O daňové rezidenci neporadím. Pokud ale jako neplátce DPH fakturujete do jiného státu EU, musíte se registrovat k DPH jako identifikovaná osoba, vystavovat faktury v režimu reverse charge, uvádět na faktuře DIČ* a dávat reporty na BÚ. Pro plátce DPH to může být podobné, ale s jistotou to neřeknu. Je to určitá byrokracie navíc (BTW při fakturaci do Švýcarska nebyla potřeba), na hodinový šolich bych se vykašlal řešit několik hodin byrokracie, ale u delší spolupráce mi to přijde přijatelné.
*) Měl jsem DIČ odvozené od rodného čísla a byla celkem zábava to změnit, ale možná Slováci budou mít od začátku jiné DIČ.
Fakturoval jsem jako OSVČ paušální režim na Slovensko, žádný problém. Přihlášení k identifikované osobě je vlastně snadné, člověk to oznámí úřadům, a pak si jednou za měsíc když člověk fakturuje do zahraničí s Fakturoida stáhne souhrnné hlášení a datovkou pošle na úřad, je to otázka 2 minut., u paušální daně pak trvalý příkaz na stejnou částku, daňové přiznání se nepodává, byrokracie prakticky menší než u zaměstnance, jen asi to úvodní zaučení, doporučuji miniakademie od iDokladu -
https://www.miniakademie.cz/ , tam člověk získá podnikatelské minimum.
Když jsem začínal podnikat, najal jsem si účetní, po roce si to dělám sám. Účetní je dobrý zpočátku, stát mu za zadkem, koukat se co dělá, okoukat to, a pak si to převzít, kort u faktury nebo dvou měsíčně, zase takový výdaj to není.
Co se týká daňové rezidentury, jde o to, kde má člověk trvalé bydliště, bankovní účet, jinak samozřejmě pokud budeš trávit déle než 6 měsíců v roce na slovensku, jsi teoreticky rezident tam, prakticky si tak malá ryba, že to nikdo neřeší, a za 3 roky se to promlčí. Někdy u lidí sleduji až přehnaný strach z berňáku, jejich cílem je ovšem co nejvíc vybrat, ne řešit lidi s obratem 1 mio ročně, v Praze je kontrola cca. za 100 let u firem, u živnostníků takhle malých bych si tipnul kontrolu za 1.000 let, nebo spíše na udání (takže se tím co dělám nikde moc nechlubit).
Co je ovšem problém je, že nárok máš pouze na nejnutnější zdravotní ošetření v rámci EU, a to tak jako ještě že se do toho nikomu nechce. Takže když si budeš platit zdravotní v ČR, na slovensku je to pouze pro urgent, to v praxi znamená mít doktory v ČR, atd. Nicméně nikdo ti nebrání mít trvalé bydliště v Brně, a tam jezdit jednou za měsíc za doktory, atd., a pracovat v Bratislavě.
Nicméně bych se asi bránil tomu mít v Brně jen nějakou schránku, spíše si domluvit alespoň postel, zapsat trvalé bydliště a občas se tam i ukazovat, i když reálně bude stačit jednou do měsíce.
Já jsem teda pracoval pro SK vzdáleně z Prahy.