Xorg.conf pro různé externí LCD

dvdmchl

Xorg.conf pro různé externí LCD
« kdy: 25. 02. 2011, 12:05:04 »
Primární display mám LCD notebooku. Jako externí mám jeden doma, jeden v kanclu. KAždý má ale jiné rozlišení.

Jak nakonfigurovat xorg.conf aby nastavil správné rozlišení podle aktuálně připojeného monitoru.
Takže potřebuji:
 - žádný externí LCD, pokud není připojen.
 - 1920x1080 doma
 - 1680x1020 kancl

A to vše pokud možno bez nutnosti restartu X.

Uvedu příklad.
Dělám doma, mám připojen 1920x1080. Zavřu lid, noťas jde do standby. Někde laptop otevřu bez externího monitoru, on to rozpozná a zobrazí pouze LCD laptopu, pokud byla okna na externím, tato přesune na LCD laptopu.
Zase do standby, otevřu v kanclu s připojeným 1680x1020, rozpozná, zobrazí správné rozlišení.

Jak to provést?
« Poslední změna: 25. 02. 2011, 12:27:00 od Petr Krčmář »

dvdmchl

Re: Xorg.conf pro různé externí LCD
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2011, 19:05:21 »
Tak s nvidii a jejíma ovladačema to takhle jde. Sice mi sám nezmění rozlišení, ale alespoň mě nechá nastavit ho ručně.

Problém byl tedy jenom s ATI9600 M10 a OSS ovladačema.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2011, 21:54:35 »
Naprostá většina ovladačů grafik i distribucí umí měnit rozlišení za běhu, v KDE a GNOME jsou na to klikací nástroje.

Ale kdybyste potřeboval mít víc nastavení v xorg.conf, tak to lze udělat pomocí ServerLayout.

« Odpověď #3 kdy: 01. 03. 2011, 08:33:44 »
Primární display mám LCD notebooku. Jako externí mám jeden doma, jeden v kanclu. KAždý má ale jiné rozlišení.

Jak nakonfigurovat xorg.conf aby nastavil správné rozlišení podle aktuálně připojeného monitoru.
Takže potřebuji:
 - žádný externí LCD, pokud není připojen.
 - 1920x1080 doma
 - 1680x1020 kancl

A to vše pokud možno bez nutnosti restartu X.

Uvedu příklad.
Dělám doma, mám připojen 1920x1080. Zavřu lid, noťas jde do standby. Někde laptop otevřu bez externího monitoru, on to rozpozná a zobrazí pouze LCD laptopu, pokud byla okna na externím, tato přesune na LCD laptopu.
Zase do standby, otevřu v kanclu s připojeným 1680x1020, rozpozná, zobrazí správné rozlišení.

Jak to provést?

Nepoužívat Linux?
(to je smutné konstatování po vlastních zkušenostech s jedním externím monitorem)
« Poslední změna: 01. 03. 2011, 08:35:39 od hawran diskuse »

Xjmeno363scdc

« Odpověď #4 kdy: 01. 03. 2011, 09:05:44 »
Smiř se s tím, že to nejde.
...naprostá většina ovladačů grafik i distribucí umí měnit rozlišení za běhu,....
to pouze za předpokladu, že detekují monitor. Jinak ta rozlišení vůbec nenabídnou.

Nejprve je třeba donutit ovladače, aby si vůbec všimly, že je připojen jiný výstup (u Win Automaticky).
U nvidie je toho možné docílit buď klávesovou zkratkou výrobce nebo:
nvidia-settings -a SwitchToDisplays=`nvidia-settings -tq ProbeDisplays`

nebo já mám ručně na klávesovou zkratku (na noťasech, kde nefunguje Fn+ExtLCD) přímo aktivaci LCD nebo ext. mon.:
nvidia-settings -a SwitchToDisplays=0x00010001
kde 0x00010001 je bitmapa spínající výstup (0x00001001 je jiný monitor...)

následně je třeba změnit rozlišení - tam ti srač.kovatá klikátka z KDE/Gnome nepomůžou, protože bez restartu Xek nepochopí, že je tam nový LCD.
Zase fFunguje jenom nvidia-setting (další kl. zkratka), bohužel nepřišel jsem na to, jak ho donutit použít konkrétní rozlišení - musí se klikat (snad už to teď jde - rok jsem to neřešil)

je to holt vopruz a to nemluvím o tom, že bych jaksi chtěl, aby po probuzení ze sleepu/hibernace linux sám pochopil, že když je připojená externí 26ka, že jí má dát jako primární a LCD na noťasu vypnout...
editace xorg nemá cenu - Xka u binárních ovladačů Xka bez restartu ext. mon. nevidí a za chodu se nepřizpůsobí.

určitě se tu najde spousta machrů, kteří budou tvrdit že to jde - tak je laskavě požádej, ať ti to nastaví a předvedou - už jsem se takhle několikrát pobavil na cizí účet. I když je to spíš v roce 2011  pláči.

hodně štěstí

dvdmchl

« Odpověď #5 kdy: 01. 03. 2011, 09:12:24 »
Naprostá většina ovladačů grafik i distribucí umí měnit rozlišení za běhu, v KDE a GNOME jsou na to klikací nástroje.

Ale kdybyste potřeboval mít víc nastavení v xorg.conf, tak to lze udělat pomocí ServerLayout.
Jj umí měnit za běhu. Předtím mi špatně detekoval rozlišení, při přepojení na jiný monitor. Teď mám jiný laptop s nvidia a problém zmizel.

ServerLayout ale potřebuje restart xorg pro změnu layout ne? To já právě nechci.

Nepoužívat Linux?
(to je smutné konstatování po vlastních zkušenostech s jedním externím monitorem)
Ono na staré grafice to vyřešil restart a to ještě proto, že jsem nevěděl jak jinak donutit xka k redetekování monitoru. Na nové grafice už není problém.
Sice to ještě nefunguje tak jak bych si představoval, ale už můžu krásně pro probuzení ze standby si jen ručně změnit rozlišení a vše jede.

« Odpověď #6 kdy: 01. 03. 2011, 09:14:25 »
Ještě bych se zaměřil na poslední možnosti utility zvané xrandr .

V době, kdy ta "všehoschopná" klikátka uměla velké houby jsem tím ze skriptu měnil konfiguraci ntb + externi display (jednou byl externí display vpravo, teď ho mám zase vlevo).

Mělo by to umět měnit rozlišení za chodu, otáčení a jiné, celkem užitečné věci ...

Xjmeno363scdc

« Odpověď #7 kdy: 01. 03. 2011, 09:48:10 »
na mé nvidii xrandr ani po detekci ext. LCD nenabízí pro ext. LCD žádné možnosti. Teprve po restartu Xek se začne snažit.

to je ale to, čemu se pochopitelně chce tazatel vyhnout :(

alfi

• 336
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 01. 03. 2011, 10:01:17 »
...
Mělo by to umět měnit rozlišení za chodu, otáčení a jiné, celkem užitečné věci ...
core i3 = intel hd graphics + debian squeeze bez problémů detekuje externí monitory a mění rozlišení i umístění monitorů bez restartu xorg. (ale je to první hw+sw, kde mi to takhle funguje bez dalšího nastavování po instalaci)
pokud některé rozlišení netrefí, jednoduché klikátko pro xrandr je v gnome appletech.

v původním dotazu není žádný hw+sw na čem to neběží, to se pak těžko radí :-)

Sten

« Odpověď #9 kdy: 01. 03. 2011, 12:14:50 »

Klikátka z KDE a GNOME interně používají xrandr, takže umí totéž, co on. Na druhou stranu může být rychlejší si to naskriptovat než to vyklikávat.

killa

« Odpověď #10 kdy: 01. 03. 2011, 13:15:27 »
a co neco na tento zpusob a udelat si dva skriptiky (parametry si samo musis zjistit svoje; pouzival sem to doma na dockine pro pripojeni televize)?

Kód: [Vybrat]
xrandr --addmode S-video 800x600
xrandr --output S-video --mode 800x600
xvattr -a XV_CRTC -v 1

kane77

« Odpověď #11 kdy: 01. 03. 2011, 13:31:06 »
Este by som spomenul disper, tiez nastroj na zmenu nastavenia zobrazovania (prepinanie monitorov a ine)..

Xjmeno363scdc

« Odpověď #12 kdy: 01. 03. 2011, 15:39:51 »
základní zádrhel je ale v tom, že když připojíte externí LCD za chodu Xek, tak o něm xrandr vůbec neví a nic nedovolí nastavit.

nějaké scripty to už je pak prkotina...

zkuste si to

killa

« Odpověď #13 kdy: 01. 03. 2011, 16:27:05 »
základní zádrhel je ale v tom, že když připojíte externí LCD za chodu Xek, tak o něm xrandr vůbec neví a nic nedovolí nastavit.

zkuste si to
Zvlastni, Thinkpad T40p, pridu z venku notes v suspend, hodim do dockiny, zapnu, hodim tam ten script co sem daval vys et voila a jede to ... je to ale ATI s OSS driverem, nevim jestli to ma na neco vliv a propri tohle nepodporuji.

« Odpověď #14 kdy: 01. 03. 2011, 16:40:11 »

zkuste si to
Zkouším to celkem pravidelně. Na Intelí grafice to funguje zcela bezproblému, k detekci nově připojeného/odpojeného monitoru dojde nejpozději při prvním spuštění xrandr po připojení/odpojení monitoru...

Možná jde jen o problém s ovladači Nvidia.