Žije OpenVZ? Má budoucnost?

Žije OpenVZ? Má budoucnost?
« kdy: 31. 03. 2025, 10:30:44 »
Když hledám něco na téma OpenVZ, tak vždy najdu různě staré vlákno o tom, že OpenVZ končí, protože používá příliš staré jádro. Nicméně následně novější jádro vždy vyjde. A pak se situace znovu opakuje.

Poslední je OpenVZ9 ale od roku 2023 nemělo aktualizace. Asi OpenVZ9 pořád není prohlášeno za stabilní.

https://forum.openvz.org/index.php?t=msg&th=13701&start=0&

Celé to vypadá, jako kdyby jim bylo úplně jedno kolik mají uživatelů, vypadá to jako by umírali, ale pak vždy vydají novou verzi. A jede se na novo. Kdyby to znamenalo jen fungovat na trochu starším, ale lépe odzkoušeným jádře, dá se s tím žít.
Horší je ta nejistota.

Proč chci OpenVZ? Dle mých zkušeností je stabilita OpenVZ prostě lepší než LXC containerů.

Ono totiž věčně měnit kernel nejde moc dohromady s opravdu dobrou stabilitou. Když u špatného kernelu se projeví chyba třeba jednou za rok.

Jose D

• 907
    • Zobrazit profil
Re:Žije OpenVZ? Má budoucnost?
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2025, 11:00:26 »
Když se koukneš sem, https://download.openvz.org/kernel/, tak z těch verzí kernelu mám skoro nostalgický pocit, chci říci, 2.6.32 je z doby EL6, a my tu máme za dveřmi EL10.

« Odpověď #3 kdy: 01. 04. 2025, 18:15:20 »
Nejnovější stabilní kernel je 3.10.  (openvz7)

Pak mají ještě 5.14 openvz9, ale u něj není jisté jestli je dostatečně stabilní, nevydali žádnou aktualizaci od roku 2023.

Ale pořád je zjevně hodně těch co nepřešli.

Věc je tak, že ty starší kernely jsou totiž podstatně stabilnější. A kromě nějaký fanci blbostí nic nového podstatného navíc neumí.

Co je ale hodně špatné je ta nejistota, jestli vůbec vyjde ještě další veze. Ale asi vyjde. Jen to vždy vypadá, že nikoli.

Dle mojí zkušenosti stabilita openVZ kernelů a těch co jsou běžně v debianu s podporou lxc nejde moc srovnávat. OpenVZ je lepší.  Problém je hlavně ta nejistota a nekomunikace  z jejich strany.  Mají fórum a když se někdo zeptá kdy vyjde a jestli vyjde nová verze tak nikdo roky neodpoví a pak si někdo všimne, že nějaké komity jsou. Tedy snad ano.

Mě přijde, jako kdyby to používali hlavně na něco speciálního, kde jim ta zastaralost kernelů vyloženě nevadí.

« Odpověď #4 kdy: 01. 04. 2025, 18:20:18 »
https://blog.vpsfree.cz/prechazime-z-openvz-na-vpsadminos-spoustime-testovaci-prostredi/
Vývoj neskončil. Za měsíc od toho co na vpsfree prohlásili, že  "vývoj skončil" OpenVZ vydalo novou stabilní verzi 7, která má podporu do dneška a spousta lidí si ji stále pochvaluje, jen jsou zase nervózní z toho jestli něco přijde dále.

Problém je spíše to, že to vypadá, že vývoj skončil, ale není to pravda.

« Odpověď #5 kdy: 01. 04. 2025, 18:40:25 »
https://blog.vpsfree.cz/prechazime-z-openvz-na-vpsadminos-spoustime-testovaci-prostredi/
Vývoj neskončil. Za měsíc od toho co na vpsfree prohlásili, že  "vývoj skončil" OpenVZ vydalo novou stabilní verzi 7, která má podporu do dneška a spousta lidí si ji stále pochvaluje, jen jsou zase nervózní z toho jestli něco přijde dále.

Problém je spíše to, že to vypadá, že vývoj skončil, ale není to pravda.

Pardon. Popletl jsem ty roky. Nicméně platí, že v době kdy vpsfree tvrdilo, že OpenVZ je mrtvé, bylo zvolna docela aktuální a dobře fungující. Ale motiv k plánování přechodu začal o několik let dříve, kdy byla další verze OpenVZ nejistá.

_Jenda

• 1 616
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #6 kdy: 01. 04. 2025, 19:44:44 »
Promiňte za offtopic, ale jak to provozujete? Nabootuje to vůbec na současném HW, fungují síťovky, power management…? To se tyhle věci 10+ let nezměnily, nebo to má backporty driverů, nebo to provozujete na 10+ starém HW? A co SW podpora - distribuce, resp. zejména glibc (příp. systemd), mají předepsanou minimální verzi kernelu.

by_cx

• 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 01. 04. 2025, 19:59:32 »
Má OpenVZ něco navíc proti Incusu nebo LXD?

« Odpověď #8 kdy: 01. 04. 2025, 22:03:26 »
Promiňte za offtopic, ale jak to provozujete? Nabootuje to vůbec na současném HW, fungují síťovky, power management…? To se tyhle věci 10+ let nezměnily, nebo to má backporty driverů, nebo to provozujete na 10+ starém HW? A co SW podpora - distribuce, resp. zejména glibc (příp. systemd), mají předepsanou minimální verzi kernelu.

Sice to neprovozuju, ale vím o člověku, který to provozuje na a) starém hardware b) ve virtualizaci. A ano, rizika si uvědomuje a prostě to neřeší. Hlavně, že to něco dělá.

« Odpověď #9 kdy: 02. 04. 2025, 00:41:18 »
Má OpenVZ něco navíc proti Incusu nebo LXD?
No narozdíl od LXC  (LXD je nádstavba nad LXC) to funguje spolehlivě.  Jednotlivé containery jsou  bezpečněji odděleny. Takže si lze do kontaineru pustit i potencionálního záškodníka (např. zákazníka).

Já mám právě s LXC dost hnusné problémy.  Se projevují jen při větší zátěži a někdy třeba i jednou za rok. Ale i tak to stojí za to.   A tak dobře vzpomínám na OpenVZ, kdy se nikdy nic takového nestalo.

No kdyby zrovna nyní měli novější verzi OpenVZ, asi bych zkusil přejít zpět - alespoň jeden server.  Ale takto mi nezbývá než jít na FreeBSD jaily, kde jsem zatím žádný z problémů nepozoroval. Databáze v některých ohledech funguje na freebsd až 100 krát rychleji (na Linuxu nestíhá replikace, ale přitom se fláká) a ZFS funguje s cca 10 krát menším množstvím zápisů, takže mi nezničí SSD disky ani hodně zapisující a updatující databáze.  Jo a na linuxu mne mariadb občas vykopne s tím, že je gone away.  Prostě tam náhodně straší.  Teď jsme dělali mysqldump a po hodině, šla databáze někam pryč, takže se to nedělalo. A ni napodrudhý. Většina containerů, hlavně ty s menší zátěž funguje bezproblémů. Jen občas tam straší.