No a když se mi něco posere v raspberry, tak budu muset všechny vypinače rozšroubovat, abych zařizení znovu sparoval.
Většinou to funguje tak, že nějakou kombinací vyp/zap sekvence to spustí párování i bez rozebírání. Nevím jak tento sonos.
Já dával místo původních vypínačů tyto
https://vi.aliexpress.com/item/1005005120363748.html v místech, kde jsem chtěl nechat starou zásuvku.
A pak tyto
https://vi.aliexpress.com/item/1005004838152501.html tam kde jsem dával chytrou žárovku nebo led panel (v místě původního vypínače samozřejmě proklemovaná elektřina, aby šla do stropu k světlu trvale.
Ale stejnak mě zigbee dost dere. Stačí delší výpadek elektřiny, následovaný zpožděným bootem z2m brány (zigbee devices jsou oživené hned co se zapne elektřina, servery až když se dobije UPS aspoň na 10%) a to pak je dost random, jak to celé dopadne. Různá zařízení se chovají různě debilně - mám tu krabici nějakých sonoff pohybových čidel a teplotních, které prostě nepřinutím k stabilnímu připojení. Také ikea starší modely senzorů na CR baterky stojí za vyližkapsu...
A pokud vám elektrická soustava nabídne "burst" výpadku elektřiny, kdy to vypadne 5x během 10sec... mno tak to pak se vám rozbliká celý barák, jak to resetne většinu věcí do pairing modu.
"Hraju" si ze zigbee a homeassistentem už cca 5 let, 86devices a je to peklo. Pokud není v baráku někdo kdo tomu rozumí, tak bych na zigbee nestavěl. Vybral jsem ho původně z důvodu ceny po testování i ostatních iot technologií a jak se to říká o levných věcech, tak to tady bohužel platí.
Byteček z sádrokartonu s pár senzorama - asi může být stabilní, dvoupatrový barák v Hrdeli nad Kakaem, tlusté zdi a ne uplně stabilní elektrická rozvodná síť je pro zigbee velké no-no.
Dost tomu nahrává, že ačkoli zigbee asociace má nějaká pravidla pro zařízení, tak to v podstatě nekontroluje dá logo zigbee každému číňanovi. Každý výrobce si pod pojmem "zigbee" představuje asi něco jiného a implementuje zigbee protokol po svém.
A ano za těch 5 let jsem vyzkoušel vše co je v zigbee světě dostupného k "řešení" podobných problémů.