Tisk více SVG souborů

Tisk více SVG souborů
« kdy: Dnes v 01:20:23 »
Dobrý večer všem.
Lze ve Windows nějaký způsobem hromadně vytisknout více SVG souborů obdobně jako třeba při tisku JPG kdy je možné přes kontextovou nabídku Vytisknout obrázky s možností volby počtu obrázku na stránku apod.? Umí to nějaký SW?
Díky...

Re:Tisk více SVG souborů
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 06:11:49 »
Poslat to jako dávku v příkazovém řádku, pro seznam souborů - seznam zadat buď explicitně, nebo hvězdičkovou konvencí.

InkScape nemá v příkazovém řádku podporu pro tisk, ale má podporu pro export do mnoha různých formátů. Takže mě napadá, použít napřed InkScape pro export do nějakého meziformátu, který už dokážete poslat na tiskárnu nějakým následujícím způsobem. Meziformát použít třeba bitmapový (png) a následně IrfanView umí tisknout z příkazové řádky. Nebo jako meziformát použít PDF, následně je několik možností, jak dostat PDF na tiskárnu. V zásadě je možné, buď si nechat PDF vyrenderovat nějakým softwarem nezávisle na modelu tiskárny skrz tiskové API (třeba Acrobat Reader pod Windows),  nebo některé tiskárny by PDF měly umět nastojato, nebo lze jako meziformát použít čistý PostScript, některé tiskárny by možná vzaly PNG nebo jiný bitmapový formát - v tom případě řešíte, jak zkopírovat soubor nastojato do tiskové fronty. Pod Linuxem trivka, pod Windows samostatný problémeček :-)

Interpretovat SVG umí i další software kromě InkScape. Bohužek v Irfanu vidím oproti InkScape drobné nedodělky v renderingu SVG. A třeba Firefox mi SVG otevřel dost dobře, ale zas mu chybí možnost, poslat výstup na tisk z příkazové řádky. Nabízí se taky možnost, zaskriptovat GUI skrz AutoIT nebo AuthHotKey - platí pro Firefox, InkScape atd.

Osobně jsem toto konkrétní zadání nezkoušel a vidím potenciální zádrhel třeba v tom, velmi matně si vybavuju, že snad InkScape historicky párkrát upravil formát, a starší verze formátu sice umí zobrazit (a uložit už v aktuálním formátu), ale při otevření souboru v GUI občas remcá = chce kliknutím potvrdit. (Není taky vyloučeno, že si tohle pletu s jiným softwarem.)

InkScape docela dlouho startuje. Pokud by se povedlo, použít pro rendering SVG nějaký jiný software, asi by šla "obrátka per soubor" zařídit rychleji - otázkou je kvalita interpretace/renderingu. (Vrtá mi hlavou, zda by SVG zvládla nějaká moderní progresivní tiskárna vlastními silami - ale popravdě moc nedoufám, že by to dopadlo úplně dobře.)

Tak či onak, budete řešit usazení SVG nebo PNG na tiskovou stranu, měřítko centrování, okraje... to už uvidíte, až něco zkusíte.

alex6bbc

• 1 674
    • Zobrazit profil
Re:Tisk více SVG souborů
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 06:57:58 »
nebo skriptem nasekat vsecky svg do jednoho html a pak cele html nechat vytisknout