Je legální dát si na dům kameru?

noname

Re:Je legální dát si na dům kameru?
« Odpověď #30 kdy: 28. 08. 2013, 00:22:47 »
Pokud budu chtít lidi opravdu šmírovat, udělám to 40cm velkou kamerou umístěnou viditelně na fasádě domu, nebo kamerou s teleskopem, skrytou tak, že ji neuvidí ani ten nejparanoidnější ajťák, co si netroufne vyjít z domu bez alobalové čapky?

Nepodceňujte paranoidní ajťáky  :).

Osobně si myslím, že autorovi dotazu jde spíše o princip než o reálnou obavu ze sledování. Osobně nepovažuji argument poukazující na velikost kamery za nijak zlehčující. Člověk na jednu stranu chápe potřeby lidí chránit svůj osobní prostor, ale na druhou stranu je pravda, že se to často přehání. Co by ti lidi dělali v době, kdy bezpečnostní kamery nebyly k mání? Není to tak trochu paranoia z jejich strany čekat za každým rohem zloděje? Není lepší používat kvalitní zámek než kameru před domem? V současné době žijeme ve velmi bezpečné zemi, co se fyzického násilí a vandalismu týče. Pochybujete-li, stačí se podívat na východ nebo do oblastí rovníkové Afriky. Je dobré starat se a pracovat na udržení stávajícího standardu zabezpečení, ale je třeba také brát v potaz cenu soukromí, kterou za toto můžeme velice snadno svou neopatrností zaplatit. Lidé jsou v dnešní době ustrašení, protože všude vidí tučné titulky obsahující slova jako smrt, vražda, krádež, násilí a proto mají zvýšenou potřebu se chránit. To ale neznamená, že jejich obavy mají za všech okolností reálný základ a že jejich obavy nepramení z určité xenofobie vzniklé vzájemným odcizením, které nám dává moderní doba.

noname

« Odpověď #31 kdy: 28. 08. 2013, 00:31:05 »
SUIP řeši pouze kamery v práci a jiné prohřešky proti zákoníku prace.

Kameře lze zorné pole omezit i kusem vystřiženeho kartonu, či alobalu tak aby koukal jen na moje auto pred panelakem. Barák, tam by neměl byt problém to zvládnout tak aby člověk neporušoval zákon. Nicméně každý druhý zloděj si stěžuje na brutalitu, šikanu, nedovolene sledování.  V případech sporu pomáhají případy, které nedokázala policie vyřešit.

To je pravda, proto to zmiňuji pouze v kontextu s anonymitou podání dotazu nebo stížnosti. Zjištění, jestli někdo něco udělal nebo neudělal lze zajistit i jinými metodami než kamerami.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 28. 08. 2013, 10:07:09 »
A co Vam na te kamere vadi? Ja se tem lidem vubec nedivim, udelate novou fasadu a pak nejakej s IQ tykve se tam druhej den podepise sprejem. A kdyz to nikdo neuzna jako dukaz, aspon vite komu dat pres frnak.
Ať si natáčí svou fasádu, ale ať nenatáčí veřejný pozemek (chodník, ulici), který mu nepatří.

neruda

« Odpověď #33 kdy: 28. 08. 2013, 14:45:28 »
"slusny clovek nema co skryvat"
proto by mely byt dovoleny preventivni domovni prohlidky a komu by se to nelibilo, neni slusny clovek.

« Odpověď #34 kdy: 28. 08. 2013, 14:56:02 »
proto by mely byt dovoleny preventivni domovni prohlidky a komu by se to nelibilo, neni slusny clovek.
Protoze natacet nekoho kamerou na ulici a prohrabovat se mu v supliku s lubrikantama je úplně to samý.

neruda

« Odpověď #35 kdy: 28. 08. 2013, 15:25:55 »
Protoze natacet nekoho kamerou na ulici a prohrabovat se mu v supliku s lubrikantama je úplně to samý.

pro mne je to to samy. muzu jit po chodniku s milenkou a ten gel mi bude koukat z kapsy.

neruda

« Odpověď #36 kdy: 28. 08. 2013, 15:41:18 »
a ty soukrome kamery me toci min nez ty desitky/stovky statnich kamer ktere mijim pri ceste do prace ...

Radikál

« Odpověď #37 kdy: 28. 08. 2013, 17:52:51 »
Já to říkám pořád, klukům dvacku za každou kameru na vaší ulici. Globálně, pubertální sprejery zavčas převychovat z čmárání po zdech na ničení kamer. Bude čisto i útulno.

« Odpověď #38 kdy: 28. 08. 2013, 18:17:55 »
pro mne je to to samy. muzu jit po chodniku s milenkou a ten gel mi bude koukat z kapsy.
Aha. Takže když tě takhle uvidí lidi na ulici, tak to ti nevadí. Ale nedejpřírodo, aby tě tak někdo viděl kamerou. To by totiž byla tragédie.

neruda

« Odpověď #39 kdy: 29. 08. 2013, 09:37:57 »
Aha. Takže když tě takhle uvidí lidi na ulici, tak to ti nevadí. Ale nedejpřírodo, aby tě tak někdo viděl kamerou. To by totiž byla tragédie.
Kdyz me tak nekdo nahodne uvidi tak z toho neporizuje zaznam, ktery se da dal pouzit, pripadne automaticky vyhodnocovat, kategorizovat a ukladat.
Kdyz me tak nekdo uvidi a vytahne si na to zapisnik, pravdepodobne dostane pres budku ...
Nemas firmu prodavajici bezpecnostni kamery, ze je tak hajis? ;-)

neruda

« Odpověď #40 kdy: 29. 08. 2013, 09:44:31 »
Kdyz Ti nevadi kamery ale preventivni domovni prohlidky jo,
Tak se ptam, proc.
Pokud nemas co skryvat  myslis si, ze si nedovedu predstavit, co mas Ty, nebo kdokoliv jiny, doma, a ze mi je to v celku v detailech jedno?
Co Ti vadi na predstave, ze by Ti statni organ mohl preventivne lezt do soukromi, kdyz kamey jsou fajn?

« Odpověď #41 kdy: 29. 08. 2013, 10:03:49 »
Kdyz me tak nekdo nahodne uvidi tak z toho neporizuje zaznam, ktery se da dal pouzit, pripadne automaticky vyhodnocovat, kategorizovat a ukladat.
A jakou máš představu o datech, která by někdo mohl z kamery získat automaticky?

Za prvé znovu opakuju: když to opravdu bude chtít dělat (s nekalým úmyslem), tak to dělat bude a ty o tom vůbec nebudeš vědět, protože kamera se dneska dá schovat i do tužky. Je zajímavý, že heslo "sdílení nejde zastavit" je tady velmi populární, ale heslo "šmírování nejde zastavit tady ještě nikdo nevytáhl" :)

Za druhé: pokud je mi známo, běžnými prostředky s běžným hw z kamery nedostaneš nic jiného než video záznam, na který by se někdo musel dívat a vyhodnotit ho. Tím by získal stejné informace jako když se bude dívat z okna.

Za třetí: když popustím uzdu fantazii, mohl by mít hw schopný rozpoznávat obličeje tak dobrý, že tě fakt pozná. Jaká data teda získá? Ve 14:30 po chodníku u naší budovy prošel subjekt id 123456. Kdo to je, to nevím, pokud toho člověka neztotožním. Čili mám pseudoanonymizovaná data. Můžu je klidně ukládat do databáze. K čemu mi ta databáze bude? A jak ti pomocí ní můžu ublížit?

Pokud půjdu v paranoi ještě dál: můžu si subjekt 123456 ztotožnit. To ale bude zatraceně drahé, takže to udělám jenom u subjektů, které mě specificky zajímají. Ovšem pokud mě někdo specificky zajímá a mám peníze na jeho sledování, pak to určitě nebudu dělat kamerou na baráku, ale zaplatím si soukromé očko.

Prostě když to shrnu: jako skoro vždycky u všech debat o soukromí jde o to, že si někdo myslí, že data o jeho osobě mají nějakou cenu, přičemž jejich reálná cena je nulová, takže nikomu nestojí za to, aby je shromažďoval, neřkuli dokonce nějak zpracovával a archivoval...

Nepodléhejte iluzi, že někoho zajímá, že Franta Vonásek, student druhého ročníku informatiky na ZČU v Plzni šel v pondělí druhého listopadu v 10:30 do školy. Natož aby za získání takových dat platil.

« Odpověď #42 kdy: 29. 08. 2013, 10:11:37 »
Co Ti vadi na predstave, ze by Ti statni organ mohl preventivne lezt do soukromi, kdyz kamey jsou fajn?
V první řadě by mně vadilo, že by mě návštěvy policie zdržovaly a vyrušovaly :)

Ve druhé řadě vidím "drobný" rozdíl mezi skutečně soukromým prostorem u mě doma a veřejným prostorem, kde z principu věci předpokládám, že mě někdo může vidět a chování tomu přizpůsobuju zcela přirozeně i kdyby vůbec kamery neexistovaly. Pokud to takhle někdo nemá a má problém s tím, že by ho někdo mohl natáčet při onanování na Václaváku, tak to je samozřejmě jiná situace :))

A neřekl jsem, že kamery jsou fajn. Jenom prostě mám zjevně nižší míru paranoi než zdejší průměr. Popř. možná realističtější pohled na věc - jak kdo chce.

« Odpověď #43 kdy: 29. 08. 2013, 11:55:01 »
Termín veřejný prostor, je pouhým matením pojmů. Prostřednictvím takových zmatení je umožněno za pomoci mediální masáže trvající  více než 200 let, ospravedlnit tu zásah v Sýrii, tu zvýšení daně, tu "tisk" nekrytých peněz. Nakonec od toho tu stát jako máme.

Ono nejde o paranoiu. Pokud nám soustavně tvrdí, že západní svět je v pořádku, že dokonce humanitární bombardování je v pořádku, že preventivní úder je v pořádku, že nepovedený II.pilíř důchodové reformy je v pořádku, že to co odvádíme ze mzdy je sociální POJIŠTĚNÍ, že někdo lépe rozhodne za nás kolikrát se půjde narkoman léčit. Nejde o paranoiu.

Kdy to bude již paranoia ? Až se třeba Írán bude bránit jako slabší terorizmem a vyhlásí se výjimečný stav, nebo až v rámci boje proti terorizmu bude možné očipovat obyvatelstvo.
Na to aby mohl existovat veřejný prostor, musel by z něj mít každý stejný užitek. Nikoliv jen firma co dostane zakázku na jeho zvelebení a stát na daních, které okolo toho vybere.

Je to, že se koukám, nahrávám veřejný prostor opravdu takovým mým násilím, že mi stát musí zakázat, postihovat mne že tak činím. Akce koho je větším násilím proti jednotlivci ? Moje pokud umístím kameru nebo státu když mi to prostě zakáže ?

Miraniky

« Odpověď #44 kdy: 24. 06. 2014, 10:18:17 »
Kamery slušným lidem vadit nemusí.
Jestli by jsi chodil vykrádat byty a nebo domy nemusíš se bát.
V ČR po listopadu 1989 většinou soudí okradeného a ne zloděje.