Je programátorů moc, nebo málo?

a6b

• 160
    • Zobrazit profil
Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Odpověď #30 kdy: 29. 10. 2025, 23:13:38 »
Citace
vladimir: Já jsem senior (20+ let zkušeností) a tento rok jsem prakticky přestal programovat. Dávám instrukce AI a provádím pouze code review

soucasti toho code review jsou i opravy a upravy vygenerovaneho kodu, ne?
ja jsem senior 15+ a taky si s tim hraju a pri mojich pokusech to vygenerovalo funkcni kod, ale vygeneroval
i blbiny a ty musi clovek opravit.

« Odpověď #31 kdy: Dnes v 06:07:42 »
Citace
vladimir: Já jsem senior (20+ let zkušeností) a tento rok jsem prakticky přestal programovat. Dávám instrukce AI a provádím pouze code review

soucasti toho code review jsou i opravy a upravy vygenerovaneho kodu, ne?
ja jsem senior 15+ a taky si s tim hraju a pri mojich pokusech to vygenerovalo funkcni kod, ale vygeneroval
i blbiny a ty musi clovek opravit.
Tak nějak. Celkem se divím Vladimírovu nadšení. Moje zkušenosti jsou zatím takové, že ten code review bobtná takovým způsobem, že si vůbec nejsem jistý jestli se to ve výsledku vyplatí.

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 09:51:13 »
A čo sa hneď urazate?

Ja sa neurážam. Len som sa musel zamyslieť. Bolo by super keby sa nám tu podarilo udržiavať nejakú úroveň.

« Odpověď #33 kdy: Dnes v 12:51:31 »
Tak AI aktuálně konkuruje především "programátorům" z Indie. Všude tam, kde dnes na kvalitě kódu nezáleží, bude brzy převažovat AI.

SW je dnes spotřební zboží a u většiny se vůbec neřeší nějaká dlouhodobá spolehlivost a stabilita, protože se to stejně furt "vylepšuje".

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 14:17:51 »
Celkem se divím Vladimírovu nadšení.

Jestli ono Vladimíra nepostihlo totéž, co celou řadu dalších lidí: falešný dojem a neprůstřelný bias, že AI zvládne teď úplně všechno a všechno, úplně všechno je jinak. Docela by mě zajímalo, jakou má tohle z psychologického hlediska příčinu.

a6b

• 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: Dnes v 14:31:39 »

Jestli ono Vladimíra nepostihlo totéž, co celou řadu dalších lidí: falešný dojem a neprůstřelný bias, že AI zvládne teď úplně všechno a všechno, úplně všechno je jinak. Docela by mě zajímalo, jakou má tohle z psychologického hlediska příčinu.

no ja mam tak, ze uz me nebavi programovat trivialni blbinky a mozna to tak ma vice lidi, takze se spolehame na ai.
pripadne opravy pak uz muzou byt zajimava nadstavba a mene nudna a rutinni prace. protoze vetsina prace seniory nudi a prudi.
« Poslední změna: Dnes v 14:33:16 od a6b »

« Odpověď #36 kdy: Dnes v 14:36:40 »
Ja sa neurážam. Len som sa musel zamyslieť. Bolo by super keby sa nám tu podarilo udržiavať nejakú úroveň.
Dobre beriem. Mas pravdu.

K Vladimirovy nie je dobre sa na to na 100% spoliehat. Ako som pisal znalost musis mat ale zdaleka nie tak komplexne ako par rokov dozadu. Pointa je v tom co som pisal potrebujem rychlo SW ktory spravy tie fotky bla bla bla.. par minut a funguje to. Ze je tam funkcia ktora by mohla byt napisana lepsie? No a co.
A to je na margo kazdeho. Aj tak si tam dotiahnes kniznicu lebo nebudes pisat autentifikaciu x-ty krat napriklad. A uplne verim ako si kazdy tu ANTY AI kazdu jednu prechadza a optimalizuje.
Ako som pisal kto s Vas tu naozaj maka na kritickej infra alebo projektoch kde par sekund hore dole lame firmu?

« Odpověď #37 kdy: Dnes v 14:37:48 »

no ja mam tak, ze uz me nebavi programovat trivialni blbinky a mozna to tak ma vice lidi, takze se spolehame na ai.
pripadne opravy pak uz muzou byt zajimava nadstavba a mene nudna a rutinni prace. protoze vetsina prace seniory nudi a prudi.

Hmmm... Já jsem vždy měl za to, že nejvíc nenáviděná práce pro programátory bylo hrabat se v kódu někoho jiného a spravovat to. Jak se zdá a/ mýlil jsem se, b/ je to populární trend.

« Odpověď #38 kdy: Dnes v 14:43:43 »

To naprosto chápu. Já ji také používám rutinně třeba -- a nejen -- ke generování testů a různým dalším neoblíbeným pracem. Ale právě proto je k ní třeba nepřistupovat nekriticky.  Jenže dnes spousta lidí, co z jakéhokoliv důvodu pořádně nevyvíjela dostala tímhle způsobem asistenta, co na sebe umí pokládat cihly a tak teď mají pocit, že mohou postavit celý dům. A pokud už ho stavět uměli, pak minimálně mrakodrap. Tohle mi to dost připomíná.

« Odpověď #39 kdy: Dnes v 15:14:28 »

jde ale i o to, aby clovek nevysel ze cviku. Vsak uz mame zpetny vazby od lidi, co si nechali AI generovat "bezny kod" a chystali se sami na velke veci... Ve vysledku nemeli trening a ty velke veci jim trvaly dlouho a dost to bolelo...

Re:je programatoru moc, nebo malo.
« Odpověď #40 kdy: Dnes v 17:01:01 »
...

Naprosto přesně popsáno! Bohužel... A také jsem skončil v situaci, že - slovy Miroslava Horníčka - "beru radši míň za to, co radši."

« Odpověď #41 kdy: Dnes v 18:25:36 »
Nějak nerozumím tomu, jak mi bez mé námahy AI pomůže do codebase, která má řekněme 40000 řádků kódu, přidat business requirement.

To by musel ten AI zchroustat celou moji codebase a pak si neumím představit, jak bych tam přidával jím vygenerovaný výstup.

Ne že by to teoreticky nebylo možné - dám mu cestu ke codebase, řeknu mu, co chci udělat, dám mu cestu k dokumentaci, on si bude pamatovat historii všech mých požadavků za posledních X měsíců, takže bude "v obraze". A pak mu řeknu: "Přidej novou funkci do codebase, která dělá to a ono" a on to přidá, já udělám code review.

Ale pochybuju, že tohle dneska AI umí. Možná jednou to umě bude. Já AI používám na snippety, načež málokdy se dá použít as is. Někdy dělá AI zákeřné skryté chyby. Někdy se naštvu a jdu si najít řešení sám na google "po staru", protože ChatGPT je třeba u nějaký library zaseklý, že ji používá blbě a generuje nesmysly.
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

« Odpověď #42 kdy: Dnes v 19:28:48 »
Nějak nerozumím tomu, jak mi bez mé námahy AI pomůže do codebase, která má řekněme 40000 řádků kódu, přidat business requirement. To by musel ten AI zchroustat celou moji codebase a pak si neumím představit, jak bych tam přidával jím vygenerovaný výstup.

Přesně. On není problém nějakou aplikaci podle přesné specifikace velmi rychle na zelené louce vytvořit. To umí každý medior a mnohdy i lepší junioři. Mnohem větší problém je ji technicky dobře a future-proof navrhnout a pak hlavně udržovat a rozšiřovat, ladit. Což je pochopitelně to, co lidé, co se vývojem softwaru doteď nezabývali nebo dělají takové ty aplikace "vytvoř, dostaň zaplaceno a zapomeň" moc nechápou.

« Odpověď #43 kdy: Dnes v 21:05:22 »
To by musel ten AI zchroustat celou moji codebase a pak si neumím představit, jak bych tam přidával jím vygenerovaný výstup.

Ne že by to teoreticky nebylo možné - dám mu cestu ke codebase, řeknu mu, co chci udělat, dám mu cestu k dokumentaci, on si bude pamatovat historii všech mých požadavků za posledních X měsíců, takže bude "v obraze". A pak mu řeknu: "Přidej novou funkci do codebase, která dělá to a ono" a on to přidá, já udělám code review.

Ale pochybuju, že tohle dneska AI umí.
Ano, tohle dneska samozřejmě AI umí. V tom problém není.

Problém je v tom že výsledek bude nepoužitelný, ze stejného důvodu proč s tím bude typický juniorní programátor: protože z kódu není jasné co to vlastně celé má dělat a jak to všechno funguje dohromady.