Mám dataset s asi 130k sportovními zápasy a různé informace o těch zápasech - samozřejmě výsledek (1/0/2), kurs na favorita/remízu/outsidera a různé statistické údaje.
Dataset jsem zkompiloval s cílem zkusit zapojit AI jestli mi v tom nenajde nějaký vzorce, který by šly využít při sázení.
Dal jsem to do modelu a ten umí předpovědět výsledek s úspěšností kolem 60% - no jenže to přesně odpovídá tomu, kdy vyhraje favorit - a takyže jo, model teda vlastně ve 100% případech předpoví, že vyhraje favorit, a protože vyhraje v 60% případech, tak má v 60% případech pravdu
Jak geniální, že? .. Jenže samozřejmě sázet vždy na favorita se statisticky absolutně nevyplatí a kdyby někdo vsadil 1000 Kč na favorita ve všech těch 130k zápasech, tak skončí necelý 3 miliony v mínusu.
Takže se mi zdálo, že prostě ty moje parametry jsou slabý a vlastně to celý byla jen ztráta času. A jen sem si tak hrál s parametrama toho modelu - má různý solvery a ty dávaly drobně jiný výsledky. A pak sem si všiml, že jedna kombinace (solver+penalty) sice taky má úspěšnost kolem 60%, ale aspoň ve všech případech neurčí, že vyhraje favorit - výhru favorita předpoví "pouze" ve 122k případech a asi ve 4,5k případech předpoví remízu a ve 3,5k výhru outsidera. (To jsou samozřejmě stále velmi slabý čísla - reálně favorit z těch 130k zápasů vyhraje 78,5k, remíz je asi 17k a favorit vyhraje asi 34,5k)
... Pořád by to nebylo nic, co stojí za zmínku.. jenže sem zkusil udělat kalkulaci a podle kurzů, kdyby někdo vsadil na outsidera ve všech těch případech, kdy to model předpověděl, tak by to bylo ziskový! Celkovej zisk z těch 3,5k sázek by teda byl "jen" asi 219000 Kč, což odpovídá cca 60 Kč na zápas a tedy ziskovost asi 6%. No ale ale na druhou stranu... Vlastně to není vůbec špatný.
Hlavní věc ovšem je, že jsem tuto kombinaci vlastně objevil náhodou a ne tak, že bych ji cíleně hledal, a tak si říkám, že kdybych ten model udělal nějak líp, tak by mi mohl najít třeba i ziskovější varianty.
Jenže vlastně vůbec netuším, jak něco takovýho udělat. Uměl byste někdo poradit?