LTE - Internet v odlehlé končině

Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Odpověď #105 kdy: 13. 05. 2026, 08:01:38 »

Plus jeste navic jako konickovemu astofyzikovy me starlink a bodobne hruzy neuveritelne irituji a tudiz je z principu nechci podporovat. I tak jsem toho kuli nim uz musel prepocitavat tuny.

Mě zase vadí svítící vysílací běž na každém kopci, k které ještě musí navíc vést cesta a elektrické vedení, většinou nadzemní, průsekem v lese. Zohyzděná krajina... Nad barákem mi denně proletí stovky dopravních letadel a po silnici nedaleko projedou tisíce vozidel. No a vám vadí satelity ve vesméru, které nevydávají žádné světlo ani zvuk, jen občas se blýsknou...

No a taky z principu nebydlím v jeskyni, ale normálně mám internet, mobil, auto a i tím letadlem občas někam letím. Konstelací typu Starlink v dohldné době vznikne hned několik a i ten Starlink se furt rozrůstá, i bez tebe.

« Odpověď #106 kdy: 13. 05. 2026, 09:02:19 »
Mě zase vadí svítící vysílací běž na každém kopci, k které ještě musí navíc vést cesta a elektrické vedení, většinou nadzemní, průsekem v lese. Zohyzděná krajina......

Pravdu dis. Krajinu jsme znicili, deni oblohu uz skoro taky a nocni oblhu jsme nicit zacli. "bunkove site" na kterych dnes stoji dnesni civilizace  uz jsou ale prakticky hotove. Proc k nim tedy pridavat dalsi. Aby se pripojilo tech poslednich 5% planety?  Pokud megakonstalace na dlouhy beh zapricni zmizeni "tech rozhleden" (a cele masinerie kolem), tak tu nocni oblohu rad obetuju. Jen ze zkusenosti vime ze tyhle bazmeky se neodstranuji ale i po doslozueni tam proste zustanou. Takze nejdriv nase pravnoucata.

Kdyby v te me dire nebyl zadny signal (a neexistoval starlink a spol) tak bych zalozil sro, a natahl tam vedle silnice nebo s elktrinou kabll, nebo prez dva hrebeny poslal nejaky smerovy signal. Co z toho je vetsi  zlo tezko soudit.

« Odpověď #107 kdy: 13. 05. 2026, 09:04:50 »
On tam 5G neni ( a neni planovan). Jinak bych samozrejme nevahal. Pokud ho tam za 10 let daji, prepnu. Vim ze je to antena sama o sobe, a ma teoreticka fyzika mi rika ze na takto kratchych vlnach by to melo byt jedno. I kdyz na strome s ni pak budu tocit dokud nebude "sila signalu co nejzelnejsi".
Jak víš, že není plánován? Všichni teď staví 5G pokrytí v pásmu 700 MHz. Napiš adresu.

No volal jsem vsem operatorum.... S tim ze se tam prakticky da opravdu chytit jen vodafoun. Vodafoun tam 5g neplanuje  a ostani operatori nemaji ani zajem tam nejak zlepsovat pokryti.

« Odpověď #108 kdy: 13. 05. 2026, 10:30:01 »
Kdyby v te me dire nebyl zadny signal (a neexistoval starlink a spol) tak bych zalozil sro, a natahl tam vedle silnice nebo s elktrinou kabll, nebo prez dva hrebeny poslal nejaky smerovy signal. Co z toho je vetsi  zlo tezko soudit.
Jenže on tam nějaký je, a zjevně nedává nikomu ekonomický smysl usilovat o zlepšení jeho kvality.

A z čeho by to sro zaplatilo X kilometrů takového vedení? Z čeho by zaplatilo vysílače na těch hřebenech? Jen byrokracie spojená s takovouto výstavbou zabere několik let. Jestliže to do teď nikdo neudělal, tak je to buď ekonomický nesmysl, nebo si našel díru na trhu a pak přeji hodně úspěchů...

Vysílače mají omezenou životnost, bez využití a tedy údržby, budou do pár desítek let odstraněny. Ale ty satelity zaniknou v atmosféře o dost rychleji.

Sledování vzdálených objektů je nám stále prakticky k ničemu. Naše planeta je jen smítko prachu ve vesmíru a my nemáme vliv vůbec na nic. Napřed je potřeba naučit se řešit problémy na Zemi, pak má smysl řešit nějaký vesmír.

Tonda

• 719
    • Zobrazit profil
« Odpověď #109 kdy: 13. 05. 2026, 19:47:03 »
No volal jsem vsem operatorum.... S tim ze se tam prakticky da opravdu chytit jen vodafoun. Vodafoun tam 5g neplanuje  a ostani operatori nemaji ani zajem tam nejak zlepsovat pokryti.
To jsou pohádky ovčí babičky, řadový jouda na infolince tohle neví a je to i strategická informace kterou operátor nebude troubit. Napiš adresu nebo si to sám prověř na modelu pokrytí https://vportal.ctu.gov.cz/mobile/mapa

« Odpověď #110 kdy: 13. 05. 2026, 21:05:26 »
Naprosto nejlepší je to prověřit osobně, tj. vyzkoušet signál všech tří mobilních operátorů.