Zdravím, rád bych se zeptal na jednu věc za svého známého, který si koupil nový iPhone 13 mini a chtěl přenést data ze svého dosavadního iPhone 6s. Podotýkám, že jablečnému světu nerozumím, protože ho nevyužívám, takže se budu možná ptát hloupě a informace mám navíc zprostředkovaně, jediné, co jsem viděl na vlastní oči, je iPhone 6s, který hlásí, že nelze používat.
Známý chtěl přenést data skrze nějakého průvodce přenosem, asi něco, co už v těch iPhonech je, předpokládám, že do tohohle světa se, na rozdíl od světa Androidového, nes**ou různí výrobci s různými strategiemi přenosu dat mimo nějakou „klasickou cestu Google“. Došel do stádia, kdy se oba iPhony nějak spojily a ten nový chtěl zadat kód toho starého (nebo PIN či kýho čerchmanta - šlo o kód zámku telefonu, kde známý běžně používal spíše otisk prstu).
A tady nastal ten problém. Zadal kód v domnění, že jde o správný kód, nicméně to zahlásilo, že kód správně není. Zadal ho tedy pečlivěji podruhé a opět hláška, že není správný. I podíval se někam na nějakou kartičku, kde ho měl pro jistotu zapsaný a zapsal ten samý kód potřetí. Došlo k tomu, že iPhone 6s zůstal zablokovaný, ale nejspíš tam byla ještě nějaká možnost ho odemknout přímo na samotném zařízení (ne přes ten nový). Nicméně tenhle starý iPhone 6s nebral ani otisk prstu, ani kód a teď už nenabízí žádnou možnost, kromě tísňového volání.
Moje otázka zní, jaké jsou možnosti dostat se do toho zablokovaného iPhonu. V tuhle chvíli jde asi jen o fotky, kterých tam budou mraky, kontakty jsou nejspíš přenesené skrze Apple účet, ale fotky se do Applu (do toho jejich cloudu) nepřenášely (prostě tam nejsou).
Vycházím z toho, že ten iPhone 6s je pořád ve stavu, kdy ta data obsahuje, protože je prostě jen zablokovaný a říká, že nejde použít. Všude na různých iWantech a podobných institucích, kam volal, mu řekli, že má smůlu, že jediná možnost, jak ten iPhone použít, je celý ho zrestartovat do factory režimu a přijít o všechna data, která tam jsou. To je nežádoucí a hlavně pro mě nepochopitelné. Proč je ve stavu, kdy navozuje dojem, že se tam nějak dostat dá, zatímco všichni říkají, že už se tam dostat nedá? To by přece dávalo smysl, aby se uvedl do factory režimu sám, když už k těm datům není cesta, ne? Není nějaká možnost ho oživit skrze ten Apple účet? Chápu, že se Apple chlubí tím (a jsou o tom i různé zmínky), že když je to zablokované, nedostane se tam nikdo, ani Apple, ale argumentace majitele je, že přeci on je majitel a tudíž by data měla být chráněna proti neoprávněnému přístupu někoho jiného, ale ne prokazatelného majitele.
Vedlejší otázkou je, jak se taková věc vůbec mohla stát? Budu uvažovat asi trochu jednoduše, ale … je možné, že mezi novým iPhonem a starým je v oblasti zabezpečení nějaký typ nekompatibility, kdy nový iPhone vnutí starému nějaký způsob zabezpečení, který starý sice přijme, ale neumí s ním pracovat a tedy nelze použít původní způsob odemčení, protože už si nerozumí s tím zabezpečením, a ani nový, protože na to nebyl připraven?
Anebo lze s jistotou říci, že prostě majitel opravdu zadával špatný kód a tím to zablokoval, přestože si je na tuty jistý, že zadával správný?
Jako já bych si samozřejmě před migrací telefonu do nového ze starého nejprve všechna data stáhnul, protože jsem paranoidní (a na tomhle příkladu je vidět, že bych udělal dobře), ale tato situace je momentálně mimo hru a nemá cenu o ní uvažovat, stejně jako o dalších možnostech, co se mělo udělat, než….
Díky za případné rady.
(Do rubriky Software jsem tento příspěvek zařadil proto, že jsem přesvědčen o tom, že jde o téma softwarové, pokud se mýlím, prosím adminy o korekci).