Optika od Cetinu - jen pro O2?

Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Odpověď #30 kdy: 29. 09. 2025, 22:49:40 »
Ondřej Caletka: zajmave, bylo by mozne mi vysvetlit, jak bych toto mohl provest v praxi? Kam bych se musel obratit?
Je to smer CTU - Cesky Telekomunikacni Urad a nebo jinde?
Ano myslel jsem to tak, ze Cetin ma v dome defakto stare draty, jestli je mozne dle tech paragrafu apelovat, ze draty vyzaduji udrzbu, takze byse nahradili novejsima treba jako je optika a nebo jen pridanim  :)
Bohuzel nevidim tolik do stavebniho zakona.

« Odpověď #31 kdy: Dnes v 01:04:01 »
Samozrejme, ze optika zvysuje atraktivitu nemovitosti, coz vam potvrdi kazdy, kdo musi zit s nahrazkou typu (ruzne pomaleho) 5G modem za oknem, protoze jinou rychlou alternativu nema.

Tohle "potvrdí každý"... :D Drtivé většině lidí je to plus mínus jedno pokud nějaká možnost připojit se je. Optiku řeší hlavně lidé jako vy. Pochopte to už. Celkem je nezajímá jestli VDSL nebo optika nebo wi-fi když to nebude stát ledvinu a nebude to úplně pomalé. Je to i tím, že drtivá většina lidí žádnou vysokou rychlost reálně fakt nepotřebuje. Jen to obvykle opravdu nejsou čtenáři tohohle serveru.

Nerikam ze ta rychlost je tak spatna, jsou lidi kteri nedosahnou zdaleka ani na to u xDSL... cca 300 na 60 je uz dnes rozumne i pro stream 4K videa.

Mám pět dětí a jednu ženu a sto megabitů si platím jen proto, že padesát je levnější asi o čtyřicet korun. Důvod platit těch dvěstě padesát co tu je neexistuje. Dva sousedi jsou připojení jen přes data, třetí má nějakou čtyřicítku. Tchyně měla roky dvacetimegabit a ani si toho nevšimla, druhá část příbuzenstva má nějakou osmdesátku a taky ji prakticky nevyužívá. Já mám kanceláři nějakou čtyřicítku nebo co je to zač, je v ceně nájmu, chtěl jsem si platit víc ale zjistil jsem, že naprosto stačí i pro práci... To je reálný svět, kdyžtak.

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 07:52:29 »
Ondřej Caletka: zajmave, bylo by mozne mi vysvetlit, jak bych toto mohl provest v praxi? Kam bych se musel obratit?
Je to smer CTU - Cesky Telekomunikacni Urad a nebo jinde?
Ano myslel jsem to tak, ze Cetin ma v dome defakto stare draty, jestli je mozne dle tech paragrafu apelovat, ze draty vyzaduji udrzbu, takze byse nahradili novejsima treba jako je optika a nebo jen pridanim  :)
Bohuzel nevidim tolik do stavebniho zakona.
Ty to neprovedeš nijak. To by musel chtít a konat samotný ISP. A ten chtít a konat nebude, protože kvůli 22 bytům (což je navíc teoretické maximum) nemá smysl ztrácet čas a peníze za nějaké dlouhodobé spory.

« Odpověď #33 kdy: Dnes v 16:36:10 »
Důvod platit těch dvěstě padesát co tu je neexistuje. Dva sousedi jsou připojení jen přes data, třetí má nějakou čtyřicítku. Tchyně měla roky dvacetimegabit a ani si toho nevšimla, druhá část příbuzenstva má nějakou osmdesátku a taky ji prakticky nevyužívá. Já mám kanceláři nějakou čtyřicítku nebo co je to zač, je v ceně nájmu, chtěl jsem si platit víc ale zjistil jsem, že naprosto stačí i pro práci... To je reálný svět, kdyžtak.
Ano to presne tak je  :) Mam takto i lekare, co neresi cenu, takze realne ani nevi co ma ale zjistil jsem ze plati 250Mb/s. Duvod je jasnej, protoze O2 tam nema u nej zadnej velikej rozdil u xDSL v cene.
Dokonce mi to rekl i clovek z IT, ze prej staci 100 na 20, jakych 300?  :o Ze to mam jako pro sebe, jak za celej barak  ;D
Ja ale argumentoval tim, ze kdyby kazdemu teda stacilo 40Mb/s ze to nepozna, tak jsme dnes skoro jeste na vytacenem pripojeni, ze proste je dobre mit neco lepsi a navic. Je to pokrok.

Navic zde treba i staci beznej argument, prece mas dat veci do cloudu! Google ti nabizi uloziste, Franta si teda zaplati 100GB treba. No a jak tam dostane fotky?  ;D S pripojenim 10Mb/s upload, hadam ze to Frantu rychle omrzi a bude resit nekde SD kartu nebo nejake uloziste jine.

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 18:21:51 »
Franta (BFU) si cloud zcela jistě platit nebude, ten začne a skončí s těmi 15 GB, co Google dává gratis.
A fotky? No ty se zálohují průběžně, nikoliv naráz, takže i těch 10 Mbps je v pohodě dostačující (sám to mám u mobilního tarifu a nepozoruji nějaké obtíže, když se fotky každý den ukládají na Google).

« Odpověď #35 kdy: Dnes v 23:04:01 »
tennyson.acie: Dobra tak ten BFU uplne asi ne, ale co treba nejaky uz ten youtuber, co ruzne streamuje, posila videa ke strihani?  :)

Jen moje znama je holka, mamina s deckem (neni technik a ani tohle vse nezna) a musela objednat 500Mb/s fiber... proc?

Ma NAS, trochu programuje, dela webovky a vecne neco nahrava takze uz kvuli uploadu aby mela vic co rikala 200Mb/s.