Smiř se s tím, že to nejde.
...naprostá většina ovladačů grafik i distribucí umí měnit rozlišení za běhu,....
to pouze za předpokladu, že detekují monitor. Jinak ta rozlišení vůbec nenabídnou.
Nejprve je třeba donutit ovladače, aby si vůbec všimly, že je připojen jiný výstup (u Win Automaticky).
U nvidie je toho možné docílit buď klávesovou zkratkou výrobce nebo:
nvidia-settings -a SwitchToDisplays=`nvidia-settings -tq ProbeDisplays`
nebo já mám ručně na klávesovou zkratku (na noťasech, kde nefunguje Fn+ExtLCD) přímo aktivaci LCD nebo ext. mon.:
nvidia-settings -a SwitchToDisplays=0x00010001
kde 0x00010001 je bitmapa spínající výstup (0x00001001 je jiný monitor...)
následně je třeba změnit rozlišení - tam ti srač.kovatá klikátka z KDE/Gnome nepomůžou, protože bez restartu Xek nepochopí, že je tam nový LCD.
Zase fFunguje jenom nvidia-setting (další kl. zkratka), bohužel nepřišel jsem na to, jak ho donutit použít konkrétní rozlišení - musí se klikat (snad už to teď jde - rok jsem to neřešil)
je to holt vopruz a to nemluvím o tom, že bych jaksi chtěl, aby po probuzení ze sleepu/hibernace linux sám pochopil, že když je připojená externí 26ka, že jí má dát jako primární a LCD na noťasu vypnout...
editace xorg nemá cenu - Xka u binárních ovladačů Xka bez restartu ext. mon. nevidí a za chodu se nepřizpůsobí.
určitě se tu najde spousta machrů, kteří budou tvrdit že to jde - tak je laskavě požádej, ať ti to nastaví a předvedou - už jsem se takhle několikrát pobavil na cizí účet. I když je to spíš v roce 2011 pláči.
hodně štěstí