Jak učit dětičky na základní škole?

Re:Jak učit dětičky na základní škole?
« Odpověď #15 kdy: 03. 11. 2024, 11:55:21 »
Tak to mě napadá udělat třeba s Arduinem random diodovou házecí kostku. Před lety to byla stavebnice z integráčů a přecejen doba pokročila a dnešní děcka už mají Arduino a ne IO 555.

Někde jsem četl od nějakého staršího pána, že to co pro naši generaci bylo Arduino, tak to pro ně byl IO 555.

Doba pokročila. Nemám šajnu jak udělat random kostku z diod pomocí integráčů a ani ji mít nechci, to je 50 let stará technologie. Ale s Arduinem už je to mnohem pochopitelnější. Může se jim ukázat stará verze kostky s integráčema a ukázat jim, že dneska to samé jde snadněji udělat pomocí Arduina.

« Odpověď #16 kdy: 03. 11. 2024, 11:58:54 »

alex6bbc

• 1 659
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 11. 2024, 16:17:58 »
Tak to mě napadá udělat třeba s Arduinem random diodovou házecí kostku. Před lety to byla stavebnice z integráčů a přecejen doba pokročila a dnešní děcka už mají Arduino a ne IO 555.

Někde jsem četl od nějakého staršího pána, že to co pro naši generaci bylo Arduino, tak to pro ně byl IO 555.

Doba pokročila. Nemám šajnu jak udělat random kostku z diod pomocí integráčů.

https://www.gadgetronicx.com/random-number-generator-circuit/

« Odpověď #18 kdy: 03. 11. 2024, 19:37:31 »
Nechápu tuto bitvu extrémistů, na jedné straně lidi, co si prošli érou 8b. Proti nim "arduinisti".

Výuka má být hra, zejména dobrovolná výuka. Blikající ledka je fajn, ať už je to setTimeout, nebo dva trandy, kondiky a 4 odpory. Je to prostě odměna za vykonanou práci. Není to špatná lekce do začátku, nestojí mnoho a odměna je prakticky hned. Za nic moc práci, nic moc odměna.

Tato lekce by tam měla být (nebo podobná), protože to je průzkum bojem. Řešíte co s dětmi z/spáchat, tato kravinka vám je pomůže pochopit. U dobrovolného kroužku musíte přizpůsobit témata těm, kterým se chcete věnovat. Nemůže to být pro všechny a zároveň pro nikoho.

Proč se jich na prvním setkání nezeptat, co očekávají. Proberte, co by to odhadem obnášelo, jak je to reálné a pak si to nechte projít hlavou. Pokud nebudou chtít stavět raketu, co poletí na Mars, tak už to určitě někdo dělal a najdete na to zdroje na netu, který vám pomůže vyhodnotit komplexitu problému.

Například to zavlažování není špatný nápad, jen to zredukujte na květináč, PETku s dírou jako zdroj vody. Sensor vlhkosti, dva sensory vodivosti (do PETky a misky pod květináčem), čerpadlo na 5V, hadičky a MCU, to bude práce na dlouho, ale budete mít IOT a Smart květináč.

Zepo

« Odpověď #19 kdy: 03. 11. 2024, 20:35:00 »
Měl jsem kroužek arduino nekupovat rovnou ESP je sním daleko víc možností.

alex6bbc

• 1 659
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 03. 11. 2024, 20:49:17 »
Měl jsem kroužek arduino nekupovat rovnou ESP je sním daleko víc možností.

pro programatora je esp nebo stm ok, pro krouzek je arduino idealni na zacatek. tu nejde o architekturu, ale jak zapnout pin, pripojit ledku atd.

« Odpověď #21 kdy: 04. 11. 2024, 07:09:49 »

Hehe, hrací kostku s nastavitelným počtem stěn a jasem diod udělal starší na microbitu v MSblocks ve 4 letech, a byla to pro něj záležitost na cca hodinu :-)
Začít se dá i úplně bez počítače, stačí si uvědomit, že nejkomplexnější a nejnáročnější programy svýho života už ti prckové zvládli a nasadili do produkce. Domluví se a naučili se chodit. Hodně dobře funguje, když si zkusí vytvořit algoritmus nalití sklenice vody a jejího vypití.
Nejtěžší je jim to "prodat", aby je to zaujalo.

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 04. 11. 2024, 12:19:38 »
Hehe, hrací kostku s nastavitelným počtem stěn a jasem diod udělal starší na microbitu v MSblocks ve 4 letech, a byla to pro něj záležitost na cca hodinu :-)

Hele, že ty máš doma elekronickýho mozarta neznamená, že ho maj doma všichni.... A jsou taky lidi, co se mrdlání po tabletu u malejch dětí snaží co nejdýl vyhnout.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #23 kdy: 04. 11. 2024, 13:38:46 »
Tak ať se tomu vyhýbají. V primě osmiletýho stavěli balónovou meteosondu, posílali návrh experimentu do nasa pro AstroPi, teď ve kvintě pro školu spravuje a vyvíjí školní web esports turnajů.

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 04. 11. 2024, 13:51:59 »
Tak je rozdíl nechat šmatlat 4letý dítě a co já vim dvanáctiletý v primě. No pochlubil ses,  pohonil ego a jako náměty pro tazatele taky dobrý  ;D
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #25 kdy: 04. 11. 2024, 14:48:42 »
Na to, abych ti vyvracel tvý amatérský psychoanalýzy, jsem už trochu starej. Tak jen taková drobná nápověda... podle sebe soudím tebe.

XX125

« Odpověď #26 kdy: 04. 11. 2024, 20:41:32 »

Kostka se dá udělat jednoduše, je efektní a opravdu se s ní dá házet. Ideální pro začátečníky.
http://www.elektrotabor.cz/2021/junior/?menu=kostka

JurajP

• 360
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 04. 11. 2024, 20:45:54 »
Radsej dat deti na nejake pohybove aktivity, aspon tie v rannom veku. Od takeho 4-5 rocnika uz by mohli prejavit zaujem aj o techniku. Urcite by som nechcel aby mi 6 rocna dcera ci syn cumeli do tabletu este aj mimo vyhradenych casov ked cumakuju na youtube rozpravky alebo rozpravky v telke

« Odpověď #28 kdy: 04. 11. 2024, 21:31:38 »
Tak pokud je to zájmový kroužek, těžko se vám budou zájemci o programování hlásit třeba na gymnastiku, že...

Kdo nechce, aby jeho dítě nečučelo do tabletu, tak mu ho především nepořizuje, to je věc rodičů.

Často do těch telefonů čumí nejvíc právě ti sportovci, kteří se jinak zabavit neumějí a často ani do toho míče třeba moc dlouho kopat nevydrží.

« Odpověď #29 kdy: Dnes v 11:54:30 »
Když jsem ještě pracoval, těšil jsem se že až budu v důchodu, zkusím si ubastlit na paralelní port připojení D/A a převodníků (nějaké brouky na to mám) a v BASICu si na to něco naprogramovat. S novými počítači nejdřív přestal fungovat přímý přístup na porty a pak ty porty úplně zmizely a na NB co mám už je jen jeden analogový konektor, kdybych chtěl pustit nějaký program generátor analogového signálu a osciloskop.
https://automatizace.hw.cz/test-softwarovy-osciloskop-ze-zvukovky-pc
Tohle by se hodilo pro děťátka...ale smůla.