Vyplatí se spotový elektroměr a server

Vyplatí se spotový elektroměr a server
« kdy: 27. 09. 2025, 14:29:39 »
Bydlím v paneláku, uvažuji do budoucna o namontování spotového elektroměru, účet za elektřinu je asi 2.300 Kč přičemž z toho 1.000 Kč měsíčně dělá server, ročně tedy cca. 30.000 Kč. Furt uvažuji o spotovém elektroměru, jestli by se nevyplatil, moje úvaha je, že moje chytrá domácnost a server má velkou část spotřeby mimo špičku, kdy elektřina je skoro zadarmo (jedou soláry, vítr), pak v noci, tipl bych si, že půlka elektřiny je 24x7, a pak samozřejmě špička, večer atd., televize, vaření atd...

Myslíte, že by se spotový elektroměr vyplatil, lze to?

CPU

• 1 167
    • Zobrazit profil
Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Odpověď #1 kdy: 27. 09. 2025, 16:43:35 »
Než jsem dopsal příspěvek, systém mě odhlásil a šlo to do PjeRdole...

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 01:43:18 »
Spotovy elektromer neexistuje a nikdy neexistoval. Existuje pouze prubehove mereni. Už jen z jednoduchého důvodu ze prubehove mereni se používá z různých důvodů a ne jen pro ucel spotu. Ve 3 případech ho musíte mít i povinně.

Takže otazka je vlastně jestli se vyplatí spot.

Statistiku uziti spotřebičů v case nezname a jestli se server vypíná nevíme.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:33:59 »
Jestli to počítám dobře tak průměrná spotřeba serveru je cca 120W (pocitam 10 Kč/kWh). To mi přijde že efektivnější cesta ke snížení nákladů je pořízení efektivnějšího serveru. Nevíme co na něm máte ale na chytrou domácnost stačí nějaké raspberry.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 08:56:59 »
Jestli to počítám dobře tak průměrná spotřeba serveru je cca 120W (pocitam 10 Kč/kWh). To mi přijde že efektivnější cesta ke snížení nákladů je pořízení efektivnějšího serveru. Nevíme co na něm máte ale na chytrou domácnost stačí nějaké raspberry.

10Kč za kilowatu ??? Spotové ceny mám a k deseti korunám to vyšplhá tak na tři hodiny za rok. Ty ale samozřejmě vykreje, stejně jako i menší peaky, baterie nabitá z fotovoltaiky, nebo v době nejlevnější elektřiny. Na chalupě spot nemáme, ale čtyřkvadrant ano a to z důvodu sdílení elektřiny. Ale ani tam není nespotová elektřina dražší než 3.50 za kilowatu. Pokud platíte deset korun, hledejte jiného dodavatele.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 09:08:14 »

10Kč za kilowatu ??? Spotové ceny mám a k deseti korunám to vyšplhá tak na tři hodiny za rok. Ty ale samozřejmě vykreje, stejně jako i menší peaky, baterie nabitá z fotovoltaiky, nebo v době nejlevnější elektřiny. Na chalupě spot nemáme, ale čtyřkvadrant ano a to z důvodu sdílení elektřiny. Ale ani tam není nespotová elektřina dražší než 3.50 za kilowatu. Pokud platíte deset korun, hledejte jiného dodavatele.
a) uvedomujete si že pokud má kW levnější tak ta spotřeba serveru vychází ještě hůř?
b) tazatel (prozatím) nemá spot, nemá baterie, nemá fv. Co tazatel má, jsou náklady 1000Kc za server a měsíc.

David

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 10:06:48 »
Když 10 Kč/kWh, tak bych to chápal jako celkovou cenu včetně všeho. Mě to v paneláku vycházelo přes změnou dodavatele ještě o málo hůř.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 10:16:16 »

a) uvedomujete si že pokud má kW levnější tak ta spotřeba serveru vychází ještě hůř?
b) tazatel (prozatím) nemá spot, nemá baterie, nemá fv. Co tazatel má, jsou náklady 1000Kc za server a měsíc.

Pokud třetina ceny spotřeby elektřiny dělá provoz serveru, je to buď blázen, nebo je schopen na tom generovat zisk, který to pokryje. Jinak si nelze provozování něčeho takového obhájit. Tady žádný elektroměr nepomůže.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 10:36:28 »
Spotřeba serveru dle měřiče je 131 kW měsíčně, cca. 7 Kč / kW.

Diskuzi o tom, zda-li se dá spotřeba snížit, ano, je to možnost nicméně taky poměrně komplikovaná, k argumentaci kde všude lze šetřit, ano, ale zase člověk na tom nechce vypálit 100.000 Kč ve vlastní pracovní síle, protože ta taky není zadarmo.

Zde zmíněné průběhové měření zvažuji, protože by to teoreticky pro mě neznamenalo žádnou práci.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 12:08:19 »
U podobných příspěvků mne vždy napadá, že lidé, kteří vytrvale uvádějí kW místo kWh by celou tu problematiku měli přenechat odborníkům.

CPU

• 1 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 12:35:47 »
Předně, od roku 27 všechno zdraží ETS.
Vtipné je, že mimo EU se tím nikdo trápit nebude, jde jen o likvidaci EU.

Čína staví hromadu uhelek:
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/zahajena-vystavba-uhelnych-elektraren-v-cine-byla-loni-nejvyssi-od-roku-2015

V Indii a Pákistánu...sypou odpad do řek.
V Africe...vypékají elektroodpad přímo na skládkách.
V USA docela dbají na ekologii provozů, ale průmysl si nenechají zlikvidovat.

Ale my si tu budeme hrát na blbečky....

Tolik k ETS a roku 27.
Čert ví, co bude v roce 27, o kolik elektřina zdraží a jako to tu půjde do pr...
Navíc ten elektroměr se pro takto malé odběry absolutně nevyplatí.

Výstup:
Přesun serveru do Polska = úspora na elektřině je významná, ale jinde to je mnohem levnější
Přesun serveru mimo EU = úspora na elektřině 90%

Cena 1kWh v USA = 0.41 Kč (u nás 7-10Kč)
Cena 1kWh v Turecku = 1-2 Kč
Cena 1kWh v Norsku = 1-2 Kč (ale tam je to hodně komplikované)
Cena 1kWh v Srbsku = cca 1-2 Kč

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 12:36:25 »
Když 10 Kč/kWh, tak bych to chápal jako celkovou cenu včetně všeho. Mě to v paneláku vycházelo přes změnou dodavatele ještě o málo hůř.

Včetně čeho všeho? My platíme už nejméně rok dva něco mezi 6,80 a 7,40 Kč/kWh za vše a opravdu to není nejlevnější dodavatel (a není to fix). 10 Kč/kWh je moc prostě celkově.