Doporučte notebook okolo 1000 eur

Re:Doporučte notebook okolo 1000 eur
« Odpověď #15 kdy: 17. 02. 2025, 21:23:51 »
do prace ke kompu jsem si koupil repliku klavesnice ibm model m a nemecke popisky mi nevadi, cesky pisu minimalne.

Používám hlavně toto https://www.maltron.com/store/p20/Maltron_L90_dual_hand_fully_ergonomic_%283D%29_keyboard_-_US_English.html

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 17. 02. 2025, 22:09:52 »
Ešte som pozeral na https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-d12755813.htm
[...]
Akurát tá klávesnica že má tlačítka pg up/down, home, end tak chujovo umiestnené (aspoň na ilustračnom, neviem ako je to v prípade CZ/SK layoutu)
Tak Up/Down ma stejne jako to "HP ProBook 460 G11" co si psal ze asi koupis ;-)
Home/End/Delete ma umistene to Lenovo lepe nez to HP, stejne tak ma lepsi vyssi sipky a predsunute, a "hlavne" narozdil od HP, nema Power tlacitko jako soucast klavesnice ;-) s fotek neni moc jasne zda placate klavesy maji oba, nebo jen to HP, v tom by byl lepsi nejspis ten Thinkpad (viz zminovanej Lenovo E16 gen2) kterej klavesy propadle ma...

Na ilustračných áno, ale čo som sa pýtal výrobcu v prípade CZ/SK layoutu by mala mať všetky nad numerickým blokom, akurát end je nahradený power tlačítkom (čo je síce tiež nezmysel), ale keď pozerám, tak málo ktorý laptop má rozumný  layout. Mám pocit že čím ďalej tým viac experimentujú a už len čakám kedy príde klávesa čo bude mať Fx klávesi v poradí F12 F1 F4 F7 F2 F8 F3 F9 F5 F10 F6 F11 pretože je to "cool". Ako fakt by ma to neprekvapilo. Momentálne mám G5 5590 a tam mi layout klávesnice vyhovuje teda až na malé šípky.

« Odpověď #17 kdy: 18. 02. 2025, 10:31:00 »
Na ilustračných áno, ale čo som sa pýtal výrobcu v prípade CZ/SK layoutu by mala mať všetky nad numerickým blokom, akurát end je nahradený power tlačítkom (čo je síce tiež nezmysel), ale keď pozerám, tak málo ktorý laptop má rozumný  layout. Mám pocit že čím ďalej tým viac experimentujú a už len čakám kedy príde klávesa čo bude mať Fx klávesi v poradí F12 F1 F4 F7 F2 F8 F3 F9 F5 F10 F6 F11 pretože je to "cool". Ako fakt by ma to neprekvapilo. Momentálne mám G5 5590 a tam mi layout klávesnice vyhovuje teda až na malé šípky.
Prostě šetří mistem. Snažit se držet v jednom bloku 6 tlačítek, který většina lidí nepoužívá, se jim nevyplatí. Když je můžou místo toho rozstrkat někam, kde "zbylo místo". Spíš bych se nedivil, kdyby časem zmizely úplně a byly dostupný jenom přes nějakou Fn kláveesu.. koneckonců třeba Macbook to tak už má.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 18. 02. 2025, 15:51:48 »
Ešte som pozeral na https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-d12755813.htm je tam síce iGP, ale čo som pozeral tak nie je výkonovo výrazne pomalšia než GTX 1050, ktorá mi aj dnes stačí viac než dostatočne. Inak AMD CPU (8C/16T), 32GB RAM a 1TB SSD mi pripadá slušné. Akurát tá klávesnica že má tlačítka pg up/down, home, end tak chujovo umiestnené (aspoň na ilustračnom, neviem ako je to v prípade CZ/SK layoutu)
Používám myš v levé ruce, takže pro práci se schránkou používám Ctrl+Ins a Shift+Ins, takže u mě by tahle klávesnice byla důvod to nevzít, potřebuju pravý Ctrl i Shift a samostatný Insert a to jak moc notebooků má zprzněnou klávesnici mě fakt vytáčí.

« Odpověď #20 kdy: 19. 02. 2025, 11:33:09 »
Používám hlavně toto https://www.maltron.com/store/p20/Maltron_L90_dual_hand_fully_ergonomic_%283D%29_keyboard_-_US_English.html

A co na to říkal psychiatr?  :P

Nevim Tveho psychiatra neznam.

Pokud vazne chces vedet proc ta klavesnice existuje tak si o te klavesnici neco precti.

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 21. 02. 2025, 16:29:19 »
Ešte som pozeral na https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-d12755813.htm je tam síce iGP, ale čo som pozeral tak nie je výkonovo výrazne pomalšia než GTX 1050, ktorá mi aj dnes stačí viac než dostatočne. Inak AMD CPU (8C/16T), 32GB RAM a 1TB SSD mi pripadá slušné. Akurát tá klávesnica že má tlačítka pg up/down, home, end tak chujovo umiestnené (aspoň na ilustračnom, neviem ako je to v prípade CZ/SK layoutu)
Používám myš v levé ruce, takže pro práci se schránkou používám Ctrl+Ins a Shift+Ins, takže u mě by tahle klávesnice byla důvod to nevzít, potřebuju pravý Ctrl i Shift a samostatný Insert a to jak moc notebooků má zprzněnou klávesnici mě fakt vytáčí.

Ano, ako hovorím, novodobé laptopy prznia klávesnicu strašne moc. A to ja používam pg up/down klávesy dosť často. Ale nič lepšie neviem nájsť, ako pozerám väčšina má divnú klávesnicu.

« Odpověď #22 kdy: 21. 02. 2025, 20:08:16 »
Jen pro sichr ...

Na spouste notasu jako nahrada za chybejici PgUp/PgDn funguje Fn+sipka nahoru/dolu.
Je to trosku pakarna, ale furt lepsi, nez aby to skutecne neexistovalo...

« Odpověď #23 kdy: 07. 03. 2025, 16:10:42 »
Dostal jsem před týdnem jako nový pracovní notebook ten zmiňovaný HP Probook 460 G11 (32 GB RAM, Intel Core Ultra7 155U) tak pár postřehů:
+ pocitově lehký a pevný
+ výkonu je dostatek, i když podle papírových údajů jsem čekal ještě větší rozdíl oproti předchozímu notebooku (Intel Core i7-8550U)
+ bez problémů si nechal líbit 4 TB disk WD Black SN850X, i když oficiálně taková velikost podporovaná není; i bez jakéhokoliv chladiče se drží na dobrých teplotách (idle 34°C, v zátěži do 65°C)
+ kamera má posuvnou mechanickou záslepku
+ i když je tenký má LAN konektor (s vyklápěcí polokrytkou)
+ rozlišení 1980x1200 je lepší než mé předchozí FullHD (ale velikost bohužel o 1,3" menší)
+ takové ty běžné věci jako podsvícení klávesnice a čtečka otisků prstů
+ klávesa Power umístěná v klávesnici vcelku nevadí, na náhodné krátké stisknutí nereaguje, musí se sekundu podržet
- v zátěži je docela hlučný - dalo se u tohoto 25W CPU očekávat, teplotní špičky jsou podle HW Monitoru i přes 105°C
- děsné repráky, jsou vepředu zespoda, při online schůzkách slyším ostatní jako odněkud z hrnce nebo ze sudu
- děsná klávesnice, je téměř zarovnaná s povrchem notebooku, příliš úzký okraj, pocitově nepříjemné, nedá se řídit hmatem, musím se na klávesy dívat - daleko více překlepů než na předchozím notebooku HP
- děsná klávesnice 2, šipky doleva a doprava jsou zkombinované půlklávesy s PgUp a PgDn (na jejich původním místě je totiž speciální klávesa pro spuštění kalkulačky :o a Power tlačítko) - už se mi za ten týden mnohokrát stalo, že jsem se chtěl posunout o znak doleva a místo toho jsem skončil o stránku výše
- děsná klávesnice 3 - levý Shift a CTRL jsou maličké čtvercové klávesy, opakovaně místo CTRL mačkám Fn, zato vpravo od AltGr přibyla zbytečná speciální klávesa pro spouštění CoPilota  :o.
- děsná klávesnice 4 - PrtScr je dostupný na klávese F12, tedy je dostupný až v kombinaci Fn+F12  :o. Vedle je místo něj samostatná klávesa Ins, pro mě zcela zbytečná, PrtScr používám 10x častěji
- napájení pouze přes USB-C a pouze z levé strany - když už to udělali jen přes USB-C, mohlo dát na každou stranu notebooku jeden konektor (USB-A má z obou stran), mně to třeba vlevo moc nevyhovuje, napájecí USB-C kabel mám ohnutý o 180° a konektor občas trochu vylamuje USB port (kryt je i z boků naštěstí kovový, takže konektor podepře)
- uvnitř je spousta prázdného místa, klidně by se tam vešel druhý M.2 disk nebo větší baterie
- na rozdíl od mého předchozího Probooku nemá slot na SD/mikroSD kartu

« Odpověď #24 kdy: 07. 03. 2025, 16:27:47 »
A protože si hodně stěžuju na klávesnici a koukám, že to mé rozložení na obrázcích na webu vůbec není, přidávám foto mé klávesnice.