Kterou 360 kameru pro použití s Linuxem?

Kterou 360 kameru pro použití s Linuxem?
« kdy: Dnes v 08:21:35 »
Lákalo by mě vyzkoušet natáčení 360° kamerou, tak řeším, kterou pořídit, aby šla plnohodnotně používat z Linuxového počítače.
Za top výrobky se teď zřejmě považuje Insta 360 x5, Dji Osmo 360, GoPro Max 2... a pak ještě existuje pofidérní Akaso 360.
Oficiální podporu pro Linux zřejmě nenabízí nikdo, ale doufám, že v reálu to na Linuxu nějak používat půjde, nicméně to, co jsem zatím vygooglil povzbudivé není (Insta studio prý ve Wine padá) a nerad bych pořídil dost drahou hračku, která nepůjde bez Windows/Mac rozumně používat...

Navíc jsem se dočetl, že s mým telefonem nepůjde kamera ani aktivovat. To je prý v téhle oblasti standard už dlouho, že uživatel musí nový výrobek povinně spárovat s nejnovějším telefonem, i když ho potom nebude vůbec používat...  ;-(

Nějaké rady a nápady?

RDa

• 3 148
    • Zobrazit profil
Re:Kterou 360 kameru pro použití s Linuxem?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 11:13:56 »
Napsat ke vsem vyrobcum/modelum tento samej dotaz na support.

1) jak aktivovat kdyz mas k dispozici jen xyz
2) kdy bude sw pro linux

Pokud neco ve Wine pada, tak to muzes teoreticky resit.. ale nevim co presne potrebujes to insta studio.. na bezny 360 strih by mel postacit Davinci Resolve, i verze zdarma?

Re:Kterou 360 kameru pro použití s Linuxem?
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:04:55 »
Napsat ke vsem vyrobcum/modelum tento samej dotaz na support.

Stížností Linuxářů, že na ně výrobci prdí, je plný internet (našel jsem vlákno i ve fóru výrobce - Insta), takže o jednu stížnost víc, nic nevyřeší, nejspíš bych dostal jen bezobsažnou politicky korektní odpověď od AI...
Marné byly dokonce i stížnosti uživatelů Windows, že jejich software od DJI je oproti Mac verzi o spoustu funkcí ořezaný... ale aspoň nějaký sw mají...

Jestli to chápu správně, tak nejde jen o výřez úhlu z 360 obrazu, ale taky práci s daty z gyroskopů, když se ta kamera pohybuje, aby byl obraz stabilní a neviditelné spojení levé a pravé hemisféry.
Na střih normálního videa používám spokojeně Kdenlive, to problém není...