Nevim jestli to bylo zmineno, ale tady je par veci ode me:
1) Aktualizace pod jednou strechou. To znamena jednim prikazem nebo spravcem balicku aktualizuju vse (zalezi na tom, jetli mate radi prikazovy radek, nebo vokynka). Moc dobre si pamatuju, co to bylo rucne stahovat veskery software a instalovat ho, jak id**t. A jak jsem u znamych nachazel roky stare programy, ale Windows, ten aktualizace mel :-).
2) Mam desktop, ktery ja chcu. To znamena okna, panely a jejich rozlozeni, ikony. XFCE, KDE, Unity a dalsi. Co se mi libi. Windows vzdy s novou verzi prisel s novym vzhledem a clovek ho musel prijmout ikdyby se postavil na hlavu. U linuxu se to nedeje a tomu rikam svoboda.
3) System souboru, ktery ma crc kontrolu dat a je to btrfs a zfs. Semtam se stava, ze hardware vykazuje chyby a nastroje pro NTFS neumi zjistit (alespon o tom nevim), ze doslo k naruseni uzivatelskych dat. Jako priklad je kopirovani dat na USB 3.0 disky pres nektere huby a levne kabely, kdy dochazi k resetum na sbernici a windows je potichu.
4) Fake microsd a usb flashky: Windows mi v pohode zkopiroval fotky na spatnou sdkartu. Na linuxu: system zacal mrznout uz pri vlozeni teto karty. To bylo prvni zanemni, ze je neco zle a v error logu vidim ze pred pripojenim karty se kernel kartu nejdrive snazil otestovat a zjistil problemy s par sektory, pri kterych karta prestala odpovidat.
Davam kartu zpet na Windows na testy. Windows po vlozeni opet problem nema a jeste mi dovoli data na ni zkopirovat, znovu. Samozrejme ze byly necitelne a pokud toto udela bezny uzivatel, tak chudak ani nevi, ze data z pocitace nepresouva, ale vlastne maze :-).
Tu kartu jsem pak dal na windowsech na testy pres specializovany software na detekci bad sektoru a vysledek byl takovy ze letela do kose.
Tuto zkusenost jsem mel asi pred 3 lety a pak se mi semtam znami sverili ze takhle na windowsech podobnym zpusobem splachli data do ha***u. Ono bezneho uzivatel asi tezko napadne, ze ma u takovych vyhodnych koupi data pri prvnim zapisu verifikovat anebo tyto datove uloziste nechat otestovat na vadne sektory pred prvnim pouzitim.