Linux mi nepřehraje nic z Canal+

Linux mi nepřehraje nic z Canal+
« kdy: 23. 11. 2024, 02:28:06 »
Pánové, neměla jsem dlouho čas podívat se na nějaký film. Nejvíc času mi zabere dcera. Dnes jsem si po dlouhé době udělala volno a sedla si k TV. No a problém. MMPC u TV jsem nahradila PC s Linuxem. Na Canal+ si vyberu film a nepřehraji si ho. Prý moje zařízení neprošlo kontrolou integrity a přehrávání videa je zakázámo. Dál mi to napíše chybu (W823). No jsem zaskočená. Na Windows mi toto jelo jak hodinky jenže já už žádny windows nemám.
Poradíte co s tím mám dělat?
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

Re:Linux mi nepřehraje nic z Canal+
« Odpověď #2 kdy: 23. 11. 2024, 10:28:35 »
Před nějakou dobou jsem řešil a vyřešil DRM ve Firefox ESR v Debianu 10, kvůli iVysílání. Bohužel nemám poznámky, co jsem pokonfiguroval (a doinstaloval? možná ani ne), a bohužel je dost pravděpodobné, že to všechno dnes už není pravda.
Pár odkazů, které doufám vedou k aktuálním informacím:

https://support.mozilla.org/cs/kb/prehravani-obsahu-s-drm-ochranou-ve-firefoxu
(totéž anglicky:)
https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-drm

Další dva odkazy tím směrem (dost řídké):
https://www.reddit.com/r/firefox/comments/1cvdyed/enabling_drm_in_firefox_esr/
https://www.reddit.com/r/firefox/comments/9s07bh/tips_how_to_manually_install_widevine_plugin_to/
https://wiki.debian.org/Firefox
...popravdě nevím jak Ubuntu, tam se dost věcí poslední dobou instalovalo by default ve SNAPu (na rozdíl od příbuzného Debianu):
https://www.root.cz/zpravicky/jak-z-ubuntu-odstranit-snap/

DRM v tomto smyslu = "Digital Rights Management" = ochrana proti kopírování.
(Pozor, konfliktní zkratka v Linuxu je Direct Rendering Manager = něco hluboko pod kapotou linuxové grafiky / "obsluhy monitorů". Cokoli v APT databázi co má v názvu libdrm se NEtýká ochrany proti kopírování.)

Zdá se, že aktuálně v kontextu webových browserů v Linuxu je dalším klíčovým slovem Google Widevine, viz některé odkazy výše.

« Odpověď #3 kdy: 23. 11. 2024, 16:36:35 »
Hledala jsem do půl třetí do rána. Pak jsem to musela vzdát. Mnoho z toho, co jste mi poslali v odkazech jsem už viděla a snažila se podle toho vše napravit.
Dokonce jsem si nainstalovala Brave jak někde bylo uvedeno.
K výsledku to nevede.
Snažila jsem se doinstalovat některé doporučované kodeky.
Něco doinstalovat šlo, něco ne. DRM povoleno. Z Firefoxu jsem odstarnila i AdBlock a nic. V Brave jsem blokování obsahu vypla.
Už nevím kam dál.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate

« Odpověď #4 kdy: 23. 11. 2024, 22:45:47 »
Vypadá ze zavedli blokaci Linuxu jako u skylinku. U HBO pomohla snížit kvalita. Zavedli asi drm widevine L1. Šlo nějak hacknout, ale na to je potřeba obrazně vysoká a hodně času. Osobně jsem zvolil svobodu a absolutně ignoruji filmový nesvobodný průmysl. I když asi nějaké společnosti možná půjde pod Linuxem. Chtěl bych peníze zpět za jejich nekvalitní služby.
« Poslední změna: 23. 11. 2024, 22:48:10 od maikcrew »

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 00:17:21 »
Už jsem o tom tady někde předtím psal.

DRM Widewine, kterou nejspíš používá i Canal+, má tři úrovně - L1 až L3. V prohlížeči s odpovídajícím pluginem chodí jen L3. Finálně je tu další věc z Widevine, a tím je VMP (Verified Media Path). To je víceméně ověření aplikace, typicky prohlížeče, která volá dekryptovací plugin, proti whitelistu z Google.
Na rozdíl od Windows a Macu pak žádný prohlížeč na Linuxu není podporován s VMP, ani oficiální binárky Chrome od Google.
Pokud tuhle vlastnost poskytovatel obsahu vynutí (může to udělat i selektivně jen pro určitý obsah), tak smůla. Na Linuxu Widevine L3+VMP žádnou standardní cestou nerozjedete a nemá moc smysl to zkoušet dál.

@Darina
Nemám zkušenosti s Canal+, ale jen si v prohlížeči ověř, že máš správně instalovanou a aktivní tu Widevine CDM knihovnu.

Chrome ( interní stránka chrome://media-internals/ a poslední tab )

Firefox ( interní stránka about:addons a vybrat plugins nalevo )

Pokud tam CDM jsou, tak budou určitě fungovat některé ostatní služby jako třeba iVysilání, Spotify, NetFlix atp.
Jestli pak v tomhle stavu Canal+ nepojede, tak podle mě smůla, protože je nejspíš zapnuté právě to VMP.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 00:18:03 »
Chtěl bych peníze zpět za jejich nekvalitní služby.

Vidis to moc cernobile. Tvurce obsahu za jeho vytvoreni zaplatil a z meho pohledu ma pravo si diktovat podminky jeho konzumace. Provozovatele prevzateho vysilani jsou vetsinou v pozici, kdy od broadcastera dostanou podminky, jake musi jejich vysilani splnovat. DRM je dnes vetsinou must have. A je to ve stylu ber nebo nech byt. Nechces? Ok, nebude muj obsah.

Nejspis zavedli omezeni jak pises vyse na tzv "L1" tzn. vyzaduji trusted environment a tzv "verified media path", kterou na linuxu nedokazes zajistit. Jasne, da se to ruzne zkouset obchazet, ale je to na kocku a na mys a spravne rikas - je to vyssi divci. Specifikace mluvi v podstate o nemoznosti obejit mimo vyuziti "vysoce specializovaneho zarizeni" - tj predstav si elektronove mikroskopy, laserovy decapping CPU a sledovani co se v nem deje. Jasne, obcas se najde mezirka, ale je hodne rychle zavrena a za 3 mesice je dana verze widevine na "blacklistu" a mas smulu. Castejsi jsou/byly leaky tzv L3 (tzn softwarovych reseni, kdy vlastne cela ta cerna magie je implementovana v obfuskovanem blackboxu - to je ten kram, co si instalujete do prohlizece a rika se mu CDM - content decryption module)

No abych se vratil k one nekvalitni sluzbe. O tom muzes mluvit v momente, kdy budou deklarovat podporu Linuxu. Ver tomu, ze implementator DRM moc dobre vi, kde to funguje a kde ne. Stejne tak totiz muzes rict na druhou stranu "stezuj si na LKML, ze nedokazou zajistit DRM/VMP/TEE v jadre ¯\_(ツ)_/¯

A toto pisu jako zastance open pristupu. Ja zvolil proste cestu, kde obsah konzumuji na podporovanem zarizeni - vetsinou android tv - a na linuxove reseni jsem proste rezignoval. Je to smutne, ale tyhle svety jsou bohuzel nekompatibilni. Druha moznost je jak pises - tento obsah nekonzumovat.

Sources/Lore: implementoval jsem DRM widevine/fairplay, certifikace CWIP, motal jsem se par let dost blizko u IPTV reseni.

edit: typo TTX->TEE
« Poslední změna: Dnes v 00:21:00 od Martin Mlynář »