Kdyz me tak nekdo nahodne uvidi tak z toho neporizuje zaznam, ktery se da dal pouzit, pripadne automaticky vyhodnocovat, kategorizovat a ukladat.
A jakou máš představu o datech, která by někdo mohl z kamery získat
automaticky?
Za prvé znovu opakuju: když to opravdu bude chtít dělat (s nekalým úmyslem), tak to dělat bude a ty o tom vůbec nebudeš vědět, protože kamera se dneska dá schovat i do tužky. Je zajímavý, že heslo "sdílení nejde zastavit" je tady velmi populární, ale heslo "šmírování nejde zastavit tady ještě nikdo nevytáhl"

Za druhé: pokud je mi známo, běžnými prostředky s běžným hw z kamery nedostaneš nic jiného než video záznam, na který by se někdo musel dívat a vyhodnotit ho. Tím by získal stejné informace jako když se bude dívat z okna.
Za třetí: když popustím uzdu fantazii, mohl by mít hw schopný rozpoznávat obličeje tak dobrý, že tě fakt pozná. Jaká data teda získá? Ve 14:30 po chodníku u naší budovy prošel subjekt id 123456. Kdo to je, to nevím, pokud toho člověka neztotožním. Čili mám pseudoanonymizovaná data. Můžu je klidně ukládat do databáze. K čemu mi ta databáze bude? A jak ti pomocí ní můžu ublížit?
Pokud půjdu v paranoi ještě dál: můžu si subjekt 123456 ztotožnit. To ale bude zatraceně drahé, takže to udělám jenom u subjektů, které mě specificky zajímají. Ovšem pokud mě někdo specificky zajímá a mám peníze na jeho sledování, pak to určitě nebudu dělat kamerou na baráku, ale zaplatím si soukromé očko.
Prostě když to shrnu: jako skoro vždycky u všech debat o soukromí jde o to, že si někdo myslí, že data o jeho osobě mají nějakou cenu, přičemž jejich reálná cena je nulová, takže nikomu nestojí za to, aby je shromažďoval, neřkuli dokonce nějak zpracovával a archivoval...
Nepodléhejte iluzi, že někoho zajímá, že Franta Vonásek, student druhého ročníku informatiky na ZČU v Plzni šel v pondělí druhého listopadu v 10:30 do školy. Natož aby za získání takových dat platil.