Jaká RFID používají v supermarketech?

Jaká RFID používají v supermarketech?
« kdy: 18. 11. 2025, 21:18:14 »
Jaké RFID se používají v supermarketech na zabezpečení zboží a jakou čtečku mohu použít pro jejich snímání?
Určitě to nejsou pásma 125 kHz, ani 13.5 MHz. Tagy ze zboží se nejenže nechytají na příslušných čtečkách, ale též mají příliš krátký dosah, aby rozpípaly bránu u pokladny.
Zkusil jsem též UHF čtečku CF601 pracující v pásmu 860-960 MHz, ale na ní se chytá jen malá část tagů - převážně z Decathlonu (stačilo projít okolo skříně a hned začaly skákat kódy ze všeho možného oblečení, spacáků a výbavy na kolo).
Částečně jsem tedy uspěl, nicméně otázka zůstává - na jaké frekvenci a jakým protokolem komunikuje většina supermarketových tagů, když to nejsou hlavní standardy 125 kHz, 13.5 MHz, ani pásmo okolo 900 MHz?

CFM

• 175
    • Zobrazit profil
Re:RFID v supermarketech
« Odpověď #1 kdy: 18. 11. 2025, 21:35:57 »
Nejjednodušší (a asi i nejrozšířenější) varianta "anti-theft tags" je pouze rezonanční obvod tvořený cívkou (anténa) a kondenzátorem. Brána pozná pouze přítomnost, ale není tam žádné rozlišení zboží. Deaktivace u pokladny spočívá ve zničení pomocí silného pole.

Tagy z dekáče jsou opravdové RFID, protože podle nich dělají u pokladny automatické odbavení.

Re:Jaká RFID používají v supermarketech?
« Odpověď #2 kdy: 18. 11. 2025, 22:08:14 »
Rezonancni kmitocet tagu je v radu jednotek MHz (typicky kolem 8 MHz). Neni to nijak presny kmitocet, protoze vyrobni tolerance atd. V brane je potom rozmitany oscilator, který obsahne nekolik MHz nad a pod, aby nepresne naladene tagy detekoval.

RDa

• 3 139
    • Zobrazit profil
Re:Jaká RFID používají v supermarketech?
« Odpověď #3 kdy: 18. 11. 2025, 23:49:39 »
Tak musis rozlisovat zda se jedna o idenfikator produktu (tam je to ten UHF long range rfid), nebo pouze tag proti kradezim, coz staci kdyz rezonuje v ramu, jak rikal predrecnik.

Co mozna nezminujes je - ze pokud te zajimaji ty tagy proti kradezim, tak ony jsou nejak deaktivovany (coz nevim jak se deje, nejspis dojde k fyzickemu poskozeni nadmernym polem?). Vidim to typicky zality v plastu na potravinach, treba cokolade.. co brigadnice zapomnela vyresetovat a zrovna meli v provozu dohled od SBS :D tak jsem sel najisto a "omlatil" ji cokosku o hlavu :))