např. VR, hry, streaming, zpracování záznamů z kamer z dovolených, NAS (opravdu začíná být častý).
10G má význam, když je těch aktivních členů v domácnosti více. Dorostou ti děti, začnou streamovat, hrát hry, manželka si pouští seriály v kuchyni. Hodně datových přenosů není rozumně rozloženo v čase a dokážou na krátkou dobu zahltit síť, 10G ti tu hranici posouvá. Večer jsou všichni doma, síť nestačí. V průměru sice vypadá nevyužitá, ale ty jednotlivé špičky a jejich potkávání ti definuje kvalitu sítě a nikoliv průměrné vytížení.
Ač primárně projektuji v DC, už jsem projektoval pár sítí do domů/bytů, když to nějaký obchodní partner chtěl. A ono opravdu se i u té 10G sítě dokáže běžný večerní provoz saturovat nějaký trunk a je potřeba to někdy zdvojovat nebo rovnou táhnout qsfp.
2,5G mi připadá drahé a vlastně k ničemu. Když někdo vyloženě netouží po nových komponenta, rád využívám odkoupené mellanox sx6xxx nebo sx1xxx, dá se tam strčit i ethernet. Spojovací a spotřební věci většinou nakupuji na fs.com, nemusím pak řešit nějaký kusový prodej po bazarech nebo šílené ceny u našich big brandů.
Většinou kupuji už hotové patch panely, ale když to kvůli protažení někde nejde, natáhnu jen linku a pak požádám nějakou firmu z okolí, aby tam konektory přivařili, řeknou si za to tisícovku, dvě a mám to bez starostí. Ty firmy to často dělají pro naše operátory, takže výbavu, lidi a zkušenosti mají.
Já osobně už nechci nikde tahat metaliku, jsou s tím jenom problémy, je to prostě vodič, který roztahuješ přes více místností, okruhů, fází, pořád musíš myslet na uzemnění a někdy to prostě není ono a stabilita je v háji, běháš s osciloskopem a měříš. Ty domovní rozvody jsou někdy v dost špatné kvalitě.