Spatne, pricina je lenost/pohodlnost :-) . Nenakupuji ve meste , protoze na vesnici nejsou obchody , ale protoze to maji po ceste.
Já jsem ale nic neříkal o tom, proč to dělají
Samozřejmě, že lidi volí nejsnadnější/nejpohodlnější řešení, na tom není nic divnýho ani překvapivýho, naopak.
Jinak ale moc nevím, o čem mluvíš. Pokud o nákupu primárně potravin, tak různý ty Kauflandy, Alberty, Penny, Lidly apod. jsou dneska už všude, ani náhodou ne jenom v krajských městech.
Já jsem ale psal o "místní aktivitě". To nejsou jenom základní nákupy. Když už se bavíme o obchodech, tak jsou to právě ty, které člověk využívá míň často. Například optik. Obec, která je moc blízko velkého města, toho optika prostě neuživí, protože většina lidí radši navštíví slavnější/známější značku ve městě. Proto ta obec musí být od města tak daleko, aby se lidem kvůli optikovi do města jet nechtělo. Totéž platí pro kutilské potřeby, stavebniny, ale třeba i kina apod. A na tyhle věci se zas nabalují další aktivity, protože když už člověk někde je, má tendenci tam zařídit i jiné věci, kvůli kterým by tam třeba nejel. A tímpádem i utratit další peníze v tom místě, což je ve finále ta klíčová věc. A tragedie vysátí místních aktivit a "občanské vybavenosti" (strašný pojem) je dokonána...