Jak editovat partitiony na SD kartě?

Jindra Vavruška

Jak editovat partitiony na SD kartě?
« kdy: 29. 12. 2011, 12:27:33 »
Ahoj všichni,
potýkám se s tím , že pro BeagleBoard xM, který bootuje pouze z SD karty, se musí připravit partitionavaná SD karta, která má na jedné partišně boot loader a na druhé ext3 root filesystem.
Bohužel nemám žádný linuxový systém na kterém bych mohl spravovat partišny a nahrát na ext3 systém, který chci spustit. Návodů jak to udělat ve windows (7 Pro, 64 bit) jsem sice několik našel, ale nic z toho nefunguje :( (partititon magic 8, gparted).

Neznáte někdo ještě další způsob (např. mount image jako virtuální disk a editace v nějakém jiném nástroji)? V tomhle jsem asi úplně vedle a nevím co s tím dál... mimochodem, nějak se mi nedařilo ani spustit takové věci jako ubuntu live, knoppix apod., vždycky se něco zvrtne - snad nesedí HW nebo co... (Dell Latitude D630, PC s MW525 nebo HP ProBook 4530s)

Díky za případné rady a přeju veselého silvestra.

Jindra

Petr

Re:Jak editovat partitiony na SD kartě?
« Odpověď #1 kdy: 29. 12. 2011, 13:05:41 »
Ahoj, jestli Ti nebootujou live distribuce, zkus nějakou (live) distribuci ve VirtualBoxu. V něm si nabootuj libovolnou distribuci (např. Parted Magic) a tam spusť gparted.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 29. 12. 2011, 13:13:32 »
Já jen upřesním, že VirtualBox by měl být od Oraclu, protože budeš potřebovat podporu USB a ta v obyčejné verzi snad není podporována, jestli se nepletu.

Petr

« Odpověď #3 kdy: 29. 12. 2011, 13:30:41 »
Nepleteš se. V základní verzi, ve který je v repozitářích, neni USB podporováno. Dá se to ale doinstalovat, nebo stáhnout instalaci VB přímo z jejich stránek. Ve Win ale neni co řešit, stačí stahnout instalaci + ExtensionPack.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 29. 12. 2011, 13:32:56 »
Ve Windows jsem kdysi byl donucen použít toto: http://www.partition-tool.com/personal.htm ale jestli to umí, to co potřebuješ, to už se fakt nepamatuji.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 29. 12. 2011, 13:37:27 »
Ještě se možná bude hodit toto http://www.fs-driver.org/ ,ale to už fakt lovím hluboko ve své paměti.

Jindra Vavruška

« Odpověď #6 kdy: 29. 12. 2011, 14:09:16 »
Já jen upřesním, že VirtualBox by měl být od Oraclu, protože budeš potřebovat podporu USB a ta v obyčejné verzi snad není podporována, jestli se nepletu.

Díky zkusím. Někde jsem natrefil na jiný VirtualBox, ne oraclovský. Ale mám zabudovanou čtečku SD, tak třeba se to chytne i bez USB :-)  Teď ještě někde vyhrabat nějaký live linux. Z poslední doby mám někde asi tři, ale zrovna žádný na notebooku v práci.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 29. 12. 2011, 14:18:08 »
Stáhni si image system rescue cd, je to mocní nástroj ;-)

Jindra Vavruška

« Odpověď #8 kdy: 29. 12. 2011, 22:54:32 »
Ve Windows jsem kdysi byl donucen použít toto: http://www.partition-tool.com/personal.htm ale jestli to umí, to co potřebuješ, to už se fakt nepamatuji.

Tak toto jsem zkoušel (home edition). Nefunguje pro SD karty v interní čtečce, respektive nijakým způsobem to nenabízí možnost měnit partitiony na SD - stejně jako standardní windowsové tooly.

Jindra Vavruška

« Odpověď #9 kdy: 29. 12. 2011, 22:59:49 »

Díky, funguje. Nepodařilo se mi do VirtualBoxu připojit interní SD čtečku (v device manageru windows se tváří jako SCSI zařízení a ve VB není vůbec vidět). Nicméně s externí USB čtečkou se mi to po kratším laborování podařilo rozběhnout. Je potřeba správně nastavit USB filtry v konfiguraci VB a aspoň jednou USB čtečku zasunout po nastartování VB, aby se aktivoval VirtualBox USB driver (kdo to používá, ten to zná, ale pro případné začátečníky jako jsem já to sem radši píšu).

Jindra