Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit

CFM

• 172
    • Zobrazit profil
Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Odpověď #120 kdy: 13. 11. 2025, 11:41:52 »
Odpověď zní: Neřeší se to nijak. A to nejen u starých domů, ale ani u novostaveb.
Protože jim někdo dobře poradí, že takhle je to správně, neb se to tak dělá už od Prokopa Diviše, a že to stejně ničemu nepomůže. Developeři mají zaplacený posudek, aby to bylo co nejlevnější.

Pěkně a obsáhle popsáno.

« Odpověď #121 kdy: 13. 11. 2025, 11:48:11 »
Odpověď zní: Neřeší se to nijak. A to nejen u starých domů, ale ani u novostaveb.
Protože jim někdo dobře poradí, že takhle je to správně, neb se to tak dělá už od Prokopa Diviše, a že to stejně ničemu nepomůže. Developeři mají zaplacený posudek, aby to bylo co nejlevnější.

Dělá ae to tak, protože zavedená praxe zjevně desítky let všem vyhovuje

jjrsk

• 821
    • Zobrazit profil
« Odpověď #122 kdy: 13. 11. 2025, 14:09:26 »
....
Proto se vdycky pise ze jde o opravu, nikoli o rekonstrukci. Ta by totiz aktualni normy splnovat musela.

CPU

• 1 238
    • Zobrazit profil
« Odpověď #123 kdy: 13. 11. 2025, 16:48:36 »
A co si tam původní tazatel vlastně natáhl?
Ten Coax?

« Odpověď #124 kdy: 13. 11. 2025, 18:29:05 »
A co si tam původní tazatel vlastně natáhl?
Ten Coax?

Psal že se teprve odhodlává a sbírá informace k rozhodnutí, kterou variantu.
A ohledně tempa realizace: vždyť je to 300m někde v plenéru, a on není insider.
Mimochodem taková drážkovačka na traktoru, to je hodně nefér zbraň...
Edit: ono se to dá i půjčit, v takovém menším provedení...
« Poslední změna: 13. 11. 2025, 18:34:38 od František Ryšánek »

CPU

• 1 238
    • Zobrazit profil
« Odpověď #125 kdy: 13. 11. 2025, 19:20:37 »
Mimochodem taková drážkovačka na traktoru, to je hodně nefér zbraň...

Jojo, Němčouři i Poláci dospělou verzí toho zakopali dost optiky, aby celou zeměkouli omotali snad 20x a dostali se snad do většiny vesnic.

A jak naznačuješ, nemá se makat těžce ale chytře.

Když je terén lehčí, člověk týpky vidí s tímhle:

https://www.forichtung.cz/produkt/pudni-ryhovac-drazkovac-rt50-6/
Ty půdní drážkovačky se dají kolikrát půjčit v pátek večer a vrátit v sobotu večer.
Taky jsem to takhle řešil, udělá to neskutečně práce a vyšlo mě to na dvojku.

Kabelovejma lopatama:
https://www.peleva.cz/ryc-drazkovaci-ean35822.php
https://zahradni-naradi.com/shop/stavebni-naradi-krumpholz/stavebni-lopata/frankfurter-cable-scoop-6502/
https://kotarbau.cz/product-cze-625-drenazni-ryc-51x12-cm-s-drevenou-nasadou.html

Tím to jde taky rychle, pokud člověk není chrastítko a hlavně si od začátku vezme rukavice.

A v lese se člověk neobjede bez pneumatického rýče:
https://www.conrad.cz/cs/p/scheppach-aero2spade-pneumaticky-ryc-6-3-bar-1890446.html
Na ten pneumatický rýč se dá sehnat nástavec, který ti vyzobne kus hlíny a prdneš jí vedle.

Hodí se i řetěz na motorovku na drážky, z Alíku za šest kil, protože se s ním dá zajet do zeminy/kamení a nijak ho to nerozruší. Blbě to řeže, šutry to netupí.

A ještě jedna věc, teď je moderní to místo půl metru nezámrzné hloubky dávat do třiceti cenťáků jen pod drny.

Jo a pozor, v této oblasti jsem jen teoretik, který si zahrabal pár set metrů kabelu v hlíně jako ze zahrádky a párkrát viděl makat pajďuláky. Tohle píšu, aby si na to člověk neval lopatu a krompáč a nezačal se dřít jako pako. Že na to zahrabávání jsou prostě lepší chytrosti.
« Poslední změna: 13. 11. 2025, 19:27:17 od CPU »

« Odpověď #126 kdy: 14. 11. 2025, 12:21:17 »
Dobrý den,

pokud chcete 300 metrů optiky, mám. Zbyla mi po instalaci optiky v bytě. Jsem z Prahy, Vinohrady, ale mohu to teoreticky někdy vzít na trase do Ostravy.

OM4 50/125, 4 vlákna. Cena 5000 CZK.

Je to dle oznaceni na kabelu "optix univ 4g50/125 om4 lsoh clt 587/17/1/1" tento https://eshop.opticord.cz/kabel-gelovy-univ-50-125um-4-vl-lsoh-dca-clt-om4-se-zakladni-ochranou-proti-hlodavcum_d3713.html

Popis.

Výhody:
• FRLSOH plášt - bezhalogenový, plamen retardující
• nejkvalitnější vlákno CORNING
• materiál pláště je z kvalitních evropských surovin
• Český výrobek z Děčína.

Specifikace
• počet vláken: 4
• typ vlákna: MM 50/125 µm OM4, barevně rozlišená vlákna
• vnější plášť: LSZH pro vnitřní/vnější užití
• tahové prvky: skelná příze
• průměr: 5,2 mm
• ochrana proti hlodavcům
• rychlá a jednoduchá montáž
• plně voděodolný
• snadná ohebnost

Použití:
• vnější i vnitřní páteřní trasy sítí
• vedlejší rozvody
• telekomunikační a datové přenosy

Provozní podmínky:
• teploty pro pokládku a montáž: 5°C až +40°C
• provozní teploty: -30°C až +70°C
• přepravní a skladovací teploty: -40°C až +70°C

• FRLSZH (oheň nešířící, nedýmivé a bezhalogenní) plášťové materiály pro vnitřní a universální použití, ale také PE (polyetylén) vhodný pro venkovní instalace nebo i jiné speciální materiály. Reakce na oheň podle vyhlášky CPR: třída Dca

« Odpověď #127 kdy: 15. 11. 2025, 21:22:23 »
...Jak se tohle vlastně řeší u starších domů? Díky moc!
Nelinearita ale vadí velmi, zejm. moderním modulacím s velkou bitovou hloubkou na symbol (QAM a její dcera OFDM).

Zde diskutovaná technologie G.hn pracuje s modulací QAM 4096

CFM

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #128 kdy: 16. 11. 2025, 16:04:04 »
Nelinearita ale vadí velmi, zejm. moderním modulacím s velkou bitovou hloubkou na symbol (QAM a její dcera OFDM).
Ano QAM4096 potřebuje EVM pod 1% a problémy nastávají hlavně u koncových zesilovačů vysílače (větší výkony a/nebo low power design).

Zde diskutovaná technologie pracuje s výkonem max 5dBm (cca 3mW), což je při 75ohm méně než 1V amplituda, a bavíme se o pasivních prvcích. Má někdo aspoň jednu zkušenost či odkaz, že by to byl problém? Nebo je to další "důvod" proč to nedělat správně?

« Odpověď #129 kdy: Dnes v 13:11:22 »
Ano QAM4096 potřebuje EVM pod 1% a problémy nastávají hlavně u koncových zesilovačů vysílače (větší výkony a/nebo low power design).

Zde diskutovaná technologie pracuje s výkonem max 5dBm (cca 3mW), což je při 75ohm méně než 1V amplituda, a bavíme se o pasivních prvcích. Má někdo aspoň jednu zkušenost či odkaz, že by to byl problém? Nebo je to další "důvod" proč to nedělat správně?

link nefunguje

důvodů, proč to nedělat "správně",  je celá řada. Jedním z nich je třeba efektivita

« Odpověď #130 kdy: Dnes v 20:59:55 »

Zkoušeli jsme to na SHDSL modemech velmi konkrétně a prakticky. SHDSL modemy G.991.2 Annex B, rychlost 15 Mbps na pár, "modem" byl vlastně router se dvěma SHDSL porty, uměl i routovat a dvě linky bondovat. Modulace byla nějaká varianta TC-PAM, nevím kolik to mělo efektivních bitů na symbol. Vyštrachal jsem v archivu a přikládám dva screenshoty FFT pro dvě různé modulační rychlosti, a oscilogram do zátěže 100 Ohm - já tam čtu asi 3V špička od nuly, to je lehce přes 2V efektivní. Naprázdno / jenom krátký kabel to dávalo rozkmit kolem +/- 10 V (špička).

Vzala se sdružená ochrana tř.B+C, nějaká Brokova stávající, která byla poměrně "utažená" na optimální ochranný účinek a koordinaci energetických odolností v kaskádě. Ta ochrana byla naladěná na "nějaký dvoudrát" - už nevím, jestli to byly voiceband async modemy, nebo RS485 nebo tak něco. Prostě první stage jiskřiště, druhý stage transily, sériově rezistory (Brokův oblíbený model, wattáž, odpor). Ty původní transily byly tuším "5 kW" - týká se odolnosti pro pulz o nějakých časových parametrech, zřejmě daných normou, možná EN61000-4-4.

Snažili jsme se z toho skrz dvě ochany na stole dostat aspoň 5 Mbps, což bylo jinak reálné omezení nějakých dlouhých linek co běžně provozovali naši zákazníci. V původním zapojení skrz ochranu nechodil provoz vůbec. Když jsem vyhodil transil, tak se linka spojovala bez omezení na max. Tak jsem zkoušel v několika krocích slabší a slabší transily, až se přenos postupně rozjel. Nojo, ale výsledný transil měl tak mizernou energetickou odolnost, že prakticky nemělo smysl ho v zapojení nechávat, protože samotný modem uvnitř byl chráněný teoreticky líp :-) Provoz mezi 2 - 5 - 7 Mbps mi podle starých záznamů chodil s transily jako 1.5KE33CA nebo P4KE33CA - to je otvírací napětí 33V, bipolární model, 1500 resp. 400 W.  Zajímavé bylo, že když jsem na linku přidal jenom rezistivní útlum (citelně větší než dělala samotná ochrana), nebo i kondík o podobné kapacitě jako měl parazitně transil, tak přenos fungoval. Tolik k mé hypotéze o nelinearitě. Zobrazit konstalaci toho TC-PAMu samozřejmě neumím, nemám jak. A údaje jako odstup SNR... tuším v podobě jednoho úhrnného čísla se z toho dostat dal. Jo, v záznamu čtu něco jako 24 dB v ideálním případě, a něco jako 9-11 dB když "to aspoň nějak bylo ochotné fungovat" (rychlost na automatiku, jednotky Mbps). Což samozřejmě neříká nic o spektrální charakteristice linky, rozložení toho IMD rušení ve spektru apod.

Vemte si, že ten transil má otvírat řádově při 30V, posílám skrz něj něco jako 3V, a stejně mi ten signál zmarní, ale jinak než kondenzátor. Jasně... Vy mluvíte o signálu s amplitudou asi 1V RMS, to je asi půlka, a intermodulační produkty za jinak stejných okolností klesají v logaritmické škále dvakrát rychleji než signál. Otázkou je, zda my dva spolu srovnáváme "za jinak stejných okolností" atd.

Čili ve finále mám jenom tu praktickou zkušenost, s přenosem asi 2..15 Mbps, nedaleko od těch úrovní amplitudy co zmiňujete, že transil je víc trápení než užitku. Bohužel :-( Ve finále jsme to dodávali jenom jako jednostupňovou ochranu (jiskřiště + odpory) a statisticky to mělo ochranný efekt snad stoprocentní.