Jste připraveni na život offline?

Re:Jste připraveni na život offline?
« Odpověď #225 kdy: Dnes v 14:11:10 »
Leda tak na víru odevzdání se satanovi
Bůh vs. Satan - jsi si jistý kdo je ten dobrý a kdo špatný?
Znáš jen propagandu jedné strany, a i ta je dost pochybná.
Devět milionů křesťany upálených "čarodějnic" by třeba něco napovídalo...

« Odpověď #226 kdy: Dnes v 14:34:54 »
Ano. Jsem si jistý. Mám s oběma osobní zkušenost.

Zajímalo by mě, kdo vedl statistiku, která přišla na 9 mil. upálených čarodějnic. Nicméně upálila je s nejvyšší pravděpodobností inkvizice, to jest právní organizace lidí, která spadala převážně pod katolickou církev, což je zase další organizace lidí, kde bohužel se na vysoké posty dostávali také lidé prahnoucí po určité moci. Naštěstí ne všichni po moci prahnou.

Co se týká inkvizice, co by právnické instituce, která odsoudila na smrt hromadu lidí, mohu k ní říct jen jedno. Ježíš učil: Nesuďte, aby jste nebyli souzeni.

A co se týká té "propagandy" jedné strany, lidé věřící v Boha samozřejmě narážejí i na protistranu, tedy na satana a zlé duchy, kteří je neustále pronásledují.

Jak jsem řekl, mám s oběma osobní zkušenost.

« Odpověď #227 kdy: Dnes v 15:05:09 »

To je, myslím, nade vší pochybnost jasné. Chtěl snad Bůh, aby někdo ty čarodějnice upálil? Nikoliv, veškeré tyhle ohavné činy dělali jen lidé, kteří to dělali z pohnutek vlastního ega - buď ze strachu, zaslepenosti nebo touhy po moci, kterou si tímto upevňovali. Kdo si dovolil zpochybnit, co říkala církev, se stal kacířem a mohl skončit hodně špatně. To nebyla věc víry či Boha, to byla věc náboženství (což je vlastně předpis toho, jak se má správně věřit a co se u toho musí a co se nesmí).

Je mimochodem zajímavou otázkou, jestli veškeré zlo je opravdu jen špatné, nebo tu může mít i nějakou pozitivní funkci. Asi se na to dá nahlížet různě, někdo by tvrdil, že bez zla by nebylo dobro (nebylo by dobro proti čemu postavit nebo s čím srovnávat), což je smysluplný pohled. Zlo může sloužit jako vzor toho, čemu je třeba se vyhnout a jak se nechovat, nejlépe když si člověk představí, jak by se nějaký jím potenciálně vykonaný zlý skutek líbil jemu samotnému, kdyby se stal jemu samotnému.

Stejně tak mi ale smysluplné přijde, že dobro může existovat bez zla - prostě tomu jen nebudeme nutně říkat dobro, ale budeme se k sobě prostě chovat hezky a nebudeme si ubližovat. A když náhodou uděláme v dobré víře něco, co by si druhý tak úplně nepřál, neodsoudí nás za to, ale naopak to přijme a pochopí naše pohnutky a my si zase uvědomíme, že jsme to dělat neměli a příště si dáme pozor.

Je to tedy spíš věc filozofická a mohlo by to fungovat v nějakém ideálním světě, ale představa to je podle mě zajímavá.

« Odpověď #228 kdy: Dnes v 15:28:27 »
A kam jdou vlastně věřící zabití ve válce? Jestliže jde o nějaký posmrtný život, neposílají se protivníci navzájem do nebe a tím pádem si navzájem prokazují službu? V mnoha náboženstvích je sebevražda, stejně tak i stará panna, nebo jiná sexuální orientace, a všechno co nevede k množení se (a šíření víry), považováno za špatné či vstupenku do pekla, zatímco smrt v boji za víru/boha/bratra/... je vstupenkou do nebe.

Pak si myslím by bylo nejlepší, kdyby se všichni věřící navzájem pobili, poslali se každý do svého nebe, a nám ostatním smrtelníkům tady na Zemi dali pokoj.

Samotřejmě bude někdo namítat, že víra není náboženství a že pokud věřím v boha sám o sebe, tak mne nikdo nenabádá zabíjet ostatní, ale počkat... člověk se nenarodí s myšlenkou, že je nějaký bůh a posmrtný život a tak podobně, ale tak nějak tu myšlenku pochytí během života. Takže nějaká nezávislá víra nějak těžko může vzniknout, protože touhle rakovinou je prorostlá celá společnost.
Na tohle odpovědět mi dává dost zabrat. Ale pokusím se to rozebrat.

Věřící ve válce jdou většinou do očistce, neboť jsou vázáni rozkazem nadřízených k tomu, aby zabíjeli. Ti, co odmítnou vykonat rozkaz, dostanou dlouholeté vězení, nebo jsou odsouzeni k smrti. Ti, kdo odmítli vykonat rozkaz zabíjet, šli buď do očistce, nebo do Nebe, podle toho jak se chovali po celý život. Velikou roli hraje i to, zda svých hříchů před smrtí hluboce a upřímně litovali, nebo ne.

Není pravda, že "sebevražda, nebo jiná sexuální orientace, a všechno co nevede k množení se (a šíření víry)," je v jistých případech vstupenkou do pekla. Tímto se strašili a dnes ještě straší lidé, aby se podřídili lidem chtícím mít moc nad ostatními.

Nicméně v církvi jsou citované pojmy, a to co představují, považovány za špatné. Tohle slovo je trochu nešťastné, protože tak trochu "odsuzuje" ty lidi, kteří spáchali sebevraždu, nebo mají jinou sexuální orientaci. Radši bych namísto slovo špatný, použil slovo "hříšný".

Ano, je hřích spáchat sebevraždu, což je do jisté míry vlastně také vražda, byť sebe samého. Je hříšné mít sex s člověkem stejného pohlaví, nebo sex s ne-člověkem. Lidé jsou hříšní a konají tak proto, že jsou napadáni zlými duchy a nemají sílu jim odolat. V mnoha případech ani nevědí, že to je satan, nebo jiný zlý duch, který nad nimi získal moc, byť dočasnou.

Ti co páchají hříchy a zároveň je považují za dobro, se pak z toho budou zodpovídat po své smrti a budou mít tak těžký a tak dlouhý očistec, nakolik toho nahřešili a jak těžkých hříchů se dopouštěli. V mála případech mohou jít tito lidé skutečně do pekla.

Určitě jsi si všiml, že v mnou citovaném výčtu chybí "stará panna". Hodně panen se rozhodlo svůj život zasvětit Bohu životem v klášteře a bez možnosti o své panenství přijít. Ale i jeptišky, jak se jim říká, jsou pronásledovány zlými duchy a mohou jim podlehnout.

Opravdu by sis přál, aby se všichni věřící navzájem pobili?

Skutečně nevím s jakou myšlenkou se rodí člověk. Ale určitě ne s nenávistí vůči své matce.

Celá společnost je prorostlá jedinou rakovinou, kterou je pýcha, což je nejhorší verze nelásky, tedy nejhorším opakem Lásky.

« Odpověď #229 kdy: Dnes v 15:55:21 »
a budou mít tak těžký a tak dlouhý očistec, nakolik toho nahřešili
Což platí až od 12. století, předtím ani katolíci očistec neměli, oficiálně ho zavedl až Tridentský koncil v 16. století. A jiné křesťanské církve, které se drží původního nepřelhaného znění Bible, tenhle blud neuznávají vůbec, protože je to novodobá hereze spojená s prodejem odpustků.

Těch devět milionů upálených je pro křesťany celkově, i když katolíci co do výkonnosti celkem slušně vedou.

Mimochodem, ta osobní zkušenost znamená, že ses s oběma osobně setkal? ;D