Indie je velka zeme, takze jsou vsude.
Distribuce inteligence je stejna jako kdokoli jinde, mozna je ta krivka v Asii posunuta mirne nahoru.
Nicmene vsechno ostatni je jinak.
Vcera jsem mel rozhovor se svym opravdu schopnym indickym kolegou architektem (zije jet ed v UK). Strasne si stezoval na jeho offshore built team, musel jim vysvetlovat, jak se definuje promenna v javascriptu.
To samy jinej zakaznik, indickej kolega (nekolik let v UK) super, zkusenejsi nez ja (nastesti se nase kompetence zcela neprekryvaji), jeho IBM offshore team neskutecne otresnej.
V offshorech je to nejlevnejsi, co zbylo. Jeste hu,r z nich opravdu psychickym tlakem delaji roboty. Nejdesivejsi jsem to videl na developerkach. Naprosto neschopnej IBM tech lead je v podstate nenechal promluvit nahlas, "vysvetloval jim moje pozadavky" (a naprosto blbe, ty holky to pochopily napoprve lip). po 3 mesicich, co se objevil na scene, tak ty holky byly samostatne vpodstate nepouzitelny. Tenhle modus operandi jsem videl nekolikrat.
Tentyz trend na urovni manageru. Primo v UK vsichni nadrizeni velezkuseni a schopni Indove.
Druhej projekt "delivery/PM managerka" sedici v Indii,jen 3 mesice zkusenosti a hodili ji na hlavu team 50 lidi u obrovskyho zakaznika. Neschopna, nikdy odpovi a nevyresi pozadavek, v podstate se shovava a vyleze jen v Teams s nejakymi pokusy o micromanagement zcela primitivnich ukolu. Purchase order lidem zarizuje tydny po tom, co uz sedi v praci ( a potom to nejde jednoduse vyfakturovat).
A poprve v zivote jsem videl, ze po odchodu nekolika lidi je cely run team docasne bez pristupu k prod serverum, o ktery se maji starat a zoufale se shani, jak to dostat nazpet.
Tolik k INdum. Neni koure bez ohynku.