníků a fakturace). Toto řešení je plně funkční, rád bych však využil vhodnou formu automatizace. Již nějakou dobu pokukuji po Libre Office Base, která tufo možnost nabízí a má výhodu integrace s ostatními částmi kancelářského balíku.

Jen se mi zdá, že právě tato součást je nejméně udržovaná. Vývojářů je málo, dokumentace nedrží krok s vydáváním nových verzí a několikaletý přechod z interní databáze HSQLDB na Firebird stále není dokončen. Z dokumentace jsem vyzkoušel příklad databáze sportovního klubu a podobnou bych rád vytvořil pro dětské tábory. Budu jediným administrátorem, takže mi vyhovuje některá z vestavěných databází pouze pro lokální přístup.

V dávné době mé praxe v bazaru s prodejem starších počítačů jsme pro evidenci používali aplikaci napsanou v Excelu se spoustou maker, stabilita byla opravdu nízká. V pozdějí firemní praxi jsem se setkal s větší aplikací napsnou v Accessu, ta již byla robustnější, i ona však měla se stabilitou své problémy.

Proto mám několik dotazů ideálně na čtenáře, kteří mají s Base reálnou zkušenost.

1. Provozujete v Base podobnou evidenční nebo fakturační aplikaci s lokálním přístupem? Jak je to s celkovou stabilitou řešení? Zůstáváte na výchozí databázi HSQLDB nebo využíváte Firebird? Byly nějaké problémy při případném přechodu z jedné databáze na druhou? Já při testech migrace starších volně dostupných databází na internetu nebyl vždy úspěšný.

2. Nastudoval jsem si oficiální příručku (v němčině je zatím aktuální verze 25.8, v ostatních jazycích 7.3, i zde je vidět nedostatek překladatelů), která radí s vhodnou zálohovací strategií a popisuje úskalí jediného .odb souboru, kde při ukládání mohou nastat problémy. Setkali jste se nimi? Funkční .odb mohu naštěstí přejmenovat na .zip a následně z něj data ručně obnovit, pokud však tato možnost selže, mohl by nastat problém.

3. Pro práci s databází mohu využívat nástroj Report Builder nebo zkombinovat funkcionalitu Base a Writeru pomocí Průvodce hromadnou korespondencí. Používám Arch linux a zde se Report Builder v balíčku Libre Office nevyskytuje z důvodu nestability a příliš silné závislosti na Javě (tu však má HSQLBD také). Debian nebo Ubuntu balíček libreoffice-report-builder nabízejí. Máte osobní zkušenost s Report Builderem?

Tak to by bylo z dotazů vše, předem se omlouvám za poněkud košatější zprávu. Budu však vděčný za jakékoliv zkušenosti, ať již s osobním nebo s firemním využitím Base.

Re:Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 11:20:16 »
Sice nepouzivam Base, ale Firebird ano. Bezi nam na tom instance MES systemu po celem svete s tim ze ty nejvetsi maji nekolik set aktivnich spojeni do DB (bezne vidam 300-400). Bezi to 24/7 s odstavkou jednou rocne o vanocich. Velikost DB cca 0.5TB. Takze Firebirdu bych se nebal.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 11:54:15 »
Děkuji za informaci, ano, také jsem se v minulosti setkal s účetním systémem napsaným v Delphi využívajícím databázi Firebird o velikosti cca 20 GB a ani desítky připojených uživatelů nepředstavovaly problém. Base v současné době využívá Firebird ve starší verzi 3, což by nevadilo, jen jsem se díval na fórum a kvůli většímu počtu chyb v implementaci byl přesunut zpět mezi experimentální funkce, proto jsem opatrný. Na druhou stranu jsem si z .odb souboru vyzobal záložní .fbk a pomocí nástroje gbak (z aktuální řady Firebird 5, kterou v Archu používám) obnovil .fdb, vše proběho na první dobrou, takže Firebirdu dám šanci.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 12:17:48 »
Pokud ma Base moznost se pripojit na Firebird server, tak nainstalujte verzi 5.0.3. Je tam vyrazny kvalitativni rozdil proti 3. Jak rychlost, tak stabilita, tak featury jelikoz 3 byla prvni verze s shared cache.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 13:41:30 »
Jde o databázi HyperSQL DataBase https://hsqldb.org/web/openoffice.html a je to stabilní prověřená databáze vhodná pro řadu drobných použití.

I tak je ale podle mě praktičtější použít externí databázi - je to vhodnější pro zálohování, možnost náhledu na sql data externím programem apod. S Firebird na žádné omezení asi nenarazíte, pokud existuje PostgreSQL konektor tak jste na tom ještě lépe (Postgres je velmi kvalitní databáze, viz zdejší články od Pavla Stěhule).

Ohledně samotné zkušenosti s Base - ta mne taky zajímá. Když jsem to zkoušel kdysi já, měl jsem z toho rozpačité pocity. Chtěl jsem nějaké UI pro databázi, které by fungovalo bez programování a bylo srozumitelné a pohodlně použitelné i pro neprogramátora. Ale obecně je mi koncepce Office balíků dost vzdálená a nepřišel jsem tomu na chuť  :D

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:03:14 »
Pokud ma Base moznost se pripojit na Firebird server, tak nainstalujte verzi 5.0.3. Je tam vyrazny kvalitativni rozdil proti 3. Jak rychlost, tak stabilita, tak featury jelikoz 3 byla prvni verze s shared cache.
Ano, Base komunikuje s různými typy databází a zvládne i Firebird (někteří uživatelé Base využívají pouze jako GUI), v Archu mám aktuální právě verzi 5.0.3. Jen je tu trochu více režie s tím, že v případně novějších verzí nestačí interní SDBC ovladač, ale budu potřebovat Jaybird JDBC a já bych nejraději využíval interní databázi bez jakýchkoliv externích nástrojů. Ale uznávám, že verze 5.0.3 je velikým krokem vpřed a za humny je šestková řada, magazín EmberWings už na ní láká. Vyzkouším obě varianty a uvidím, která mi bude více vyhovovat, pro menší táborovou databázi je určitě možné využít obě řešení, jen ta stabilita.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:15:18 »
Jde o databázi HyperSQL DataBase https://hsqldb.org/web/openoffice.html a je to stabilní prověřená databáze vhodná pro řadu drobných použití.

I tak je ale podle mě praktičtější použít externí databázi - je to vhodnější pro zálohování, možnost náhledu na sql data externím programem apod. S Firebird na žádné omezení asi nenarazíte, pokud existuje PostgreSQL konektor tak jste na tom ještě lépe (Postgres je velmi kvalitní databáze, viz zdejší články od Pavla Stěhule).

Ohledně samotné zkušenosti s Base - ta mne taky zajímá. Když jsem to zkoušel kdysi já, měl jsem z toho rozpačité pocity. Chtěl jsem nějaké UI pro databázi, které by fungovalo bez programování a bylo srozumitelné a pohodlně použitelné i pro neprogramátora. Ale obecně je mi koncepce Office balíků dost vzdálená a nepřišel jsem tomu na chuť  :D
Přesně tak, databáze HyperSQL pro mé potřeby více, než dostačuje, autoři se ale rozhodli dát šanci Firebirdu, i když narazili na své časové limity jeho implementace. Jak jsem již uváděl výše, zkusím použít Jaybird JDBC oproti aktuálnímu Firebirdu 5.0.3, Postgresql už je pro tento typ použití přeci jen příliš kanónovrabcovitý (to už bych mohl využít Odoo, které ale patří přeci jen spíše do firem).

Mě na Base láká hlavně ta skutečnost, že mám letité zkušenosti s Writerem a Calcem a mohu využít integraci mezi těmito nástroji. Také špičkový manuál potěší a dnes mi i umělá hloupost parádně pomůže s vytvořením nové databáze. Práce s tabulkami, dotazy, formuláři a sestavami už je poměrně intuitivní, zkusil jsem si pracovat se vzorovou databází, pohrál jsem si s tou sportovní a juknul na pár starších, ale funkčních řešení od uživatele "Thefrugalcomputerguy", takže dám Base šanci a uvidím. Vždycky se mohu vrátit ke stávajícímu řešení nebo využít např. kombo Lazarus/Firebird pro aplikaci na míru, možností je naštěstí dosti.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:27:55 »
Dá se někde vidět, co ta Base dnes umí? Jako použití na frontend k DB a nějaké forumě použitelné formuláře?

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 18:01:29 »
Dá se někde vidět, co ta Base dnes umí? Jako použití na frontend k DB a nějaké forumě použitelné formuláře?
Base bych dnes označil jako univerzální frontend pro tabulky, dotazy, formuláře i sestavy pro většinu používaných databází. Podporuje JDBC i ODBC, takže by s připojením neměl být problém. Nejnovější verze 26.2 už je označena jako multiuživatelská (ale je to její jediná opravdu viditelná novinka), takže konečně může více uživatelů pracovat na jedné databázi. Podporuje formuláře, vnořené podformuláře, je zde vizuální návrhář dotazů a to vše je parádně popsané v příručkách, o kterých jsem psal výše (český překlad je sice starší, ale stále plně použitelný). Takže za mě perfektní nástroj, jen menší množství vývojářů a i po letech stále nedokončený přechod z HyperSQL na Firebird (plus oba v zastaralých verzích) mě nabádá k opatrnosti, to však vždy mohu řešit externí databází. Kromě příručky jsou k mání starší, ale parádní videa https://thefrugalcomputerguy.com/seriespg.php?ser=15/ nebo šikovné šablony https://sites.google.com/site/libreofficedatabases/home . Vesměs se ale jedná o starší materiály, je jasné, že Base se dnes široce nepoužívá. Každopádně jí dám šanci a uvidím.

peete

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 18:24:23 »
Forum mi prave smazalo pracne napsany post, tak to zkratim. Base je peklo, da se rozsirit Pythonem, ale to nefunguje dobre. Je to legacy vec, radim se tomu vyhnout. Mluvim z bohate praxe. Misto toho zkuste Google Sheets a Google Apps Script, kod nechte udelat AI a dostanete krasne moderni reseni pristupne z prohlizece odkudkoliv. Nebo nejake jine, modernejsi reseni.

Logik

• 1 081
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 19:46:03 »
pete: Nesežalo, jen jsi narazil na oblíbený bug fóra: "po přihlášení hop do jiného threadu". Postnul jsi to do threadu o scrumu.